Защо мъжете заспиват след секс – вече има научно обяснение

Това не е проява на дебелащина, а биологична реакция
Обновена: 24 юли 2012 12:00 | 23 юли 2012 22:06, Елка Василева
96
Защо мъжете заспиват след секс – вече има научно обяснение
След като мъжът постигне оргазъм, мозъкът бърза да изключи центъра за сексуално желание. Снимка: архив, Reuters

Учени откриха защо мъжете заспиват след секс – техният мозък е устроен така, че да изключва след края на половия акт, пише в. "Дейли мейл", позовавайки се на френско изследване.

Ръководитeлят на екипа, неврологът Серж Столерю от френския изследователски институт "Инсерм", заяви, че техните експерименти за пръв път са надникнали какво става в мозъка на мъжа в интимните моменти. Учените са сканирали доброволци преди, по време и след оргазма. Те са открили, че церебралният кортекс или "мислеща област" се изключва от еякулацията. Веднага след това други две области - цингуларният кортекс и амигдалата, нареждат на мозъка да се дезактивира от сексуалното желание. Процесът се съпровожда от повишена концентрация на окситоцин и серотонин, които имат силен сънотворен ефект, установило изследването.

Женският мозък е устроен различно. При дамите няма подобно "изключване" и те биха желали още секс, докато партньорите им отчаяно се нуждаят от сън.

Жените вече могат да бъдат доволни, пише вестникът. Когато любимият заспи след секс, това не е признак на дебелащина и на неуважение от негова страна, а е биологична реакция.

Френският екип е установил, че след като мъжете постигнат оргазъм, мозъкът бърза да изключи центровете им за сексуално желание. Не е чудно, че в това състояние представителите на силния пол се чувстват малко замаяни - техните мозъци са залети с приспиващи химически вещества като серотонин.

Предишни проучвания доказаха, че мъжете не трябва да бъдат винени за заспиването след полов акт. Оргазмът лишава мускулатурата им от гликогена, хранителното вещество, което дава енергия и сила. И тъй като мускулната маса на мъжете е по-голяма от тази на дамите, те се чувстват много по-изморени след половото сношение, пише БТА.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


96
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
63
1
 
1
 
! Отговори
ахил преди 11 години
за последните два(2) коментара-точно казано
62
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Преброих за пореден път примитивниците, комплексарите и неправилите секс в тези коментари. Този недостиг се отразява в писанията им и по други теми.
61
2
 
3
 
! Отговори
ТАМПЛИЕР преди 11 години
КАТО ЧЕТА КОМЕНТАРИИТЕ ЗА КОЙ ЛИ ПЪТ СЕ УБЕЖДАВАМ,ЧЕ 'ЕЛЕКТОРАТА' НИ Е МНОГО ***! СИГУРНО СА РЕЗУЛТАТ ОТ ДЕЙСТВИЯТА НА ТРИМА/ОТ ЕДИНИЯ КОМПЮТАРА,ДРУГИЯ ДИКТУВА АОТ ТРЕТИЯ ДВИЖЕНИЯ ПО КЛАВИЯТУРАТА
60
3
 
27
 
! Отговори
Верно е преди 11 години
Въпрос:Какво прави жената след секс?Отговор:Пречи!
59
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Браво, най-накрая жената ще спре да ми се сърди ...
58
14
 
3
 
! Отговори
до 70 преди 11 години
Ей американецо ,ти си много назад с материала бе братко ,правиш само секс с мъже,жени и животни ! А ние го правим и с братята и сестрите си ,а някои от нас и с децата си !
57
11
 
6
 
! Отговори
Уорлик преди 11 години
Леле, колко задръстени хора има в този форум... Какво лошо има в секса? Какво лошо има в това да бъдеш разкрепостен? Кой определя кое е извратено и кое - не? Ще си чу*ам всичко, което поискам! Мъже, жени, травестити, животни! Аз съм свободен човек и американски гражданин! Не сте вие тези, които да ми кажете как да се държа!
56
10
 
0
 
! Отговори
гурбетчия преди 11 години
Вижте плюсовете на Таня 57 и ще разберете колко развратени българи има поне в този сайт !!!! А колко ли са в цяла България българите ,които правят или биха правили секс с братята и сестрите си ?!
55
0
 
15
 
! Отговори
Абориген преди 11 години
Пълен шит... аз още преди секса заспивам
54
1
 
4
 
! Отговори
до 63 преди 11 години
Ти си срам за българите ,*** /***/ си като *** ! Не се пише "кой лъжеш" , а "кого лъжеш"! Дори *** *** е по-умен и по-интелигентен от тебе , който не си произлязъл от "гнусно племе" !
53
3
 
6
 
! Отговори
гурбетчия до 63 преди 11 години
Моето гнусно племе не ме интересува ,интересува ме какво мисля аз и какъв съм аз !!! Ако не можеш да напишеш нещо конкретно и смислено ,това си е твой проблем !
52
3
 
16
 
! Отговори
гурбетчия до 57 преди 11 години
Татянче абе и аз съм много сексуално разкрепостен ,но баш пък като тебе развратен ,не съм !!! Не те знам Таня ли си или Тончо ,и дали пишеш сериозно или на шега , но дори и на шега да го пишеш значи все нещо те кара отвътре да го напишеш ,значи си мечтаеш за подобно нещо !!!Не е лошо да потърсиш помощ от психолог , а ако вече е късно и от психиатър!!!Бах му мамата ,приемам всякакъв вид секс дори и суинг ,само два вида секс не приемам :секс с близки роднини и секс между двама или повече мъже !!!!
51
4
 
3
 
! Отговори
begoodpeople преди 11 години
Не знаех, че човешката злоба може да стигне толкова далеч. Явно реномето трябва да се поддържа със статии, истории чийто са взети от немай къде. Интересното е в случая, че някои хора получават истински оргазъм след подобни историйки. А да не говорим за някои коментиращи... Не мога да разбера нещо - що за живот е това, в който цената на един човешки живот не струва нищо. И искам да попитам всички: Това ли е нещото, което ви задоволява бе хора- да влизате под завивките на тези или онези...
50
0
 
2
 
! Отговори
> преди 11 години
:0
49
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
ние заспиваме след секс само вечер, когато така или иначе си легнал да спиш. Така че какво друго да правиш след секс :).. Тия гушкания са излишни, каквото е било преди секса стига толкова
48
4
 
32
 
! Отговори
гурбетчия преди 11 години
Ами сексът при мъжете и жените протича по твърде различен начин! При жените е достатъчно да имат само желание ,да вдигнат краката и ако не са достатъчно влажни да използват лубрикант! Докато при мъжете е по-сложно,освен желание, е нужна и концентрация ,трябва да навлезе достатъчно кръв в пениса за е твърд като камък и не само да навлезе ами и да се задържи там до края на акта! Мисля ,че при правене на секс мъжете полагат повече усилия !
47
0
 
24
 
! Отговори
сд преди 11 години
е па те и жените заспиват, само малко по-късно.
46
4
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
ВОЛЕН ПРЕМИЕР!
45
5
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Nau4no dokazano sled kato svar6i maja JENATA NE MU E NUJNA POVE4e Poglednete za kakv cirk stava duma ***/LoaULa
44
15
 
32
 
! Отговори
Почкай, маминко! преди 11 години
Ама, мойта жена е чехкиня... Като я издрусам 3 пъти (вече и 2 пъти- остаряваме) и става точно обратното... Тя заспива, а пък аз изпивам всичкото пиво от хладилника... Изобщо не ме интересува дали е PILSNER URQUELL или пък BUTWEISER. Хич не ми дреме на дедовия къде било Пилзен или къде е Ческа Будъовице! Правя земетресението и после няма "нежна революция"! После става "Балканската война"! И съседите да го духат... Ша слушат Българска народна музика и тва Е. Дреме ми на пърдела!