Послание на половин век от Гагарин намериха в Пловдив

"Пожелавам ви туристи и от други планети", написал космонавтът през 1961 г.
16 сеп 2012 11:00,
66
Послание на половин век от Гагарин намериха в Пловдив
Посланието на Гагарин Снимка: Dnes.bg

В Пловдив откриха уникално послание от първия човек в историята на човечеството, който летя в Космоса - Юрий Гагарин. Той е написал впечатленията си от престоя си в пловдивски хотел през май 1961 година. Случайно посланието е открито преди една седмица от администрацията на хотела.

Книгата с половинвековна история дълго време трупала прах в касата на емблематичния за Пловдив хотел.
Първото послание в книгата за оплаквания и похвали е написано през 1955 година. Тя е стояла на рецепция до 1998 година, въпреки това посланието от Гагарин е открито съвсем скоро.

„Разлиствайки книгата, случайно се натъкнахме на името на Гагарин, който е бил няколко минути в нашия хотел, предполагам, че тук той е пил чай, което е нормално за онова време”, коментира пред Dnes.bg говорителят на хотела Ертен Късова.

Първият космонавт е останал доволен от престоя си в хотела и е написал свое оригинално пожелание на руски език с черно мастило.

„Пожелавам ви да имате по-здрави връзки с туристи от всички страни и континенти, а в бъдеще - с туристи и от други планети”, пише Гагарин в посланието си.

След приватизацията на хотела се открива друга книга, в която също е традиция известни хора да оставят своите послания.

„Тук са писали премиерът Бойко Борисов, княгиня Мария-Луиза, Симеон Сакскобургготски”, съобщи още Късова.
Книгата с посланието на космонавта Юрий Гагарин ще се съхранява в специална каса на хотелския комплекс.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


66
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
40
11
 
1
 
! Отговори
до 38 преди 11 години
Аре глей си работата.Кат сме купили хотела, сме купили всичко, което е в него.А в скоро време с таз хартийка на космонавтчето ше си збършем д-то.Какво толкоз се прехласнахте.
39
4
 
2
 
! Отговори
gagarin преди 11 години
i mnog s..x s izvanzemnite vi pojelavam
38
1
 
13
 
! Отговори
уточнение преди 11 години
По време на тренировъчен полет полковник Гагарин и полковник Серьогин със самолет МиГ-15 УТИ се разбиват на 27 март 1968 година в 10:31 сутринта в района на село Новосьолово на 18 км от град Киржач, Владимирска област. Вечна памет!
37
5
 
1
 
! Отговори
марсианеца преди 11 години
Вие мислите ли че Алексадър Македонски е жив и е бил при Извънземните? За "да" натиснете +, за минус да духате извънземния.
36
10
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Бил е пиян като е писал.
35
4
 
3
 
! Отговори
Бат'Бойко преди 11 години
Аз написах: "Храната прай борбата!"Гагарин, послания, дрън-дрън!
34
3
 
9
 
! Отговори
До 35 преди 11 години
По това време МиГ 29 не е съществувал и в еротичните мечти та конструкторите си... Иначе смятам, че си невероятно глупав човек. Иначе щеше да знаеш, че Гатарин е ИКОНА на цял един свят, не просто на страната си...Ама къде българин да се кланя пред икона...
33
1
 
16
 
! Отговори
тихата_стъпка преди 11 години
Книга с посланието на Гагарин трябва да се съхранява в държавен музей, не в частна колекция на хотел. Това все пак е било собственост на държавата преди приватизацията и има историческа стойност, все пак посланието е писано от първия човек, който официално е излязъл в открития космос. Ако собствениците могат да надскочат користните си цели, то биха предали книгата, вместо да си вдигат рейтинга с нея. В противен случай до няколко години може да прочетем, че книгата се е изгубила безвъзвратно.
32
16
 
1
 
! Отговори
сомелиер преди 11 години
Като написа тези слова, след купон в "Алафрангите"/Стария Пловдив/ Гагарин отлетя за СССР. След 2 месеца, след стабилен запой Юрката отива и се качва на МИГ-29, прави невероятни лупинги и се забива в Земята...
31
3
 
0
 
! Отговори
до 27 преди 11 години
А пък Едисън тайно е бил комунист, в смисъл пребил го е. Само няма'са сърдиш!
30
1
 
1
 
! Отговори
до 30 преди 11 години
Да.И сега гледаме филми за бъдещето, дето се представят какви ли не технологии и чудеса, а може да се окаже, че ще е още по-голяма мизерия от сега.
29
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
180 3 ОтговориАнонименпреди 38 минутиХотелът е ТРИМОНЦИУМ ПРИНЦЕС, а "новината" е от преди 2 месецаДАААА, ТУРСКИ БИЗНЕСМЕН Е СОБСТВЕНИКА. НАИСТИНА Е КУПИЛ И ИСТОРИЯТА.
28
1
 
4
 
! Отговори
Дедо Йоцо преди 11 години
"Днес.бг", доста сте назад с материала, байовите! Преди 2 седмици това беше новина в друг сайт, също завършващ на "бг" като вашия...:)))) Поне преписвайте на момента, а не с такова половинмесечно закъснение бре!
27
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Едно време имаше едно списание Космос, казвам ви за да ви представя духът на времето тогава. Та там имаше едни картинки примерно на София през две хилядната година - едни футуристични и аеродинамични автомобили, някакви хора със спортни трика... абе голяма работа с две думи. Кой би предположил тогава, че бъдещето ще бъде глобална мизерия доказвана само от обвързващите си джаджи.
26
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Аха, значи хотелът е турски.Реклама.Та значи със закупуването на хотела турците са купили и въпросната "книга с половин вековна история".Ертен Късова (туркиня) е отворила и прочела, защото българите за 50 г. не са отворили, и не са прочели "великото" приветствие на съветският гражданин.
25
1
 
3
 
! Отговори
Т преди 11 години
Какша *** пише тук.... И всичката Тя е по улиците сред нас!!!Боже!!!
24
1
 
5
 
! Отговори
За сведение на 9 преди 11 години
Първото небесно тяло, създадено от човешки ум и ръце, което осъществява меко кацане на повърхността на Марс, е съветската станция "Марс" - 3. Това става на 02.12. 1971 г. Девет дни преди това, друга съветска станция, а именно, "Марс" -2, също достига повърхността на Марс, но без да осъществи меко кацане. През същата година, на 14.11, американската станция "Маринър" - 9 става първото създадено от човека космическо тяло, което влиза в орбита около т.н. Червена планета.
23
0
 
2
 
! Отговори
дядо преди 11 години
хотела вече е турски така че коквото ще изкярят си е за тяхпък *** няма защо да се срамуват от тях нищо не зависи
22
3
 
0
 
! Отговори
майната преди 11 години
Големи авторитети са посетили хотела бе!Ако сам майна ще се срамувам.
21
15
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Ако беше писал Нил Армстронг, нямаше да напише такава глупост.