Разкриха тайната, вдъхновила Хичкок за "Птиците"

Пернатите нападат хора заради водорасли, произвеждащи токсини
30 дек 2011 18:18, Елка Василева
21
Разкриха тайната, вдъхновила Хичкок за "Птиците"
Алфред Хичкок. Снимка: Архив Reuters

Учени от САЩ са разкрили 50-годишната загадка, вдъхновила режисьора Алфред Хичкок за филма "Птиците", съобщи Контактмюзик.

След години на изследвания върху птици, нападащи хората и губещи ориентация насред полет, специалистите от университета на Луизиана са установили, че създанията са се хранили с вид произвеждащи токсини водорасли, които причиняват амнезия и дезориентация.

Филмът на Хичкок от 1963 г. е базиран върху случай от 1961 г., когато в района на залива Монтерей в Северна Калифорния ято дезориентирани морски птици се блъска в домовете на хората.

Откритието обяснява и загадъчната смърт на четирима души на канадския остров Принц Едуард в края на 80-те години на миналия век.

Океанографът Сибел Баргу от изследователския екип споделя, че тя е точният човек за подобен род проучване. "Имам особено отношение към филма "Птиците". Когато бях малка, веднъж го даваха по телевизията и родителите ми забраниха да го гледам. Докато те стояха в стаята и гледаха, аз надничах през ключалката. Това, което успях да видя, беше ужасно плашещо.

Когато започнах да изследвам водораслите и отделяните от тях токсини и открих връзката със сюжета на "Птиците", бях много развълнувана", споделя Сибел Баргу.

(БТА)

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


21
Още по темата: птицитеАлфред Хичкок
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
21
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
до 16Знаеш ли, приятелю, че някои наричат ръчичките с палчетата тъпометър :)) ЧНГ
20
1
 
5
 
! Отговори
Всезнайко преди 12 години
Филмът на Хичкок е заснет по романа на Дафни дьо Морие Птиците, публикуван през 1952 г. :-)
19
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
За мен псувните са като тия гарги, живееш си кротко и спокойно и когато най-малко очакваш някой изстреля някоя гарга и в случая се оказва, че е просто за удоволствие, а не щото е ял нещо по-специално
18
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
А, добро утро. Ами разбира се, че чрез подадената информация се манипулира човешкото поведение. Защо иначе в журналистиката негативната новина е новина , а положителната не.
17
0
 
12
 
! Отговори
DarkLord преди 12 години
Прави впечатление, че Без значение каква е новината, стига да има подстрекаване веднага Ше се намери нЕкой *** да псува! Хахаха :D Интересна е статията, между другото ;)
16
41
 
7
 
! Отговори
до:15 преди 12 години
Абе *** ше еб@ смотана ти на кого ще казваш кога и ка ще псува!*** ти *** лелина!Ще си псувам когато и както реша.Птиците на ХуйЧкох са едни прости гарги,каквито са жените и правят само лоши работи да ги еб@.Мамка ви проста идва Нова година,а може и да ни е последна,да го ***.Така,че за последно през таз година ще ви тегля една сочна пичка лелина да ви държи влага до другата нова година,ако оцелеем да ви еб@ майката!Аре поздрави от маите и техния вечен календар да го ***!
15
1
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Прави ли ви впечатление, че от 15 поста няма нито един с псувни:)) Очевидно основната причина за комплексарско-извратеняшкия тон на мнозина са самите новини!
14
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Didi, освен новини има и информации ;Р
13
7
 
1
 
! Отговори
didi HH преди 12 години
ne razbiram, tova e novina za dnes BG???????????
12
7
 
1
 
! Отговори
blogspot преди 12 години
Знам че не е по темата но всеки трябва да види това!!! blagoipilarski.blogspot/2011/12/chairman-dance.html
11
4
 
8
 
! Отговори
от 7 преди 12 години
цитирам биографичната книга на Бунюел - "Моят последен дъх". Филмът е правен в сътрудничество със Салвадор Дали, където се примесва и сън. Сюрреалисти и двамата./Въпросът беше за творчеството като процес/Някой си цъка минуси ей-така....
10
3
 
34
 
! Отговори
pf преди 12 години
Каква тайна... Филмът му е по разказ на Дафни дю Мюрие със същото заглавие, пише си го и в надписите на филма...
9
6
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Най-лошото е, че кухнята ми е точно под същия този балкон, на който се сбира ятото. Колкото и да ги гоня, те правят едно малко кръгче и се връщат обратно. Като чуя потракването им по покрива и ми се преобръща стомаха.
8
2
 
34
 
! Отговори
Жо преди 12 години
Алфред ХИЧКОК е велик режисьор със собствен стил в киното. Никога няма да забравя филмите му "Птиците" и "Психо". Чрез специфично движение на камерата във филмите му се създава усещането у зрителя, че участва в действието. Всъщност, и двата посочени от мен филми могат да се нарекат "Психо", защото правят активна психоатака на зрителя. А, колкото до хвърчащите птици- те са метафора и никога не съм си задавал въпроса, какво са яли, та са станали агресивни...
7
4
 
13
 
! Отговори
анонимен преди 12 години
Е, то и много хора са виждали облаци как минават през луната нощем, но само Бунюел го прави като око, прерязано от бръснач /Андалузкото куче/, самият той говори за асоциацията си.
6
3
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
до 5юКолко души разкъсаха вчера:)))
5
6
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
гълъбите, и най-вече тези които съседката от горния етаж храни на балкона си, не са никак кротки
4
5
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
От тигър и лъв е нормално да очакваш да те нападне. За това и няма филми на ужасите с разярени лъвове и тигри-това е обичайното им поведение. Но ако бели гълъби с маслинени клонки в човките искат да ти изкълват очите или бебета с бръсначи дялкат на поразия-това е друго
3
1
 
27
 
! Отговори
МАКС преди 12 години
Гледал съм филма- уникален, не може да се отрече усета на големият Хичкок, та той се изучава!
2
3
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Тъпотия на куб!!! Идеята е най-кротките и невинни живи същества да проявят агресия. Оттам идва ужасът. Саният Хичкок го е казвал