Джей Ар от "Далас“ ни напусна

Актьорът-легенда Лари Хагман почина на 81 години
Обновена: 24 ное 2012 14:05 | 24 ное 2012 13:57, Бойчо Попов
56
Джей Ар от "Далас“ ни напусна
Снимка: Reuters

С ледена усмивка той пише телевизионната история. В продължение на 14 години Лари Хагман показваше най-лошите страни на Америка, на капитализма, или просто на човешкия характер. С ролята си на злодея Джей Ар от сериала "Далас“ той стана неразделна част от осемдесетте години в десетки страни по целия свят - да не говорим за САЩ.

Вчера тексасецът почина на 81-годишна възраст. В последния му миг до него е била и актрисата Линда Грей, която изигра търпеливата съпруга на Джей Ар - Сю Елън. "Хагман беше най-добрият ми приятел в продължение на 35 години", каза Грей в свое изявление.

„Най-много обичам да играя злодеи“, разкрива наскоро Хагман пред онлайн канала AolTV.com. "Тъй като добрите момчета отдавна не се забавляват толкова много, колкото лошите. Аз предпочитам и смешните роли". Като истински злодей той се показа и в телевизионния сериал „Отчаяни съпруги". Той играеше ролята на Франк Камински, непоносимия втори баща на Линет (Фелисити Хъфман). 

Съвсем по различен начин - топъл и приветлив, Хагман се усмихва на фенове си от сайта си larryhagman.com. Две дати той никога не би забравил. 21-и ноември 1980 г., когато повече от 350 милиона фена в 57 страни гледат "Далас" по телевизията, за да разберат кой простреля петролния барон Джей Ар. Пред списание Time Хагман разкрива за персонажа си - „Наистина не мога да си спомня и половината от хората, с които съм спал, на които съм нанасял удар в гърба или които съм докарал до самоубийство" в сериала. А втората незабравима за него дата е 23-и август 1995 г., когато след години на злоупотреба с алкохол сериозно болният актьор получава нов черен дроб след 16-часова операция.

„Далас“, чието излъчване започва по телевизия CBS през 1978 г., превръща Хангман в супер телевизионна звезда. Сапунена опера, разказваща историята на богато тексаско семейство, бързо става едно от най-рейтинговите предавания на канала, печели световна популярност и продължава 14 сезона. Тази година започна излъчването на продължение на "Далас" с участието на Хангман.

Тексасецът, син на звездата от мюзикълите Мей Мартин и един адвокат, придружавал след ранния развод майка си по време на турнета ѝ. Той застана до нея през петдесетте години в Лондон по време на хитовото изпълнение на Бродуей "South Pacific". Там той се среща и се жени за шведската модна илюстраторка Май Акселсън - "най-доброто нещо, което ми се е случвало". Двойката има две деца, припомня DPA.

През 1964 г. Хагман и семейството му се местят в Холивуд, където започва да играе ролята на астронавта Тони Нелсън във филмов сериал, който и днес е неразделна част от американската популярна култура.

За първите филми с негово участие днес се сещат малцина, но като коварния злодей Джей Ар Юинг в семейната сага "Далас" Хагман стана незабравима звезда. В Берлин през 1999 г. той получава наградата „Златна камера“. В САЩ семейната драма за пари, власт и интриги владееше малкия екран в продължение на 14 години. Над 350-те епизода са преведени на 67 езика и се излъчват в 90 страни.

Хагман е живял по-голямата част от времето далеч от Холивуд, в ранчото си в южната част на Калифорния. Луксозният имот в крайбрежните планини се захранва изцяло от слънчева енергия. Тексасецът бе ангажиран като рекламно лице от германската компания SolarWorld. В съответствие с мотото на кампанията играещият петролен бос в „Далас“ актьор заменя призива: „Пробивай, бебче, пробивай" (Drill, Baby, drill") със „Свети, бейби, свети“ Shine, baby, shine!" към слънцето.

Като строг непушач и реципиент на органи, той често рекламира съответните кампании. Това обаче не означава, че съвсем не е пушил: с радост е ползвал няколко пъти марихуана като лекарство. И винаги ясно показваше, че както повечето тексасци никога не е бил последовател на Джордж У. Буш и републиканците - точно обратното.

След края на „Далас“ през 1991 г. Хагман скандализира обществото с откровената си биография „Здравей, скъпа“. В нея той подробно описва всички свои подвизи от младостта си – жени, наркотици и дългогодишна борба с алкохолизма, с който така и не успява да се справи.

Откровенията на Хагман го правят още по-близък и симпатичен на обществото и той остава една от най-обичаните холивудски звезди. Освен с бохемския си начин на живот, Хагман е познат сред феновете си с колекцията си от над 2000 каубойски шапки.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


56
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
5
1
 
22
 
! Отговори
до 2 преди 11 години
Тея са я преписали е...............да не мислиш че форумните *** днес.бг могат да напишат нещо качествено сами,без да плагиатстват от други медии............
4
30
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Какво е ДАЛАС и джр???
3
2
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
ГОЛЕМ АРТИСТ...МИР НА ПРАХА МУ!
2
12
 
19
 
! Отговори
... преди 11 години
толкова дълга биография не съм чела за наш починал творец, дори снимка няма понякога
1
4
 
44
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
живял е хубав живот......бил е красив,богат и известен.......взел е всчико от живота....Има много хора,които никога дори няма да разполагат с част от нещата с ,които той е разполагал.........а още повече ,че е живял до 81 години.............