Половин милион евро за добри обноски дава Виена

Готвят кодекс за поведение на хората в града с най-високо качество на живот
Обновена: 23 май 2012 20:42 | 23 май 2012 20:42, Елка Василева
23
Половин милион евро за добри обноски дава Виена
Общинските политици и гражданите на Виена преследват амбициозната цел още тази година да въведат добри обноски в града. Снимка: архив, Reuters

Правила за добро поведение - на пръв поглед това е демоде или в най-добрия случай може да се практикува само у дома. Но в цял един двумилионен град?

Виена води световната класация като град с най-високо качество на живот. Общинските политици и гражданите й в момента преследват амбициозната цел още тази година да въведат добри обноски в града, пише Дойче веле.

"Това ми лази по нервите!"

Един се изнервя от музика след 22 часа, друг не може да трае миризмата на прясно изпечени хлебчета с леберкез, трети пък направо се дразни от всичко във Виена: от чужденците и от децата, от кучешките изпражнения по улиците и от миризмата на конете, които теглят прочутите виенски фиакри. Как ли да угодиш на всички? Не може насила да накараш хората в един толкова голям град да живеят в мир и хармония помежду си, смята кметската управа на Виена, която преди месец стартира най-големия проект за приобщаване на гражданите към общото дело: „Виенската харта”.

Виена - фина или префърцунена?

Под това име политиците искат да изработят нещо като кодекс за поведението на виенчани, който ще бъде съставен по предложения на самите хора. До момента вече са постъпили 1 840 различни идеи. Никъде другаде в Европа няма такова нещо, хвалят се градоначалниците. Но както саркастично коментират медиите, то другаде и едва ли някому би хрумнало да съставя градски кодекс на поведение. Това е възможно само в префинената Виена, град с огромна културна традиция, който води световната ранглиста по показателя „високо качество на живот”.

Усмихвайте се и не плюйте!

Предложенията са достъпни за всички в интернет и звучат интересно, дори многообещаващо. Авторите на проекта са ги разделили в три категории.

В първата, озаглавена „Поведение”, влизат добрите обноски на обществени места. Един от съветниците на проекта обобщава темата така: „Усмихвайте се повече, по-често гледайте събеседника си в очите!”

Втората се нарича „Взаимоотношения” и съдържа норми за езиково общуване и за комуникацията с хора от други културни кръгове.

В третата категория „Пространство” влизат чистотата на града, детските площадки, използването на обществените места.

Ето и няколко конкретни примера за това как виенчани си представят цивилизованото съвместно съществование в техния любим град:

На спирката на градския транспорт - първо позволете на хората да слязат от трамвая и чак тогава се качвайте. В автомобила - посягайте към клаксона колкото може по-рядко. На улицата - недейте да плюете и да храчите по тротоара. На детската площадка - дръжте кучетата настрана. В общуването - внимавайте как говорите, културата на речта е много важна, включително и за политиците. В метрото - не прекалявайте с разговорите по мобилния телефон, уважавайте по-възрастните, проявявайте грижа и към децата.

За проекта кметските власти са предвидили близо половин милион евро. Правилата за добро поведение във Виена трябва да влязат в сила през ноември.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


23
Още по темата: Виенадобри обноски
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
21
0
 
0
 
! Отговори
LilA преди 11 години
П.с. На мексико плац сега е доста пусто, не е като едно време, дори е приятно.
20
0
 
0
 
! Отговори
LilA преди 11 години
Тези които влизат с леберкез в трамвая трябва със затвор да се наказват! Hяма по-отвратително нещо, особено ако си малко вчерашен.
19
0
 
1
 
! Отговори
мизерия ама живот преди 11 години
Всичко е до манджата като си гладен трудно е отвътре да ти дойдат добрите обноски па и незнаеш утре какво ще ядеш.
18
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Pliue6t i natiska6t klaksuna neprekysnato awstriec ili nemec ne sam wijdal do sega. Ot 10 godini sam w Germaniq. Towa 4e se typ4at w tramwaq, da towa go prawqt. No prostotiqta po ulicite se wijda ot razni tymni balkanski subekti.
17
0
 
4
 
! Отговори
??? преди 11 години
Към БГ Съдията - я да провериш хубаво граматиката, защото се казва фин, а не финен и съответно фина
16
12
 
1
 
! Отговори
БГ Съдия преди 11 години
Уважаеми журналисти, не се пише "фина", а "финна".
15
2
 
1
 
! Отговори
от 12 до 13 преди 11 години
ми къде съм видяла ли... Mexiko Platz примерно - определено не е най-приятното място на света, да, не е гето съгласна съм, обаче не е и Виена, такава каквато си я мислят повечето хора
14
7
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Бях веднъж във Виена и тия виенчани ми се сториха толкова студени, безчувствени ,недружелюбни и сдържани, че чак...англичаните паста да ядат.
13
0
 
4
 
! Отговори
istinata преди 11 години
ami s po dolnia komentar nemoga da se suglasia.mislia 4e tia pravila i v momenta vajat tuk i osven tova neznam kude si vidial tia mrusotii az znam za dve tri mrusni mesta no s kvadrat niakude ot 20 30 metra.dva tri bitaka.inna4e tuk niama geta vsi4ko e tip top.nomer edno sme-pone taka vikat v klasaciite nali
12
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Някои от нещата, написани в долните коментари са абсолютно верни и са известни на всеки, който е ходил там и е бил не само в централната част и в дворците на Виена... Някои части на града са наистина отчайващи и не отстъпват по мръсотия, кич и ц.....я на съответните части на български град, тъй че не виждам нищо хейтърско (както явно е много модерно да се казва, щото не ни стигат българските думички:)
11
4
 
3
 
! Отговори
БГ преди 11 години
Ха и тук са се намерили хейтъри и *** да коментират :)
10
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Мдаа... верно има много братя там, аз за първи път като се озовах на пристанището, където акустират пасажерските корабчета, се зачудих това Виена ли е или Максуда...
9
2
 
9
 
! Отговори
направи си сам преди 11 години
"Да влезнем с лъснати обувки в комунизЪма"!" Всички луди - на борба за мир и свобода"" Да приберем навреме хляба на народа!"" Да не оставим нито един пациент да умре без лекарска помощ!"Усмихвайте се и не плюйте!!
8
0
 
7
 
! Отговори
..... преди 11 години
brb, виетнамците и индийците забрави, както и "персите" - предимно афганистанци и иранци, собственици на сувенирните магазинчета в центъра ;)Пълно е с *** във Виена.Преди няколко седмици в музейния комплекс видях плакат на някаква преслава, с огромно деколте и намазана с грим, и ми стана ясно че мултикултуризмът е необратимо явление.А заплатите, колкото и да ги намаляват, пак няма да се отърват от тая ***. Само напливът от словаци ще намалее. Но пък ние тук си нямаме джамии ;)
7
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Почва се. Ся глей к'во става. Бай Тошовото време ще ни се види като първата демокрация.
6
0
 
15
 
! Отговори
brb преди 11 години
Сори ама е пълна глупост това. Живея във Виена, днеска някакъв отворко работещ в ООН както се оказа нашамари един дядо който не му направи път и се удариха на алеята. Пълно е с араби, турци , кюрди , чеченци сърби , хървати. Местните *** са комплексари на квадрат (по-младото поколение под 40) пълно е с обратни данъци около 40 до 50% общински такси около 1000 на година (такса парк примерно 100 евро) режийни на 37 квадрата 1900 евро годишно наем 6000 годишно. Добра заплата за града 1800 :)
5
1
 
11
 
! Отговори
евентуално преди 11 години
Само не знам, какви обноски ще има един виенчанин, като усети че наш *** му пребарва джобовете!?
4
0
 
8
 
! Отговори
nix преди 11 години
Ami to waw Wiena we4e samo wien4ani nqma, dano da uspeqt!,.. ,...tja!!!!
3
2
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
В социализъма всички тези неща бяха измислени и имаше стотици различни табели, които указваха на гражданите как да се държат.
2
0
 
16
 
! Отговори
чоли ме блена преди 11 години
Тези и те да не видят нещо от Софи и Перник...Плагиати...