Няколко задачи наведнъж - и мъжете го могат!

Клишето, че само жените се справят с това, е разбито
Обновена: 26 окт 2012 14:15 | 26 окт 2012 13:14,
14
Няколко задачи наведнъж - и мъжете го могат!
Снимка: Reuters

Познати са ви редицата от клишета за различияте между мъжете и жените - например, че жените са кръгла нула по математика и останалите природни науки, а пък мъжете хич ги няма в хуманитарните науки.

Според наскоро проведено проучване дори служителите в университета – независимо дали са мъже или жени – смятат кандидат-студентите от женски пол за по-некомпетентни от мъжете. Изследователите направили експеримент, в който пратили едни и същи CV-та в Катедрата по природни науки – веднъж с женски имена и след това с мъжки имена. Документите за кандидатстване с женски имена били по-ниско оценени.

Има много такива стереотипи, при които единият пол винаги е подценен. Друго такова клише е, че жените са много по-добри във  вършенето на няколко неща едновременно. Като пример всеки би се сетил за млада майка, която се грижи за детето си, едновременно с това готви, говори по телефона с приятелка и на всичкото отгоре успява да си уговори работния график за следващия ден.

„Въпреки че това клише за мултифункционалната жена се разпространява из медиите с пълна сила, няма научни данни, които да потвърждават това“, възразяват шведски изследователи в специализираното списание „Psychological Science”, цитирани от Der Spiegel.

Тимо Ментали, учен от университета в Стокхолм, се заема с нелеката задача да изследва доколко това клише е вярно. Резулатите от проведените експерименти показват точно обратното: мъжете са по-добри в правенето на няколко неща едновременно. Причината е в тяхната по-добра организираност и способност за ориентиране в пространството. Мултифункционалността при жените зависи много от хормоналния им цикъл, добавя Ментали.

В един от експериментите си изследователят тествал ориентирането в порстранството на мъже и жени, като наблюдавал до каква степен мъжете и жените могат да боравят с триизмерни обекти и да решават логически задачи, да запомнят цифри и да ги подреждат последоватвелно.

Резултатът показва, че 85 процента от мъжете се справят с цифрите и подреждането на триизмерни обекти без проблем, докато справилите се жени са само 74 процента. Оказва се също, че жените в овулация, не се справят толкова добре, колкото жените непосредствено преди и след цикъл.

Милтитаскингът е много тясно свързан с времето и пространството, казва изследователят Ментали. По-добрата представа за пространство и ориентирането в него позволява и паралелното вършене на няколко задачи.

Мъжете се справят с повече неща в рамките на кратко време, докато жените се нуждаят от много повече време, показва още проучването. Когато на жените им е зададен определен срок , те се паникьосват и не свършват почти нищо, твърди още шведският учен.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


14
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
12
0
 
0
 
! Отговори
Цвети преди 11 години
До hmmm (номер 7) - за теб не знам, но аз без дори да се замислям се сещам за Мария Кюри поне... Може да сме патки за теб, но ако някой успее да ти открие мозъка - трябва да получи Нобелова награда! Хубав ден и със здраве :)
11
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
забелязал съм че жена не може да се гримира и да кара едновременно, а познавам един който може.ама дали е мъж- не знам
10
0
 
3
 
! Отговори
махмурлия преди 11 години
Не е точно така. Мъж съм и ми влияе дали е по време махмурлука, преди или след него.
9
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Taka e pravime go . Az moga da piq da zamezvam da gledam televizora i ednovremenno s vsi4ko tova i dasi digam krakata kogato 4isti jenata . Taka e no nikoi ne ni go priznava !
8
6
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Да , мъжете са по-по-най , а на жените всичко им зависи от цикъла , даже положението на звездите и откъде духа вятъра.Поредната сексистка статия , целяща да издигне едните на пиедестал , а другите да обяви за бавноразвиващи шимпанзета с психически отклонения. Ах милите жени , как все са подвластни на тия хормони , а мъжете видиш ли , от тия неща не се влияят ,защото са мъже , ерго - хормоните не им оказват никакво негативно въздействие , понеже са корави пичове.
7
2
 
2
 
! Отговори
до 4 преди 11 години
за тебе зависи какво означава доскоро, ако говориш преди 20 години ок.
6
5
 
3
 
! Отговори
hmmm преди 11 години
jena otkrivatel na neshto ima li e patki
5
4
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
то защото много неща наведнъж правим жените.... манджата загоря, прането забравено в пералнята 2 дни......... добре, че мъжа минал да прибере детето от градина
4
3
 
4
 
! Отговори
Никой преди 11 години
Не е вярно, аз не мога да правя няколко неща на веднъж, за това пък жена ми го може :).
3
2
 
15
 
! Отговори
часът на татко преди 11 години
Абе доскоро Уиндоуса не можеше да работи в мултитаскинг режим, вие искате от мъжа да може. Ай сиктир и наздраве, колега
2
0
 
32
 
! Отговори
реклама преди 11 години
И аз мога ,и тате може ,но козата си сака --пръч!
1
1
 
12
 
! Отговори
ined преди 11 години
Някои мъже може и да го могат, ама аз за повече от две работи наведнъж не мога да мисля.