Защо китайските милионери искат в чужбина

Богаташите се страхуват, че властта може да им отнеме състоянията
26 авг 2012 16:09,
79
Защо китайските милионери искат в чужбина
Снимка: архив, Reuters

Китай е пословичен със своя износ, но напоследък се забелязва тенденция за експорт на един „продукт”, който е силно конвертируем извън границата на най-многолюдната страна в света. А именно китайските милионери, подчертава BBC.

От британската медия дават за пример мултимилионера от Шанхай Лу Хван. Той е преуспяващ търговец на недвижими имоти, разполагащ с имение със 200 стаи в мегаполиса. Но освен това има къщи в поне 5 града по света.

Бизнесът му е съсредоточен в Китай, но Хван не се свени да отдели значителна сума пари, за да си подсигури сингапурско гражданство. Милионерът обяснява, че има много причини за този ход, като една от основните е възможността да се пресели в Сингапур със семейството си, „ако се наложи”.

Хван признава, че много от свръхбогатите му приятели в Китай чувстват несигурност в родината и затова подсигуряват и вариант за живот извън страната. „Повечето считат, че ако натрупат голямо богатство тук, един ден правителството може да промени политиката си и да им вземе всичко”, казва бизнесменът.

И доказателства, че свръхбогатите китайци са все по-склонни да потърсят живот в чужда държава, не липсват.

На специални форуми в Шанхай например китайски предприемачи с натрупани над 500 хиляди долара са окуражавани да инвестират в Съединените щати. В замяна получават зелени карти за законно пребиваване и право на работа отвъд Океана. Единственото условие е направената инвестиция да е довела до създаването на най-малко 10 работни места.

По тази схема през 2006-та година са издадени едва 63 визи за китайски граждани. За миналата година цифрата е 2408, а през настоящата вече надхвърля 3700. Въпросната процедура е валидна за целия свят, но инвеститорите от Китай са над 75% от всички възползвали се от предложението на американското правителство.

Което би трябвало да значи, че голяма приливна вълна от китайски пари се влива в американските инфраструктурни проекти.

От BBC са категорични, че причина за „изтичането” на милиони е строгата и действаща безкомпромисно политическа система в Китай, особено в година, в която предстои смяна на висшето ръководство на Комунистическата партия.

Разбира се, има и други доводи за действията на богаташите. Заможните китайци искат чист въздух и по-добро образование за децата си. А това в повечето случаи е достъпно само в чужбина.

Освен това съществуват и страхове, че икономическият бум на Китай скоро ще забави ход и богатите търсят алтернатива за развитие на бизнеса си.

Неслучайно скорошно проучване сред 1 000 китайски милионери в долари показа, че над 60% обмислят да се изселят в чужбина. Австралия и Съединените щати са най-предпочитаните дестинации.

Много китайци все още трупат огромни богатства в страната си и не мислят да напускат скоро. Но в тези смутни икономически времена, нараства броят на тези, които се оглеждат за някое по-сигурно за парите си място по света.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


79
Още по темата: Китайбогаташи
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
24
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
ХАХА ЗАЩО КИТАЙСКИТЕ МИЛИОНЕРИ ЕМИГРИРАТ В САЩ А НЕ В ЛЮБИМАТА РУСИЯ НА ПОВЕЧЕТО ТУК? НАЛИ СПОРЕД ПЪПЧИВИТЕ РУСОФИЛЧЕТА АМЕРИКА ЩЕ ЗАГИНЕ А РИСИЯ ПРОЦЪФТЯВА)))))
23
2
 
9
 
! Отговори
Истината преди 11 години
Хайде стига с тия псевдо-милионери и милиардери китайци ве!!! Знаете ли пове4ето от тях как забогатяват - като ЕКСПЛОАТИРАТ другите там да им работят като волове за жълти стотинки по 12-15 4аса на ден. Знаете ли 4е даже в някой предприятия в Китай им дават таблетки да ги държат будни и свежи да може да работят колкото се може пове4е. И да не ви се налага да работите на такива китайци - 'предппиема4и'....те са арогантни и сметкаджии - ще ви смъкнат кожите от гърба.
22
1
 
4
 
! Отговори
Ножът е дървен! преди 11 години
Богаташите се страхуват, че властта може да им отнеме състоянията...Няма какво да се страхуват, сигурно е!
21
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Оф и тия новоизлюпени богаташчета... *** то още неизлязло от селото и се прави на гъзар ,нищо че е пълен *** и плюе по улиците, или пък се уригва на публичн места.
20
0
 
13
 
! Отговори
моллов преди 11 години
Тука е същото.Милионери и милиардери се пръкнаха с благословията на комунистическата партия и отпуснат начален капитал пак от нея, с партийно поръчение към най-верните кадри,но ..като почнеш да печелиш сам и ти се отворят очите,разбираш че спечеленото НЕ Е лично твое а на Партията,трябва да се отчеташ и благодариш с все по-голяма сума и понеже си излязал от котилото,знаеш че всъщност НИЩО не е твое ,ако продължаваш да си лоялен и Решаваш да станеш самостоятелен - ДА ама НЕ,остава ти само страх
19
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Е как няма да ги е страх, нали те са марионетки с куфарчета на сегашната власт. При смяна на властта ще се сдобият с нови господари, на които трябва да почнат да се отчитат и ще почнат всичко отначало в най - добрият случай. Най - лошият случай е отнемане или национализация на активете, тъй като са били доверени на стария режим и след това раздаване на благата да се управляват от приближени до новият режим. Нищо ново под слънцето това се случва във всички страни от векове. И тук го преживяхме!
18
8
 
6
 
! Отговори
Berlin преди 11 години
Hodil sym i v Singapur, i v Kitaj, i kyde li ne, 6toto sym gybav ot mangizi.PS Pi6a na 6liokavica ot neuvagenie kym 4itatelite.
17
1
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Бягат щото усещат спукването на балона и последващата национализация
16
3
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Понеже западните милионери са много честни и правят милиардите си по учебник
15
2
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Поради същата причина поради която руските милиардери се изнасят...............несигурност и възможноста от национализация
14
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Вероятно са чували оня лаф "Да си купиш фабрика на 9-ти септември",и затова гледат по-далече от ККП...че знаеш ли в един момент какво може да им хрумне...хахахаха
13
3
 
10
 
! Отговори
ама че народ преди 11 години
От коментарите разбирам, че комунизмът се бори за равенство между хората и нацията, а всеки друг начин на управление, цели да направи х брой милионери за сметка на х10000 умиращи от глад и бедност, така ли ?Ех деца, деца ...
12
3
 
12
 
! Отговори
rusnak преди 11 години
То понеже на Запад не могат да си загубят парите..
11
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
до 12 то и *** и индииците се множат като ***, но това нищо не означава
10
5
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Интересно,що китайските милионери не искат да ходят в Русия?
9
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
до 8, а кой казва, че обикновенните хора не ги е страх ?!?
8
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
ТОЗИ QQ ЧАТ Е ПОДОБЕН НА СКАЙПА САМО ЧЕ С ПОВЕЧЕ ЕКСТРИ И КОГАТО ПУСНЕШ КАМЕРАТА СЕ ВИЖДА ТОЗИ СРЕЩУ ТЕБЕ С КРИСТАЛНО КАЧЕСТВО.... А НА СКАЙПА Е РАЗМАЗАНО.....
7
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
И ВСЕ ТРЯБВА ДА ГИ ЧАКАМ КИТАЙКИТЕ ДА СВЪРШАТ РАБОТАТА ДА СЕ ВЪРНАТ ВКЪЩИ И ДА ПООТПУСНАТ МАЛКО ТАКА ПРЕД КАМЕРАТА.... НО ПЪК ЧАКАНЕТО СИ СТРУВА ХАХАХ НЯКОЙ ИМА КВО ДА ПОКАЖАТ В ИНТЕРЕС НА ИСТИНАТА
6
4
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
АЕ Е НЕДЕЛЯ КАК МОЖЕТЕ ДА ГОВОРИТЕ ЗА СЕРИОЗНИ ТЕМИ? ГОВОРЕТЕ ЗА ЕРОТИКА ЗА ПО ОТПУСНАТИ ТЕМИ СТИГА С ТЕЗИ ПОЛИТИКИ БЕ
5
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
И ТЕЗ КИТАЙКИ СА МНОГО ЗАГОРЕЛИ НЕ СИ ПРИЗНАВАТ НО САМО КАТО ГИ ВИДИШ И СТАВА ЯСНО ПРОСТО МЪЖЕТЕ ИМ ТАМ НЕМОГАТ ДА ГИ ЗАДОВОЛЯВА И НАСКОРО МЕ ВИКАХА МЕНЕ ДА ХОДЯ НО ТО Е ЛЕСНО ДА СЕ КАЖЕ НО КАТО НЯМАШ ДОСТАТЪЧНО ФИНАНСОВИ СРЕДСТВА САМО С МОКРИТЕ СЪНИЩА ЩЕ СИ ОСТАНА ДО МОМЕНТА ХАХАХА