9-годишно момиче отслабна с 30 кг за по-малко от година

В училище вече не я наричат "дебеланката"
5 дек 2012 19:37,
61
9-годишно момиче отслабна с 30 кг за по-малко от година
Снимка: Facebook

Деветгодишната  Бриана Бонд тежала почти 85 килограма. Наднорменото тегло може да бъде причина за болести като диабет, сърдечно-съдови заболявания, както и за ниско самочувствие, пише английският вестник "Дейли мейл". Но по настояване на майка си и след дълга и трудна борба момичето успяло да свали 30 килограма за по-малко от година.

Бриана Бонд често била подигравана от връстниците си в училище. Децата дори й сложили прякорите „дебеланка“ и „пълната“. Въпреки това малкото момиче отказвало да прави упражненията и диетите, предписани от диетолози.

Но майката на Бриана Хеди Бонд измислила начин да мотивира детето. Направила спорта семейна активност и задължение. Цялото семейство започнало да изминава по 4 мили 4 дни в седмицата близо до дома им в Кловис, Калифорния, и постепенно теглото на момичето започнало да намалява.

Сега Бриана трябва да свали само още 2 килограма, за да достигне идеалното тегло за възрастта си. Тя прави упражнения по час и 15 минути седем дни в седмицата, включила се е в отбор по плуване и по баскетбол, за да бъде активна.

„Понякога тялото ми казва: Легни си, не го прави това. Но майка ми ме мотивира да продължавам“, казва момичето пред CNN.

“Това беше най-трудното нещо, което съм правила. Имаше моменти, в които тя наистина отказваше да се движи. Но понякога трябваше да бъда по-строга, за да спася остатъка от живота й“, разказва още госпожа Бонд.

Тя признава, че в началото Бриана просто се отказвала да доведе упражненията докрай, обръщала се и си тръгвала към вкъщи, независимо от това колко е била окуражавана или заплашвана от майка си.

Въпреки това Хеди Бонд продължила да се бори срещу нежеланието на дъщеря си и я заставяла да извърви 4-те мили.

Като бебе Бриана имала здравословен апетит, но вече на 1 годинка тя тежала около 11,5 килограма. Техният педиатър обаче ги уверил, че Бриана ще расте в рамките на нормалното тегло.

През следващите няколко години детето продължило да пълнее и в предучилищна възраст тя вече била най-едрото дете в групата.

Диетите, предписани от диетолог, не помогнали и теглото се увеличавало. Липсата на физическа активност и нездравословната храна в училище влошили проблема.

„Беше ужасно за мен и съпруга ми. Чувствахме се безпомощни и  не знаехме какво да направим“, разказва майката след консултации с психолог и ендокринолог, които ги уверили, че всичко е нормално при детето.

9-годишно момиче отслабна с 30 кг за по-малко от година
Активното семейство на Бриана Снимка: Facebook

„А представете си какво е за едно дете да бъде с наднормено тегло – не само последствие за здравето, ами и много проблеми на психическа основа“, коментира Хеди Бонд.

Според Центровете за контрол и превенция на заболяванията почти 12,5 милиона деца на възраст между 2 и 19 години страдат от наднормено легло.

„Родителите също са в много трудна ситуация. Те смятат, че не правят достатъчно, за да помогнат на децата си в борбата с излишните килограми. Родителите виждат евентуалните последствия за здравето, но децата не са толкова наясно“, казва д-р Елиса Джелалиан, психолог от Центъра за диабет и контрол на теглото.

„Най-добрият вариант наистина е цялото семейство да се включи активно в спортни упражнения и всеки от семейството да се храни здравословно. Така пълното дете няма да се чувства като аутсайдер“, препоръчва д-р Денис Уифли от Медицински университет Вашингтон.

Освен това детето не трябва да се чувства по никакъв начин принудено да прави физически упражнения – родителите трябва да подходят по възможно най-добрия начин, за да може детето само да почувства желание, съветват още специалистите.

Хеди Бонд споделя, че в момента, в който Бриана достигне желаното тегло от 52 килограма, семейството ще мине към „режим на поддръжка“, където здравословното хранене и спортната активност ще продължат да играят основна роля в ежедневието им.

Бриана е споделила на приятелите си от училище за плановете си да отслабва – всички я подкрепили и били изумени от досегашните резултати. Едно дете дори се включило в активната програма на Бриана и също отслабнало с около 9 килограма.

„Това промени живота й. Сега тя вече наистина е дете – за първи път“, радва се майката Хеди.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


61
Още по темата: наднормено тегло
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
48
5
 
6
 
! Отговори
мопси преди 8 години
ЧУДЕСНА ДИЕТА!!!!!!!!!!!!!! МНОГО БЛАГОДАРЯ ЗА СЪВЕТИТЕ
47
1
 
5
 
! Отговори
тина преди 8 години
Ами да диетата ми помогна доста преди бях 60 килограма а сега съм 30 ДИЕТАТА Е ВЪРХА НА СЛАДОЛЕДА !!!!!!!!
46
6
 
1
 
! Отговори
стефко дойкин преди 11 години
наистина е нужно такова дете да отслабва,защото аз си имам гадже което учи в моя клас и се казва ***.Аз уча в училище кирил и методий град казанлък и съм 5 а клас
45
4
 
12
 
! Отговори
Мършав преди 11 години
Движение това е истината.С тоз застоял живот пред лаптопи и несъснателно тъпчене с чипсове и разни сладки това става.Движение трябва
44
4
 
5
 
! Отговори
Redneck преди 11 години
Ам чи тъй ши стани е,кът иде по цял ден чийзстейкови и корнфлейксови,кък учаква да ни надибилей.То и движение трябва и физическа активност.Ний с мойта(Мичито) като сми по цял ден на полето и бачками и после са храним здравословно(кози сиряни,туйцък-онуйцък) сме с много добро тегло и телосложение.Дажи вечар кат му опуками и по 2 ракии и други видови упражнение прайм.Айди,туй от мен,лек ден и здравословен режим......
43
4
 
7
 
! Отговори
Fat Joe преди 11 години
"Сега Бриана трябва да свали само още 2 килограма, за да достигне идеалното тегло за възрастта си".Мисля,че трчбва да свали поне още 15 освен тези 2 .........
42
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Дъщерята на моя близка на 5год. тежеше 45кг.,годината-1988.И у нас има дебели и мнооооого дебели деца!
41
4
 
9
 
! Отговори
анонимен преди 11 години
Мда.....52 кг. са доста за дете на тази възраст.....толкова трябва да тежи 18 годишна девойка при ръст 165....Но за съжаление все повече млади хора са с с надморменно тегло...От една страна застояването пред компютрите, от друга - некачественото хранене
40
2
 
5
 
! Отговори
абв преди 11 години
До 39 - оптималното тегло за тази възраст е 27-33 кг-
39
6
 
15
 
! Отговори
Хиха преди 11 години
На 9г - 52кг??? И това е "нормално тегло" за 9 годишно дете? Аз съм толкова на 40г. И как изобщо са могли да допуснат да стигне 84кг???
38
3
 
10
 
! Отговори
фсб преди 11 години
браво на майката
37
1
 
5
 
! Отговори
П.С.Ц преди 11 години
Моника Гелар от сериала Приятели. Иначе браво в БГ доста деца имат нужда от физическа активност.
36
5
 
14
 
! Отговори
Stel преди 11 години
Какви са тези глупости? Няма как дете на 9 г. да тежи 85 кг! И идеалното тегло за тази възраст било колкото тежи майка му! Ужас!
35
2
 
24
 
! Отговори
Уморено ли си, мама? преди 11 години
Ако на мама слънчицето изяжда на ден по две кутии вафли, два литра кола, буца сирене, три-четри кюфтета с екстра гарнитура, едно шоколадче, пакетче фъстъци, малко чипс, пуканки и зайо-байо, желирани меченца, малко луканчица, кашкавалче и синьо сиренце, маслинки, пет-шест мандаринки, два портокала, пакет фурми, половин буркан течен шоколад, баничка със сирене, малка боза, две толумбички, кроасанче с шоколад, шоколадови бадеми и др. по колко километра трябва да извървява, за да бъде във форма?
34
7
 
2
 
! Отговори
до 44 преди 11 години
Смени си занаята, от хранене и активен живот определено нищо не разбираш..
33
6
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
физическата активност е важна, но не е по-важна от храненето, никой не трябва да тича по 10 км, важно е да се ходи и да се движи нормално, но какво се яде е 10 пъти по-важно - ако се махнат всякакви инженерни храни в найлон, зърнени, семенни масла, захар, мине се на животински протеини и мазнини, по-малко въглехидрати, теглото само ще си отиде и то бързо, но това в Америка е табу - субсидии за ГМО царевица и соя с милиарди
32
6
 
43
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Сериозно ли 52 кг. е идеалното тегло за едно 9 годишно дете.Аз си мислех че е 15-20 килограма повече от нормалното.
31
5
 
17
 
! Отговори
do 40 преди 11 години
"Jenskite" deto gi kritikuvash mnogo poveche se grijat za vanshnia si vid ot koito i da e bilo balgarski "majaga" koito kato go udari balkanskia gen stava edno pleshivo, nisko, debelo i prosto prase. Vsichki maje deto samo se oplakvat che jenite im ne sa po 45 kg sa tochno ot nai-protivnite i zanemarenite. Sas sigurnost i ti si ot toia sort, ama e lesno da se kriesh zad ekrana i da imash visoki pretenzii kam jenite, pri polojenie che samia ti ne si sposoben da gi spazvash! Majkoto v BG e po-zle.
30
8
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Браво на момичето.А всяка женска (не казвам дама), на която е по-лесно да се гримира,да се превзема-ама сега пеш ли да ходим до там ой колко е далече кафенето от паркинга,да пуши и да се оправдава с ГМО хранитевместо да си размърда задните части.Това момиче доказва че всеки може да отслабне и да влезе в нормите стига да има желание.Но на някои женски е по лесно да вдигнат краката и стига толкова упражнения
29
5
 
43
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Що за заядливи и прости коментари!!! Яд ви е, че нямате и една прашинка от волята и мотивацията на това детенце, за да постигнете нещо смислено в този живот. Вероятно половината от злобните коментари са от тлъсти и ненаситни ***, които ги мързи да гледат и нищо не са постигнали в жалкия си животец, затова плюят и завиждат за успеха на другите. За съжаление сте.

Спонсорирани публикации