Жената с чуждото лице

Как живее Изабел след първата в света лицева трансплантация
Обновена: 28 ное 2012 14:37 | 28 ное 2012 12:43,
30
Жената с чуждото лице
Снимка: архив, Reuters

Преди седем години Изабел Диноар стана първият човек в света с лицева трансплантация. В интервю за BBC тя разказва как се справя със зяпачите, както и за копнежа си да се срещне със семейството на жената, чието лице е станало нейно.

„Най-трудното нещо за мен е да преоткрия себе си като човека, който бях преди, с лицето, което имах преди злополуката. Но знам, че това е невъзможно“, казва 45-годишната французойка и майка на две деца.

„Когато погледна в огледалото, аз виждам някаква смесица между нас двете. Донорът винаги е с мен“, посочва тя. След кратък момент допълва: „Но тя спаси живота ми.“

Госпожа Диноар редовно отказва медийни участия и рядко позволява да бъде фотографирана. Тя дава вид на уверена и свежа жена, но травматичното изпитание, през което е минала, е оставило своя отпечатък – физически и психически.

Тя все още има видим белег, който започва от горната част на носа й и стига до под брадичката. Трансплантацията била направена в Северна Франция, където лекари от университетската болница Амиен прекарали 15 часа в „шиене“ на донорското лице върху това на Диноар. От трансплантацията едното око остава леко увиснало и има лек проблем с говора.

Жената с чуждото лице
Непосредствено след операцията Снимка: Reuters

Изабел Диноар разказва как през май 2005 г. в пристъп на депресия взела свръхдоза приспивателни, за да сложи край на живота си.

Събудила се в дома си, лежаща на пода в локва кръв. Лабрадорът й лежал до нея. Явно той я открил в безсъзнание и за да я събуди, я нахапал зверски по лицето.

„Дори не се замислих, че кръвта е от мен и дори парчета от лицето ми лежат по пода“, разказва тя години по-късно.

Раните около устата, носа и брадичката й били толкова големи, че лекарите изключили възможността за лицева реконструкция. Вместо това й предложили трансплантация на лицето.

„От първия момент, в който видях себе си в огледалото след операцията, знаех, че това е победа. В началото не изглеждаше добре заради превръзките, но все пак имах нос и уста – а това беше страхотно! Можех да видя и в очите на медицинските сестри, че това е успех“, разказва французойката.

Неспособна да говори добре заради трахеотомия, направена заради операцията, тя успява да измърмори пред лекарите само „Благодаря!“

Насладата на Диноар от новото й лице обаче не продължава дълго. Тя е изцяло неподготвена за вниманието, което нейният случай ще привлече.

Преследвана от медии, тормозена от минувачи и любопитни зяпачи, Диноар се принудила да изкара месеци наред след операцията скрита вкъщи, без да смее да излезе дори за разходка.

„Беше наистина мъчително. Живея в малък град и всеки знаеше моята история. Не беше лесно в началото. Децата се смееха и който ме видеше, сочеше с пръст: Вижте, това е тя! Това е тя!“ Диноар се чувствала като животно в цирк.

Жената с чуждото лице
Една година след трансплантацията Снимка: Getty Images/Guliver Photos

Сега хората пак я разпознават, но вниманието не е толкова брутално, колкото преди.

„С времето свикнах с новото си лице. Така изглеждам, такава съм, това съм аз. Ако хората пак се зазяпват в мен, вече не ме е грижа толкова“, казва тя с усмивка.

Но променила ли се е личността й след външната промяна? „Не“, отговаря тя бързо. „Същата съм си, но просто с различно лице“.

„Не всеки пациент с големи лицеви рани има този шанс да получи трансплантант“, казва проф. Силви Тестелин, един от лекарите, оперирали Диноар в Амиен.

През 2005 г. наистина никой не е бил сигурен в дългосрочния ефект на подобна операция заради опасността от отхвърляне на чуждата тъкан. Но в случая на Диноар и на още двама души във Франция, подложени на лицева трансплантация след Диноар, шансовете се увеличават.

„Никой не може да си представи какво е да живееш без лице. Изабел може. Но знаем, че това е най-правилното за пациента“, казва още проф. Тестелин.

Оттогава в света са направени още дузина такива операции – в САЩ, Испания, Турция и Китай. „Не можете да си представите броя на хората, които искат трансплантанти. Но това не е игра или състезание, за да правим повече и повече“.

Един ден Диноар трябва да се сблъска с опасността тялото й да отхвърли чуждата тъкан. Но и лекарите, и тя се надяват това да не се случва.

Французойката е оптимистично настроена за бъдещето. „Казвам си, че всичко ще бъде наред. Ако си взимам лекарствата, всичко ще продължи, както досега“.

Тя прекарва дните си в посещения на приятели и разходки с новото си куче.
Все още податлива на депресии, тя често си мисли за починалата жена, чието лице тя е взела. Веднага след операцията тя потърсила в интернет подробности за анонимния донор, чиято самоличност френските власти никога няма да й позволят да узнае.

„Когато се чувствам зле или депресирана, се поглеждам в огледалото и си мисля за нея. Казвам си – не ми е позволено да се предавам. Тя ми дава надежда.“

Един ден Диноар дори се надява да се срещне със семейството на жената-спасител, за да им благодари за - както тя го нарича -  „магическия подарък“.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


30
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
21
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Интересното е,че не е намразила кучетата или да изпитва сега страх към тях.
20
2
 
1
 
! Отговори
Месия преди 11 години
Чудесна история! Симпатично лице! Покой и за двете! Честито куче!
19
15
 
1
 
! Отговори
кучемраз 2 преди 11 години
Дааа и аз колко песове съм изтрепал за 25 години. Намалил съм световната популация най-малко с две три хиляди.
18
3
 
13
 
! Отговори
Темерут преди 11 години
А, аз дори не мога да си представя, как този лабрадор ще унищожи лицето и в опит да я събуди! Нормалните домашни кучета не правят така!
17
1
 
7
 
! Отговори
Крис преди 11 години
Добре де онзи от САЩ с присъденото лице не е ли преди тази жена ?
16
6
 
0
 
! Отговори
IVo_1 преди 11 години
длъжни ли сме цял ден да гледаме тази новина като ТОП? хайде дайте малко от вас , напрегнете се напишете някоя и друга статииика
15
0
 
0
 
! Отговори
Кучемразофоб преди 11 години
Сигнализирано е, че коментарът е против правилата на сайта. Проверява се от модератор.

Болни хора като теб трябва да бъдат тормозени.
14
12
 
2
 
! Отговори
ПОБЕДА!! преди 11 години
САМ СЪМ СИ ГОСПОДАР, НО ВОЛЕН Е МОЯТ БОГ, КМЕТ И ИДОЛ!! ОБИЧАМ ВОЛЕН И МУ ВЯРВАМ - СМАО ТОЙ Е ПОЛИТИКЪТ КОЙТО С ВДИГНАТА ГЛАВА ОТСТОЯВА ИНТЕРЕСИТЕ НИ СРЕЩУ СРЕДНОАЗИАТСКИТЕ РЕПУБЛИКИ!! ВОЛЕН СИДЕРОВ, ОБИЧАМ ТЕ И МИ ЛИСПВАШ!! БИХ ГЛАСУВАЛ ПАК ЗА ТЕБ ПО ПРИНЦИП!!!
13
0
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Жената изглежда чудесно!Лекарите са се справили префектно!
12
6
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
"Явно той я открил в безсъзнание и за да я събуди, я нахапал зверски по лицето."Jiwotnoto si e jiwotno. Kolkoto i nqkoj organizacii da se opitwat da se otnasqt humanno s ku4eta i kotki, te sa jiwotni. Ku4eto wsy6tnost q e obezobrazilo. Ne znam kakwa e bila celta na jiwotnoto. Celta sybujdane mi se struwa malko stranna. Wijdal sym ku4e, da blije, lae, tyrsi pomo6t, no da dyw4i liceto na stopanina s cel sybujdane mi e stranno. Sigurno si e wyrnalo za ne6to, sled kato e widqlo stopankata na poda.
11
1
 
13
 
! Отговори
az преди 11 години
"...тя потърсила в интернет подробности за анонимния донор, чиято самоличност френските власти никога няма да й позволят да узнае". В интернет отдавна пише кой е донорът на лицето й - Maryline St Aubert, 47-годишна учителка, която се е обесила.
10
8
 
8
 
! Отговори
Zeitgeist преди 11 години
Да се инициира подписка за свалянето на на г-жа Маргарита Попова и изтриването на името и от историята на България!!! Това срамно петно трябва да бъде заличено, веднага!
9
26
 
19
 
! Отговори
до Иво преди 11 години
съгласен съм с теб ! Смърт за всички *** и за номер 7 !
8
3
 
30
 
! Отговори
WASILISQNISGERMANI преди 11 години
ФАКИРИ....МОГАТ ДА ТИ СЛОЖАТ И ДУПЕТО НА ЛИЦЕТО И ОБРАТНОТО....
7
8
 
22
 
! Отговори
do 7 преди 11 години
А теб няма ли кой да махне от лицето на земята ? Защото си нелицеприятен и доста глупав освен всичко ...гади ни се от теб
6
49
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
НЯМА ЛИ НЯКОЙ ДА МАХНЕ ТАЗИ ГРОЗНА СНИМКА ОТ НАЧАЛНАТА СТРАНИЦА НА САЙТА?РЕДАКТОРЪТ ИЛИ СИ Е БИЛ КАМШИКА ИЛИ Е АБСОЛЮТНО НЕКОМПЕТЕНТЕН - НЕКАДЪРНИК
5
51
 
25
 
! Отговори
иво преди 11 години
кучето я е нахапало а уж е най-добрият приятел на човека. Смърт за всички кутчета !!!
4
0
 
0
 
! Отговори
Фен на Алов преди 11 години
Сигнализирано е, че коментарът е против правилата на сайта. Проверява се от модератор.

То кучето не се е опитало да я събуди а се е опитвало да се нахрани! Тая като е искала да умира на кучето му се е живеело! Нормално е да си е хапнало малко!
3
2
 
22
 
! Отговори
имигрант преди 11 години
Това ми напомня за един филм - "Лице назаем" със Никълъс Кейдж.С тази разлика, че филмът беше фантастика, а това е реалност.Сигурно нещо подобно ще изпитва човек ако му присадят мозъка в чуждо тяло.
2
2
 
29
 
! Отговори
М. преди 11 години
Впечатли ме моментът с лабрадора... иначе безспорен успех..