Най-странните гробища в света

"Веселото гробище" в румънско село е сред тях
Обновена: 13 ное 2011 22:25 | 13 ное 2011 22:21, Елка Василева
21
Най-странните гробища в света
Снимка: Архив Reuters

"Веселото гробище" в румънското село Съпънца (Северна Румъния) е поставено на трето място в класацията на най-странните гробища в света на сайта oddee.com, съобщава електронното издание на вестник "Адевърул".

Румънското гробище придоби популярност в цял свят и е смятано от чуждестранните туристи за уникална забележителност, отбелязва изданието.

"Оригиналният характер на гробището се вижда още от името му: Веселото гробище. Това парадоксално име се дължи на ярките цветове на кръстовете и сатиричните епитафии върху тях", посочва сайтът, направил класацията.

"Смята се, че изпълненото с радост отношение към смъртта е наследство от даките, които са вярвали в безсмъртието на душата и са смятали, че смъртта е само преминаване към по-добър живот. Те не гледали на смъртта като на трагичен край, а като на шанс да се срещнеш с върховния бог Залмоксис", разказва още oddee.com.

Сайтът отбелязва, че "Веселото гробище" в село Съпънца датира от средата на 30-те години на миналия век и е дело на местния фолклорен артист Стан Йоан Патраш, скулптор, художник и поет, който сътворил пъстрите надгробни плочи с наивистични рисунки и хумористични надписи, разказващи за моменти от живота на починалите.

На първо място е класиран подводният мавзолей "Нептун мемориал риф", известен също като "Атлантис мемориал риф", намиращ се край бреговете на Маями, Флорида.

Подводното гробище, което се простира на 65 000 квадратни метра на дъното на океана и е най-големият изкуствено създаден риф, си поставя за цел да приюти над 125 000 кремирани останки, разположени сред различни скулптури и колони, отбелязва сайтът.

Второ по оригиналност според сайта е гробището "Сементерио хенерал" в Сукре, Боливия. Там семейството плаща 10 000 долара за гробница, в която тялото на починалия ще остане седем години. След изтичането на този период трупът се премества в земята, а след още 20 години останките се премахват изцяло.

Мъжете обикновено биват погребвани не до семейството си, а до своите колеги, тъй като професионалният аспект се смята за особено важен от местните хора, така че големи площи от гробището са притежание на различни профсъюзи - на миньорите, адвокатите, учителите и т.н. Децата също не се погребват до близките си, а до други деца в обособена част от гробището.


(БТА)

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


21
Още по темата: гробища
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
1
6
 
44
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Това за "Веселото гробище" беше интересно. Смятам че все пак има отвъден живот и след смъртта наистина ни очаква нещо по-хубаво!