Що е то пропаганда на българската култура?

Или как две млади момичета правят опит да възраждат родните ценности
Обновена: 18 дек 2012 15:12 | 18 дек 2012 13:38,
56

Картичка, изработена благотворително в коледната работилница Снимка: Travelistic
Когато я попитах с какво се занимава, тя ми отговори: „С пропаганда.“ Остави ме да се чудя няколко секунди какво въобще значи това и след това уточни: „Пропагандираме българските културни ценности.“ 

Злати е само на 23, а има големи планове за България. Кипи от енергия – позитивна и зареждаща. Завършила е „Реклама и маркетинг“ в университета Гринуич, Лондон. Живяла е няколко години във Великобритания, но за секунда не се двоумяла дали да остане в чужбина.

„Там хората са студени, роботи, не се радват на малките неща и не исках да се превръщам като тях. А и смятам, че камъкът си тежи на мястото и трябва българите да се връщат тук и да работят за държавата си“, разказва ентусиазирано Злати.

В България с пълния куфар с идеи

Злати се връща в България именно с тази идеалистична идея: да работи за родината и да допринесе по някакъв начин за нейното развитие. Вече една година си е у дома и първият проект е налице.

Срещнала се със стара приятелка, с която споделят едни и същи възгледи за бъдещето. Весела също е на 23 години, завършила е специалност „Туризъм“ в Амстердам, Холандия, и също си идва в България.
След много разговори двете се обединяват около една обща идея –  да направят нещо, с което и двете момичета ще се занимават с хъс и ентусиазъм.

„И на двете ни беше тъжно да гледаме безхаберието на останалите спрямо нашата култура“, споделя Злати и допълва: “Вместо да започнем да се отчайваме като всички останали, които хулят колко е зле в България, ние решихме да не я хулим, а да спомогнем по някакъв начин, да тласнем България напред.”

Така двете момичета решават да си направят агенция. Но не каква да е, а такава, която да „пропагандира“ българските културни ценности!

Заемат се с нелеката задача да реализират идеята си – за която нямат никакъв капитал, но пък за сметка на това разполагат с много ентусиазъм и въодушевление.

„Аз съм изключително голям оптимист, защото откакто се роди идеята за тази агенция, всеки ден се появяват хора, които по някакъв начин искат да ни помогнат, без да искат нищо в замяна”, споделя Злати.

Тя е щастлива, че среща все повече добри хора, които също се въодушевяват от тяхната идея. Роднини на Весела им предоставят помещение, което да ползват за офис, а други добри хора им носят мебели, с които да обзаведат стаята. Задължителен елемент в интериора на офиса са бурканите с туршии, наредени по рафтовете. Така малко по малко нещата си идват на мястото и през септември двете момичета официално основават своята агенция за пропаганда на български културни ценности. Възнаграждението за усилената работа засега е само удовлетворението, че стъпка по стъпка те осъществяват идеите си.

Що е то пропаганда на българската култура?
Златина и Весела Снимка: Travelistic

Задачите на пропагандистите

Злати и Веси са решили в техния офис на ул. Цар Иван Асен II в столицата да се състоят много събития: от уъркшопи и театрални постановки до музикални семинари.

„Искаме просто да спомагаме българската култура да се възражда. Да не й позволим да изчезне“, казва Златина.

Намерили са и учител по обработване на вълна. В офиса си ще организират часове по стари, забравени български занаяти – ще си припомнят как се обработва вълна, как се бродира и тъче.

Запалени са и по идеята да „пропагандират“ алтернативния туризъм в България. „Има такива кътчета в България, за които ние дори не сме чували, а си заслужава да се видят! Чужденците дават големи пари, за да си купуват имоти тук, а самите българи не виждаме какви богатства имаме“, разказва Злати.

Из офиса вече лежат многобройни рекламни брошурки за малките кина и театри в София. Скоро ще излъчват и стари български филми отново в техния уютен арт център. А в него са поканени всички желаещи – да прочетат българска книга, да послушат българска музика или просто да си поговорят.

Коледни картички в помощ на кучетата-водачи

Преди броени дни Злати и Веси организираха и своето първо събитие, на което официално откриха агенцията си.
Те откриха арт работилница за правене на коледни картички. Идеята е всеки, който поиска, да направи своя картичка и да я продаде. А приходите от продадените картички да отидат във фондация „Очи на четири лапи“.

Отново много хора са откликнали на хубавата идея – със сладки, с греяно вино, с материали за изработката на картички.

“За щастие много хора откликнаха, отзоваха се, което много ни радва! Около 40 души дойдоха, имаше и такива, които на път за кино видели нашите плакати и решили вместо на кино, да дойдат и да правят картички благотворително”, радва се Злати.

Събраната досега сума от коледната работилница е 402 лева. „Не е толкова много, но като за първо събитие сме щастливи! Оставили сме картички из магазинчета в столицата, приходите от които отиват пак във фондацията. А собствениците на магазините дори не поставят надценка и не искат процент от печалба!“, разказа тя.

За морална подкрепа  в „работилницата“ са дошли и две кучета-водачи: Съни и Енигма. Обучаването на едно куче за водач възлиза на около 15 хиляди лева. Затова Злати и Веси са ентусиазирани да продължават да помагат на фондацията.

Бъдещи планове

„До този момент си събирахме мислите, има доста неща, които не сме доизпипали, а пък не искаме да предлагаме половинчати неща“, казва Злати и вярва, че когато човек прави малки, но сигурни крачки, ще успее.

“Искаме да организираме събития, които да карат хората да се усмихват, да са сплотени и да ги караме да си помагат един на друг! И тези хора да работят за една обща кауза – да възраждат българската култура“. Така Златина завършва нашия разговор и хуква жизнерадостно към следващия магазин, където да остави част от изработените коледни картички.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


56
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
35
0
 
2
 
! Отговори
Maria преди 11 години
До TRAVELISTICСупер, даже ви открих и във Фейсбук! Мерси!
34
0
 
1
 
! Отговори
TRAVELISTIC преди 11 години
Адресът на агенцията е ул. Цар Иван Асен II 33, e-mail адресът е travelistic.eu***gmail.
33
0
 
0
 
! Отговори
Maria преди 11 години
Здравейте днес.бг, може ли да ми дадете координатите на тези момичета (мейл адрес?) Благодаря предварително
32
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Всичко що е член на гЕРБ и всичко предложено от него е КОРУМПИРАНО НЕКОМПЕТЕНТНО обикновено без диплома или нужната квалификация НАГЛО КРАДЛИВО ЛЪЖЛИВО ПРОСТО
31
0
 
4
 
! Отговори
Успех! преди 11 години
Успех на момичетата! Весели празници!
30
0
 
5
 
! Отговори
аз преди 11 години
Браво,момичета!
29
0
 
2
 
! Отговори
miam miam преди 11 години
Bih se nauchila s udovolstvie da obrabotvam valna, da preda no ne jiveia v BG, jalko.
28
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
До ОбикновенЕвала за коментара!
27
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Добре е, че има такива хора и най-вече жени, защото основно те емигрират от страната. Хубаво е да има и българска пропаганда, а не само антибългарска като тази на магърдич халважян по нова тв.
26
2
 
18
 
! Отговори
Обикновен преди 11 години
Не разбирам отрицателните коментари!? Толкова ли е трудно да се зарадвате и да поощрите добрата инициатива на младите хора? Имат идеи, хъс и желание да се реализират в Родината си, да творят, да създават, да пропагандират прекрасни неща, а ние? Оплюваме ги! По-добре ли щеше да е, ако са се върнали от чужбина, за да хленчат, че в БГ няма реализация. Ами ако разпространяват наркотици, а не коледни картички? Какви статии искате, БЪЛГАРИ, черна хроника или позитивни като тази? УСПЕХ, момичета!
25
6
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Похвална идея на младите девойки дето току-що са почнали бизнес. Само се чудя с какви пари си плащат офиса на Цар Иван Асен !!, който с режийните на месец възлиза поне на половината сума от коледните им картички. Като прибавим осигуровки, данъци и материали за картичките и рекламата, май нещо сметката не се излиза. Добре че мама-тати или някой бати им плаща хатъра да се правят на бизнес-дами.
24
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Да са живи и здрави и да не четат много много кой какво коментира, понеже признание от тълпата не можеш да получиш.
23
2
 
5
 
! Отговори
Май, че разбрах: преди 11 години
Трябва да гледаме позитивно на нещата, както казваше бай Симо баш крадеца. Да гледаме позитивно, докато ни ограбват, убиват изнасилват, докато унищожават народа ни.
22
6
 
5
 
! Отговори
Явно не разбирам преди 11 години
Пропаганда на българската култура, посредством правене на коледни картички в полза на кучета за незрящи!?!?!?!? Медийно отразени!?!?!?А стотиците милиарди от данъци и приватизации!?А съответното министерство, което отговаря за българската култура и нейната пропаганда!?!?Но аз не съм учил "на запад".
21
5
 
7
 
! Отговори
Явно не разбирам преди 11 години
Пропаганда на българската култура, посредством правене на коледни картички в полза на кучета за незрящи!?!?!?!?А стотиците милиарди от данъци и приватизации!?А съответното министерство, което отговаря за българската култура и нейната пропаганда!?!?Но аз не съм учил "на запад".
20
2
 
9
 
! Отговори
miglena преди 11 години
Ателието е истинско. Бях поканена преди дни да присъствам да правя картички там. Мои приятели познават въпросните 2 момичета. В чужбина (по-специално Англия) е добре, но някои хора са по-привързани към България и какво лошо има, ако решат да се върнат и развиват тук. Това, че едни не могат, не значи че други няма да успеят. Поздравления за инициативата. Мисля, че това липсва на много българи. Никога ли няма да осъзнаем, че проблеми на маса не се решават!!!
19
1
 
12
 
! Отговори
bobix преди 11 години
Само така. И аз с подобно нещо се занимавам. Това е новото поколение. За съжаление много хора още живеят преди 89а и ги носим на гърбовете си. Но ние младите знаем, че деструктивното мислене само унищожава, а не създава. Е има и някои заразени от песимизма на старите, но ще си дойдат нещата на мястото :)Успех!
18
3
 
8
 
! Отговори
ГУРБЕТЧИЯ преди 11 години
До До 24 и 25: Не случайно казвам : ДАНО СЛЕД 2-3 Г. ДА НЕ СЪЖАЛЯВАТ ЗА ПРОЯВЕНИЯ ПАТРИОТИЗЪМ , защото мои роднини ,които също бяха в Германия доста години натрупаха парички и решиха да се върнат в Бг. за да започнат свой бизнес и да не "робуват" повече в чужбина ! Откриха си магазини и разни др. търговски обекти ,но фалираха ,няма оборот ,гладен народ оборот не прави ! Сега пак са тук в Германия !
17
8
 
6
 
! Отговори
Ани преди 11 години
До ГУРБЕТЧИЯИСТИНСКИЯТ БЪЛГАРИН,КОЙТО МИЛЕЕ ЗА СВОЯТА СТРАНА БИ СЕ ВЪРНАЛ! БИ РАБОТИЛ ТУК,БИ ПЛАЩАЛ ДАНЪЦИ ТУК,БИ ПРАВИЛ КАКВОТО И ДА Е САМО ДА ПОМОГНЕ С НЕЩО ЗА ПРОСПЕРИТЕТА НА РОДИНАТА СИ.Не би останал там,където си прислужник на някого,където си чужд,където гледаш само собствения си начин на живот....За този човек не само,че е нормален,а трябва да се каже,че е БЪЛГАРИН!
16
4
 
4
 
! Отговори
До 24 и 25: преди 11 години
24 аномимен - няма такъв хейтър и негативист като тебе.25 ГУРБЕТЧИЯ - има и такива ненормални, които се връщат.. Ако не можеш да видиш предимствата на това да живееж в България и да се радваш на живота си, то вероятно и на друго място ще е така.