Ампутираха краката на дете, за да спасят гръбначния му стълб

Това е първата по рода си операция в Европа и втората в света
Обновена: 11 дек 2012 15:28 | 11 дек 2012 15:28,
21
Ампутираха краката на дете, за да спасят гръбначния му стълб
Снимка: Birmingham Children's Hospital

5-годишната Роузи е родена с голяма празнина в гръбначния стълб, а крачетата й били сгънати нагоре към корема. Заради празнината в гръбначния стълб горната част на тялото й било без опора, което от своя страна притискало вътрешните й органи, пише английският вестник „Дейли мейл“.

Лекарите от детската клиника в Бирмингам проведоха революционна операция, с която спасяват живота на детето, въпреки радикалното решение, което се наложило да вземат. Лекарите ампутират краката й от колената надолу, които тя така или иначе не ползвала и дори не чувствала. Специалистите използвали костта, за да изградят липсващата част от гръбначния стълб.

Роузи е първото дете във Великобритания и вторият човек в света въобще, което е подложено на такава новаторска и рискована операция. Тя била проведена миналия месец и в момента момичето се възстановява.

Нейната майка, Манди Колет, не би могла да бъде по-горда с дъщеря си.

„Роузи никога не се е смятала да инвалид. Тя решава какво иска да направи и намира начин да го направи, като преодолява всяко препятствие. Тя винаги е била много активна и много лъчезарна“, разказва майката.

Роузи е и един от малкото хора, които страдат от това рядко заболяване, наречено сегментна гръбначна дисгенезия, при което долната част на гръбначния стълб липсва. По-ранни опити да се изправят краката й били неуспешни, което довело и лекарите на мисълта, че те могат да помогнат по друг начин.

По време на сложната операция, водена от 7 специалисти, долната част на краката на Роузи били ампутирани, била взета кост от тях и след това присадена в основата на гръбначния стълб.

Два 15-сантиметрови винта били поставени на мястото, като били сложени внимателно, за да не засегнат някой нерв. Целта на винтовете е да се създаде тип „скеле“ от горната до долната част на гръбнака. Операцията продължила 13 часа.

След операцията Роузи има повече чувствителност в горната част на краката. Това е голям напредък за нея, тъй като това дава възможността и надеждата след време Роузи да се научи да ходи с протези.

„Единственото, което тя не може да прави, е да ходи и това е голямата й цел в живота. След операцията и след добрия резултат от интервенцията сме уверени, че тя ще успее да постигне целта си до някаква степен“, коментира майката на Роузи.

„Наистина сме много доволни от резултатите след операцията. Това е вторият път в света, в който хирургически екип се опитва да коригира гръбначния стълб до самите тазобедрени стави в такова рядко състояние като това на Роузи. При тази процедура трябваше да бъдем много внимателни да не увредим някой от нервите й“, коментира д-р Гириш Соланки, неврохирург в детската болница Бирмингам.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


21
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
19
0
 
2
 
! Отговори
жица, преди 11 години
Колко точно се изражда расата ни заради напредването на медицината.Така е, ама ако се разболееш ти или твой близък, ще благодариш, че медицината ни е напреднала толкова. Сега като всичко ти е наред си много отворен.
18
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
до 17Ако е твоето дете няма да мислиш така.
17
0
 
1
 
! Отговори
Хомосапиес преди 11 години
Жица по това се различават хората от животните. Човеците създават цивилизовано общество в което се грижат за болните и социално слабите. А в саваната знаем как е ...... ти ако си с някакъв недъг къде би предпочел да живееш..?
16
2
 
2
 
! Отговори
Жицата преди 11 години
Браво на лекарите. Тук обаче идва голямото НО. Колко точно се изражда расата ни заради напредването на медицината. Вече поддържаме живота на всякакви болни и недъгави хора които се плодят и създават още по- болно потомство. Не искам да съм груб но расата ни си заминава. Няма го естествения подбор който заличава грешките. А не искам и да коментирам колко пари се харчат за членове на обществото който могат само да са му в тежест и как понякога заради това страдат пълноценни индивиди.
15
0
 
2
 
! Отговори
anonimen преди 11 години
nai-golemiat problem e, zasto se rajdat takiva detsa.....?!
14
3
 
2
 
! Отговори
Пастафарианец Храбър преди 11 години
Интересно, никъде не се споменава колко са се молили родителите на "бог" и колко е милостив "богът".Срамота! А англичаните са толкова вярващи...
13
0
 
3
 
! Отговори
Месия преди 11 години
Браво!
12
0
 
30
 
! Отговори
Браво преди 11 години
Браво !!!! А тук отказват помощ на спешен случай защото не е от региона на болницата- резултат смърт на пациента. За какво говорим ..? Разбирате ли ние вече сме бананова република...(((((
11
0
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Нищо друго не мога да кажа,освен да извикам като Моканина на Йовков:" Боже,колко мъка има на този свят,Боже!"
10
6
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
До Анонимен номер 2: ***, застани пред едно огледало и се оглеждай докато видиш от къде могат да ти вземат толкова кости, че да ти направят 20 см от гръбначния стълб.И си помисли, че костите не са от пластелин да си смачкаш от едно парче, точко каквото ти трябва.Иначе велика операция - безполезна, но велика. С ресурсите, които са отделени за нея и за бъдещото възстановяване на момичето ще могат да се направят 4-5 операции, които да спасят живота на нормални хора, които нещо носят на света.
9
15
 
4
 
! Отговори
abw преди 11 години
и си мислят че са направили добро.ми кой ще се грижи след време за него.кой ще му бърше телесните миризливи течности
8
0
 
50
 
! Отговори
ава преди 11 години
Какви мъки има само по този свят. Дано детето се оправи до степен, в която да може да води някакъв що годе нормален живот. Няма как да е пълноценен, но поне да бъде щастливо. Просто дано Господ ни пази от такива човешки драми.
7
0
 
26
 
! Отговори
До 2 (компетентния) преди 11 години
Ти май не си много в час, нали? Според теб, умнико, откъде е трябвало да вземат кост лекарите? Сподели с нас.Иначе - браво на лекарите! Шапка им свалям!!!
6
0
 
35
 
! Отговори
до 2 преди 11 години
Брато, ти си ***! Знаеш ли колко време човек чака за трансплантация на бъбрек, който да е съвместим с неговото тяло?! Отделно в статията се казва, че това е втората операция в света. Въпросът е бил живо дете без крака или мъртво дете, което не е имало двигателни функции на долните крайници. нали не мислиш, че в света крайниците на хората се складират за да има после материал за подобни операции...Наясно ли си колко бързо една част от тялото на човек се превръща в парче месо без живи клетки.
5
0
 
58
 
! Отговори
GFY преди 11 години
Поредното доказателство, че по света има Лекари...и "лекари"!
4
0
 
63
 
! Отговори
до 2 преди 11 години
Човек ти сериозен ли си?Наистина ли смяташ, че не са обмислили многократно ситуацията преди да предприемат каквото и да е?
3
0
 
67
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Поклон!И на лекарите, и на майката, и на малката Роузи!
2
78
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
***!Ампутирали краката за да ползват костта, ами да бяхте взели кост от другаде бе, ***!
1
49
 
12
 
! Отговори
ясен преди 11 години
Съвременният доктор менгеле прави опити !!!