Войник с половин череп знаменосец на Параолимпиадата

Боксьорът Дейвид O'Махони пребори смъртта и песимизма на докторите
Обновена: 19 авг 2012 19:45 | 19 авг 2012 12:01,
24
Войник с половин череп знаменосец на Параолимпиадата
На Параолимпийски игри побеждава не най-добрият, а човешкият дух. Снимка: Reuters

Сърцат войник с половин череп, оцелял след зверска катастрофа, ще носи знамето пред делегацията на Великобритания по време на откриването на Параолимипйските игри в Лондон.

28-годишният боксьор от северната част на Лондон Дейвид O'Махони бе удостоен с тази чест заради невероятната си проява на дух, борбеност и мъжество, пише английският таблоид „Сън“. 

„Със сигурност в този ден – на 29 август, ще се почувствам най-горд за целия си живот. Ще бъда на Параолимпийски игри, а хората, които вземат участие в тях, са повече от състезатели“, заяви Дейвид.

Войникът от гвардията на кралицата гледа отдавна със самоирония на зловещата си „контузия“ и я квалифицира като „просто едно одраскване, причиняващо леки главоболия“.
 
Докторите дори не са му давали шанс да оживее. Той обаче ги изумил със светкавичното си възстановяване. Шокирал ги и с амбицията си да се върне бързо към нормалния си живот и военна служба.

Талантливият боксьор Дейвид бил пометен от шофьор на такси в навечерието на Коледа. Инцидентът станал, когато той се прибирал заедно със съотборниците си от двустранна среща между майсторите на ръкавиците от армията на  Великобритания и колегите им от САЩ, провела се в емблематичната зала „Роял Албърт Хол“.

Братята му по оръжие реагират светкавично на катастрофата, използвайки  опита си от бойните полета. Успяват да го задържат на линията на смъртта преди O'Махони да бъде откаран в интензивното отделение на болницата. Там той остава в кома в продължение на четири седмици.

„Последното, което си спомням, е как стоя пред публиката след церемонията по връчването на медалите. После потънах в мрака. Дори нямам спомен, че съм бил ударен“, споделя коравият боец.

Когато O'Махони идва в съзнание, докторите са повикали членовете на семейството и приятелите за последно сбогуване. Мозъкът на спортиста в униформа кърви от 4-5 места.

Служителите от погребалните бюра услужливо подават визитки.

„В деня, който беше нарочен за последния ми на земята, докторите решиха да махнат половината от черепа ми в последен опит да спасят живота ми. Искаха да видят, ако спрат кръвоизлива, дали ще намалят налягането в него“, продължава O'Махони.

Казват на семейството му, че ако оцелее, може да има сериозни поражения. Да остане инвалид. Да загуби говора си.

Съкрушената от мъка майка на войника Хелън, придружавана от облените в сълзи три сестри и брат, го придружават до Кралската лондонска болница в Уайтчапъл, намираща се в северната част на английската столица.

„Нито за миг не послушах докторите. Бидейки войник по дух и призвание, нямаше как да приема, че ако оцелея, ще бъда инвалид до края на живота си. Дори когато премахнаха половината от черепа ми и заместиха празнината с метална пластина, се чувствах комфортно с нея“, допълва той.

Желаещите за визитация на Дейвид са толкова много, че е отворена втора чакалня. Междувременно е създаден специален фонд за набирането на средства за неговото възстановяване.

O'Махони е преместен в центъра по рехабилитация в Съри, където на лечение са ветераните пострадали в битките в Афганистан. Прекарва там седем седмици, преди да бъде изписан.

„Думите ми не са достатъчно за огромната благодарност към докторите, приятелите и непознати хора, които ми се притекоха на помощ по време на възстановяването“, коментира още Дейвид.

Сега войникът се оплаква единствено от леки главоболия и липсата на някои спомени, но пък е щастлив, че му дават да пуши и да пие в малки количества алкохол. Зарежда се от усмивките на хората.

„Когато смъртта те докосне, тя променя всичко в теб. Смятам, че единствената причина да изляза от тази битка жив е школовката на армията“, завършва Дейвид.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


24
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
20
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
сакатлъка... спомня си, че не си спомня...Най-аматьорската "медия" сте.
19
6
 
23
 
! Отговори
до 12 преди 11 години
Сакат и сакатлък са турцизми, които нямат място в официалното общуване! Има книжовно възприети думи, които следва да се употребяват по предназначение.
18
1
 
25
 
! Отговори
Българин преди 11 години
Браво на този истински Герой !!! Не го сравнявайте с боко - неговата тимберица е цяла и празна, ама той така се е родил.Имаше в Щатите един войник, осакатен във Виетнам, който станал фермер, кара трактор и кола, грижи се сам за себе си, макар да е загубил всичките си крайници с изключение на дясната ръка.А помните ли на истинската олимпиада оня атлет без крачета, който с протезите си надбягваше здравите дори?Велик е човешкият дух !!!
17
1
 
3
 
! Отговори
% преди 11 години
Преработвате се бе,чак избива ?!
16
8
 
20
 
! Отговори
Патриот преди 11 години
а пък ние човек без мозък за министър председател
15
0
 
0
 
! Отговори
Още преди 11 години
Джо Фрейзър е много велик :),майко, каква сила !
14
2
 
7
 
! Отговори
Скод преди 11 години
"Служителите от погребалните бюра услужливо подават визитки."Абе тоя журналяга е нереализиран талант, сигурно е пропаднал драскач който си чеше крастта по форуми, щото никой неиска да издаде бездарните му произведения.
13
2
 
5
 
! Отговори
човек преди 11 години
българските олимпийци , състезатели и БОК - на параолимпиадата , едните да видят дух за борба , другите да видят как се прави спорт .
12
0
 
3
 
! Отговори
18 преди 11 години
Лоша работа ,съчувствам им,но немога да седна да ги гледам,защото ще пукна преди тях.
11
3
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
"Сакатлъкът станал..."Aхахаха. Made my day!
10
4
 
18
 
! Отговори
Ангел Александров преди 11 години
Браво!Ти си истински мъжкар и воин!!!!
9
7
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
"Сакатлъкът станал..."Много е лошо да си ***.
8
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
thesun.co.uk/sol/homepage/news/4489703/Pride-of-injured-soldier-who-will-raise-flag-at-Paralympics.html
7
3
 
15
 
! Отговори
До Карапичо преди 11 години
Чети ,говедарче!ЗНАМЕНОСЕЦ Е!
6
4
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Ако майките на тия, слагащи минусите тук,са им прочели и една приказка в живота им,нямаше да са такива ***!Във всяка народна приказка има 100% истина,стига да можеш да четеш!Тия хора ми напомнят за приказката с двете пчели.......попаднали в гюма с мляко,едната казала,ох,удавихме се и ......потънала,а другата започнала да пърха с крилца ,пърхала,докато не се пребило млякото и станало на масло,а тя изхвърчала.Че и ти герои!
5
12
 
4
 
! Отговори
Карапичо преди 11 години
само не ми казвайте, че ще се боксира!
4
5
 
29
 
! Отговори
MD преди 11 години
"Сакатълъкът станал"... Ей, dnes. bg, вие четете ли си статиите, преди да ги публикувате?
3
3
 
15
 
! Отговори
До 2 преди 11 години
Няма да вземат,защото го няма ЧОВЕШКИЯТ дух!
2
3
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Браво на тия ХОРА!
1
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Горките хора!