Майстор в дома ти. Не му се давай! Мисли и смятай

Съвети за жени, на които им се налага да прибягнат до услугите му
Обновена: 26 ное 2011 18:06 | 26 ное 2011 18:06, Елка Василева
108
Майстор в дома ти. Не му се давай! Мисли и смятай
Снимка: Reuters

Майстор в дома ти – това може да се превърне в кошмар за всяка жена, особено ако не знае как да говори с него. Невинните ти очи, които те издават, че нямаш ни най-малка представа за това, за което говориш, може да накара майстора да се замотае при теб някой и друг ден повече, за което накрая да платиш солено. Как да разговаряш с майстора.

Знай какво искаш

Това звучи като нещо подразбиращо се от само себе си, но за да знаеш как да се поставиш пред майстора, трябва да знаеш какво точно искаш от него. Странният звук в колата ти може да означава Бог знае какво и монтьорът може да ти вземе пари за неща, които ще направи, без това да е нужно. Същата е ситуацията и когато става дума за дома ти. Майсторите могат да те накарат да поправиш още някои неща, които не ти трябват, а така разходите ще скочат. Бъди сигурна какво искаш и не допускай да те "изпързалят", само защото си жена.

Знай колко труд е наистина необходим

Разбери от няколко майстори колко време е нужно да се свърши една работа. Ако изглеждаш несигурна, майсторите ще се опитат да те убедят, че стаята ти трябва да се боядисва 3 дни. Може и да успеят, ако си нямаш понятие от тези неща. Консултирай се с няколко майстори, преди да решиш кого ще ангажираш. Не се притеснявай да питаш защо нещо изисква повече време да бъде свършено.
 
Имай визия

Ако не знаеш как нещо трябва да изглежда накрая, трудно ще разбереш дали работата е добре свършена. Често се случва майсторите да не свършат добре работата, а ние поради незнание и липса на визия да си мислим, че са направили всичко както трябва, докато не видим при някой друг как наистина трябва да изглежда.

Подготви си списък на материалите и разходите

Поискай от майстора списък на разходите за материали и провери дали купеното е наистина това, което са ти казали, че ще купят. Често се случва майсторите да казват, че ще купят една боя за боядисване на стени, вземат парите за нея, а накрая ти донасят някаква с по-лошо качество. Парите обаче си ги прибират в джоба.

Разпитай за майстора

Преди да ангажираш майстора, разпитай за него и пробвай да намериш някой, за когото със сигурност се знае, че работи добре. Питай приятели или намери солидна фирма, която можеш да провериш и във форумите.

Поискай точен списък на резултатите

Поискай от майстора да ти обясни как точно ще изглеждат нещата, когато са готови, за да знаеш какво да очакваш и да възразиш евентуално накрая. Ако резултатът не ти харесва, не плащай, докато не се договориш как нещата да бъдат доведени до планираното от теб. Не позволявай майсторът да ти иска пари за нещо, което сте договорили в началото, съветват анализаторите на Index.hr.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


108
Още по темата: майстор
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
104
1
 
0
 
! Отговори
do 97 преди 12 години
Браво, така се прави.
103
6
 
2
 
! Отговори
ПОСЕРКО преди 12 години
АБЕ БАТЕ ЗНАЕШ ЛИ КАК МИ СЕ *** МОЖЕ ЛИ ДА ТИ СЕ ИЗДРИСКАМ В УСТАТА ТА ДА МЕ ЗАПОМНИШ.МНОГО ГОЛЯМ БИАЧ СИ БЕ АРЕ ДА СЕ СРЕЩТНЕМЕ ДА ТЕ ПРОБВАМ В ЕДИН ЛИЦЕД ДВУБОЙ САМО АЗ И ТИ С ГОЛИ РЪЦЕ.***.ЩЯЛ ДА БИЕ ПА И СЪВЕТИ РЪСИ
102
1
 
9
 
! Отговори
Ангелин преди 12 години
Никога не съм харесвал тази дума "майстор''! За мен един човек или е професионалист или е мърляч.Специално аз минах през строителният бум,като специалист по хидроизолация и се нагледах на всичко.Има хора,които са много съвестни в работата си и има такива,които само чакат да мине денят без да са направили нищо ползотворно! Тази година направих ремонт на кооперацията в която живея и съм много доволен от резултата,защото хем изкарах пари,хем и моите съседи останаха доволни от работата :)
101
6
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
АСВАЛТИРАМ КУХНИ И ЗАДНИ ДВОРОВЕ БЕЗПЛАТНО
100
6
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
В България всеки втори безделник се пише майстор.
99
7
 
5
 
! Отговори
препатил преди 12 години
Тея пишман майстори - от мене да знаете - първо им теглете един бой, те няма да ви питат даже що ги биете, после ги пуснете да "работат" да ви скъсат нервите, накрая ако нямат да ви дават пари - пийте едно за здраве!
98
7
 
3
 
! Отговори
ЧАКАМ ВИ преди 12 години
всички ядът хляб,даже и маисторите.клиента трябва да бъде доволен и хубаво ОБРЪСНАТ,ако не го направиш това цял живот ще си останеш чираче.ОБАДЕТЕ се за БРЪСНЕНЕ
97
4
 
8
 
! Отговори
алалабала блала99 преди 12 години
Не всички са турци! Шпрехин зи дойч?
96
8
 
12
 
! Отговори
Бг Майстор преди 12 години
Всички (турци-майстори) са изкарали казармата в строителни войски и оттам са откраднали по 1 колан на който са закачили по 1 тесла(предавана от баща на син) и веднага стават най-големите техничари които мажат,шпакловат,поставят фаянс и изолация пирфектну.После се спускат от балкана с 1 ляб+лук за да подбият цените.При цена 12-15лв те работят на 7-8 бързо и некачествено.Ай сиктир и вас из дас тези *** при вас.За качествен ремонт изберете български майстор
95
2
 
2
 
! Отговори
DUBLIN преди 12 години
"STROITELNA FIRMA" v Korumpestan=Prezident na firmata rarbirara6t ot vsi4ko i mojest vsi4ko/da pravi krivi smetki ,da laje,da izpisva fal6ivi materiali,da dava goli obe6taniq/+ 4-5 tsiganina rabote6to po 3 tsasa na den i tarse6ti kakvo da otkradnat+ rezultata na kraq-palna gu6a za firmadjiqta+gladni tsigani+izlagani i obrani sobstvennitsi+nito lev plateni danatsi.ZATOVA STE TAM KADETO STE.
94
5
 
13
 
! Отговори
РРР преди 12 години
Като ме викнатсамо за оглед на ремонт и им взимам 40 лева за разкарването и мнението ми. После им ги свалям от цената ако ме наемат мен да им го правя. Ако ли не да си хващят циганя и *** да ги лъжат и да им се правят на "майстори". А и накрая на плащането трябва да имам да взимам 10-15% максимум от сумата. Като за начало е 50% капаро за материали и сключване на договор и от двете страни и с фиксирана дата за издаване на обекта от моя страна
93
1
 
1
 
! Отговори
ha ha...комент71 преди 12 години
Да не би да си чела Иричек?
92
1
 
6
 
! Отговори
трик! преди 12 години
В условия на криза и липса на финансови средства си наемете майстор, чрез препоръка, тогава знаете, че ще ви излезне качествено и по- евтино.
91
2
 
5
 
! Отговори
за дамите! преди 12 години
Никога не питат, колко ще излезне ремонта, колкото, толкова плаща, но трябва да му се свърши работа!
90
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
богатите пият сиромашка кръв,затова браво на баш МАИСТОРА
89
3
 
16
 
! Отговори
баш маистора преди 12 години
Като ида да направя или поправя,нещо по ел.инсталацията на клиент първо се огледам то си личи има ли нямали и съм като Робин ХУД,ако е бедничък може много тънко да мине.Но,ако е паралия му късам главата това ми е принцип.Защото богатия не трябва да се жали,него бълха го ухапала ,иначе трябва съвестно и отговорно да се работи.Не е едно и също дали ще ти падне плочката в банята или ще ти изгори къщата.
88
3
 
15
 
! Отговори
геУе преди 12 години
То българина е майтор по всичко... За това сме такова дередже... Средностатистическия българин е едновременно архитект, инженер, водопроводчик, ел. инженер, съзтезател от формула едно, готвач, нинджа, бог и т.н.
87
4
 
7
 
! Отговори
Крети преди 12 години
Веднъж пътувах с един майстор който се прибираше от Виена към България , през целия път ме убеждаваше колко е качествено новото строителство в България. Накрая му казах че съм работил на строежи в България през 1997-1998 година и занм как се ползваше турски цимент с ниско качество и други такива. Да не дава господ да стане земетресение в България !Преди година ми трябваше майстор зашотото нямям време и гледах как работи на на една приятека брат и ТРАГЕДИЯ.Има добри майстори но повечето са пиш
86
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
В строителните фирми работят същите "майстори". Наех фирма, от множеството майстори, които се мотаеха в дома ми - 2-3 *** знаеха как да работят, останалите се учеха на обекта или гледаха да си улеснят работата за сметка на качеството, дори един от тях умишлено правеше нещата не така, както съм изискал и уговорил с шефа на фирмата, заради него преправяха многократно разни неща, но не можеше да бъдат поправени. В резултат работата не е добра, а цената е по-висока. А ако се съдим, ще минат петилетки
85
3
 
8
 
! Отговори
Мария преди 12 години
Дори да разбираш, и да знаеш какво искаш е трудно да намериш майстор, който може и иска да направи качествен ремонт. Почти всички, с малки изключения, се правят на големи майстори, но по-често се захващат с неща, които не разбират и гледат повече да се мотаят вместо да работят. Наскоро начертах и подробно обясник на един "майстор" как искам да ми направи ел. инсталацията, разбирам защото съм ел. инженер, но въпреке всичко той не монтира всички контакти, кутии и уреди на посочените от мен места.