Дебелеенето може да се предвиди

Големите промени са най-сериозната причина
21 ное 2011 07:00, Елка Василева
101
Дебелеенето може да се предвиди
Снимка: Reuters

След 18-ата си година и особено по време на следването хората надебеляват средно с килограм и половина. Близо 10% от първокурсниците качват дори по 6 килограма. Затова пък 25% от студентите през първата година на следването отслабват. И при едните, и при другите това е последица от промяната на обстоятелствата.

Коледната ваканция

Не става дума само за коледните и новогодишните трапези, а за целия този период, през който повечето хора прекаляват с храната. По празниците се харчат повече пари, семействата се събират, пийва се и повече алкохол. Всичко това ни прави по-напрегнати и нервни - и по-дебели.

Дълъг период без работа

Близо 3% от мъжете, които напускат работа или са уволнени, отслабват с 10 процента от теглото си, но 8% надебеляват. Изследователката и диетоложка Зоуи Харкомб, която е автор на книгата „Епидемията затлъстяване“, твърди, че в подобна ситуация три фактора определят дали ще надебелеем: целта, себеуважението и приходите. При продължително безработните и трите фактора бележат спад и хората ядат повече, за да им минава по-бързо времето, но правят това и по емоционални причини.

Бракът води до надебеляване

След като се омъжат, жените над 30-те години дебелеят най-много. Отпускането заедно с партньора и повечето време в къщи вървят заедно с по-честото и по-обилно хранене.

Отказването на цигарите

Спирането на тютюнопушенето е най-честата причина за надебеляването. Близо 6 % от жените, спрели цигарите, качват над 10 килограма. Групата най-склонни към надебеляване след спиране на цигарите са навършилите 55 години, ако са пушили по повече от 15 цигари на ден.

Надебеляване при продължителна връзка

Дългата връзка, както и бракът носят сигурност и отпускане. Поради това партньорите имат четири пъти по-висока склонност да трупат килограми. Раздялата е една от най-честите причини за отслабване, докато за дългата връзка е характерно надебеляването и на двамата партньори.

И мъжете дебелеят по време на бременност

Този феномен се нарича емпатична бременност. Случва се на 40% от бащите. По-често се среща при мъжете, които са силно причастни към бременността на партньорката си. Освен да качат килограми, бащите може да усетят и други симптоми като гадене, болки в гърба, да им се прияжда определена храна – точно като бременната жена.

След развод

Надебеляването след болезнен развод е типично за мъжете, които „лекуват“ стреса с храна в този период. Освен това те нямат достъп до кухнята на жена си и ядат по-калорична и бърза храна, пише хърватският вестник "24 сата".
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


101
Още по темата: надебеляване
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
16
0
 
14
 
! Отговори
от безпокойство преди 12 години
Като се нервирам и ми е притеснено много слабея!
15
0
 
10
 
! Отговори
Искам го дебел! ;) преди 12 години
Даже две неща ги искам дебели!Портфейла и .......Абе сещайте се.;)
14
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Като се ядосам, така ям, че кой ме ядосал мога да му изям.... ушите! Когато ми е много тежко много ям.
13
2
 
8
 
! Отговори
Ташунко преди 12 години
От безделие жените само набиват и как няма да са като хипопотами. Лошото е ,че не растат само циците а и корема , шията и *** ,а краката стават като на *** майка.
12
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
До 10,това че някой е по-пълен защото е родил дете не го прави "със съмнителна хигиена".Трябва да имате уважение към българските майки.
11
1
 
13
 
! Отговори
kiselo_mliako преди 12 години
Аз отслабвам като съм влюбена.
10
25
 
4
 
! Отговори
бечо преди 12 години
истината е че когато мъжете се оженят стават още по-големи пичове а жените се превръщат в огромни лоени топки със съмнителна хигиена
9
0
 
11
 
! Отговори
Women преди 12 години
След, раздяла и развод се отслабва драстично. Вече, почти 4 години съм, без работа и за този период от време съм с редукция в теглото, почти 10 килограма. Напротив, след като родих 30 килограма си възтанових и станах по- слаба, отколко, преди да забременея. Изобщо не съм напълнявала по време на брака! Като, отказах цигарите, някъде 5-6 килограма отгоре! По време на празници празнувам.
8
0
 
8
 
! Отговори
невидимка преди 12 години
Малей, какви пържолки :)
7
2
 
6
 
! Отговори
kiselo_mliako преди 12 години
Бечо, ти *** ли си?
6
2
 
3
 
! Отговори
бечо преди 12 години
пък на моя само гръбчето му е два пръста широко и е с като на малко коте главата
5
3
 
29
 
! Отговори
kiselo_mliako преди 12 години
""След като се омъжат, жените над 30-те години дебелеят най-много. Отпускането заедно с партньора и повечето време в къщи вървят заедно с по-честото и по-обилно хранене"". !?!?!ГОЛЯМА ГЛУПОСТ !Жените нямат време да пълнеят от, работа, деца и грижи по дом и мъж!!!А мъжете след брака от ядене и спокойствие се освинват!Жените пълнеят през бременност, и климакс ?!!!!Значи с причини.Хормонални.
4
11
 
5
 
! Отговори
;) преди 12 години
На мен ми е дебел само врата и оная работа.
3
4
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Vsi4ki maje i jeni koito ne se E*AT redovno.... NADEBELIAVAT!!SAMO SEX, SEX.....po dobar sport ot tova NEMA!!!
2
0
 
14
 
! Отговори
БАН преди 12 години
Е много ясно че мъжете надебеляват по време на бременност. Щах да се очудя ако отслабваха
1
0
 
8
 
! Отговори
kantara преди 12 години
Ahhh, na snimkata tezi parjoilkiiiiiii !Kilcata ,posle shte mu mislim -ot edna godina ne sam vkusal takiva parjoli !Sas tazi zaplata ,mectaem pone na godina vednaj da hapnemeparjolki !