НАСА развенча митовете за Апокалипсиса на маите

Разпространи прессъобщение с дата 22.12 "Защо светът не свърши вчера"
21 дек 2012 16:21, Елка Василева
80
НАСА развенча митовете за Апокалипсиса на маите
НАСА увери - светът не свършва. Снимка: архив, Reuters

Според някои на 21 декември ще настъпи Апокалипсис, пророкуван от маите и светът ще свърши. За щастие това няма да се случи. Доста дръзко твърдение, но щом НАСА го прави, може да го приемем, пише Лайв сайънс.

НАСА разпространи прессъобщение с дата 22 декември и заглавие "Защо светът не свърши вчера", предаде Ройтерс.

Прогнозите за Апокалипсиса идват от объркването, че в календара на маите на 21 декември 2012 г. свършва 13-ият 400-годишен цикъл. Мнозина го свързват с край на света. Ключова обаче е думата "цикъл". Маите са имали циклична представа за времето и не биха определили края на цикъл като край на света.

Апокалиптичните нотки се появяват чак когато представители на западната цивилизация започват да интерпретират календара от 20 години.

"Това е само краят на един цикъл и началото на нов. Това е същото като на 31 декември - календарът ни свършва, но нов календар за следващата година започва на 1 януари" - заяви Дон Йоманс, ръководител на програма на НАСА за изследване на близки до Земята обекти.

Слуховете за пророкувания от маите край на света се разпространиха широко благодарение на интернет, като варират от прогнози за унищожително астрономическо бедствие до настъпване на нова ера на мир и повсеместно разбирателство.

Много разпространено е твърдението, че Апокалипсисът ще настъпи, защото Слънцето ще ни убие. Истина е, че звездата ни е навлиза в период на максимална активност с повече бури и избухвания. Някои от тях наистина могат да повлияят на живота на Земята и да прекъснат телекомуникациите. Прогнозите за такава буря на 21 декември обаче не се основават върху действителни данни, изтъкват учени от НАСА. Сегашният слънчев максимум е сред най-слабите в новата история. Затова специалистите не очакват слънчева буря със сила, която да може да повлияе върху живота на Земята.

Според второто разпространено твърдение краят на света ще настъпи, защото земните полюси ще сменят местата си. Какво обаче са разбирали древните маи от електромагнетизъм? Идеята е напълно необоснована. Земните полюси наистина разменят местата си, но това не става за един ден, а за стотици хиляди години, изтъква НАСА. Смяната на местата им увеличава леко космическата радиация, но във фосилната история няма данни това да се е отразявало негативно на живота. Прогнозирането на смяната на местата на полюсите е трудно. За последен път това е станало преди 780 000 години и вероятно ще се повтори след няколко хиляди години. В историята на Земята обаче има един период, когато полюсите не са разменяли местата си 30 милиона години.

Има и слух, че краят на света ще настъпи на 21 декември, защото планетата Х ще се сблъска със Земята. Планета Х, наричана също Нибиру, не съществува. Слуховете за нея и бедствието, което ще причини, започнаха през 1976 г., когато покойният Зекария Сичин обяви, че е превел шумерски текст, в който се говори за такава планета, навлизаща на 3600 години в Слънчевата система. През 2003 г. гадателката Нанси Лидер обяви, че тази планета ще се сблъска със Земята. Това обаче не се случи тогава и датата беше изместена към 2012 г., за да съвпадне с митовете за Апокалипсиса на маите.

Планета, насочена към Земята, обаче би трябвало да се вижда дори с невъоръжено око. Тя би трябвало да е на небосклона голяма колкото Марс още от април тази година. Като се имат пред вид възможностите на НАСА да изследва далечния космос, би трябвало да не й убегне планета толкова близо до Земята.

Според друга теория планетите на 21 декември така ще се подредят, че да въздействат пагубно върху Земята. НАСА с лекота отхвърля това твърдение.

"Не се очаква подреждане на планетите през следващите няколко десетилетия - обяви космическата агенция. - Дори и да има такива, ефектът им върху Земята ще е пренебрежим".

Планетите са се подреждали в линия през 1962 г. , 1982 г. и 2000 г. и още сме тук, изтъква НАСА.

Според последната теория НАСА е прогнозирала пълно "земно затъмнение" между 23 декември и 25 декември. Според някои тогава Слънцето и Земята ще застанат в несъществувала досега конфигурация, а според други Земята ще навлезе в "неподвижен пръстен", наречен "фотонен пояс". Каквото и да е обяснението,
това просто няма да се случи. Подобно подреждане не съществува, пише космическата агенция на сайта си.

(БТА)

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


80
Още по темата: НАСАкраят на света
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
64
0
 
1
 
! Отговори
VVV преди 11 години
Маите никъде не са написали, че ще свърши светът на 21.12.2012, просто на тази дата завършва последния цикъл от календара им и започва нов, но за края на сввета промъкваха тази идея само Холивуд с филма 2012.
63
0
 
2
 
! Отговори
$!(@) преди 11 години
Времето, за разлика от Парите, не се Натрупва.Ако се Чувствате добре, не се Безпокойте - ще го Преодолеете.Никой не бива да бъде Изключение. Ако се живее сред Луди хора, Трябва да се научи какво е Лудост.*** си остава ***, Дори и да е Облечена с костюм и вратовръзка.Учените *** са най-лошите ***.Нищо на този свят не може да се извърши без грешки, Защото глупациТЕ са така Изобретателни! С отстраняване на Причината изчезва и Следствието.Приятно - ще бъде този миг, който Не Очакваш.Хората повече вярват на Очите си, отколкото на ушите си.Необходимостта Не Знае Закон.Брадата Расте, а главата нищо Не Знае.W.A.D.Времето Ви...Свърши.~2012~.~1<@>13~$!.Приятно Прекарване.Чест е не да попаднеш в Рая, а да те Изгонят от Ада.
62
0
 
4
 
! Отговори
Julian преди 11 години
Гледам че календара на win7 е до 2099г., според мен това е тайно послание от Майкрософт, че тогава ще е края на света.
61
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Не забравяйте, че НАСА има сведения само за видимата част на нещата, т.е. за 4% от Вселената
60
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Ай стига бе насрахте се, *** и полит драскачите, ай сикана от тук отивай да пишеш под някоя политическа статия, не си оригинален бе *** и *** ти под всяка статия едни и същи ги пишете ...боко тиквата...лентички незнам кво....ай сиктир бе насрахте се..Ако мислиш че с тази адитация правиш нещо лъжеш се и без това всички политици са *** и ми все тая за кой ще гласувам ама ей така на пук на такива като теб за боко тиквата ще гласувам.
59
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
КАК ЩЕ СВЪРШИ СВЕТА БЕЗ БОЙКО ДА РЕЗНЕ ЛЕНТИЧКАТА И ДА КАЖЕ:"ОТКРИВАМ КРАЯ НА СВЕТА"
58
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Честно казано, много ми се искаше да стане нещо. Например, да се сбъдне пророчеството за трите дни мрак. Да се случи нещо разтърсващо, да се осъзнаят хората, да се променят някакси към по-добро.Но не стана така, за съжаление.
57
0
 
3
 
! Отговори
Дървен Господ преди 11 години
Ще ви се да свърши света! Няма! Още ще се мъчите! Гърч за мат'ряла!
56
1
 
1
 
! Отговори
Пастафарианец Храбър преди 11 години
Още преди години представители на Южноамериканските индианци дадоха пресконференция, на която ги казаха тези неща! Някои си напълниха гушите, не знам как християнските секти не се възползваха, може би защото техните водачи най-добре знаят, че всичко е лъжа и измама.
55
0
 
4
 
! Отговори
anonimen преди 11 години
До Анонимен ''''' maite sa bili umna nazia po skoro nie sme glupazite
54
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
"НАСА развенча митовете за Апокалипсиса на маите"===Маите никога не са предричали апокалипсис. Стига сте писали глупости.
53
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
*** добре, че са НАСА да ни го кажат, че иначе нямаше да се сетим!
52
2
 
14
 
! Отговори
милото преди 11 години
ВЕСЕЛИ ПРАЗНИЦИ НА ВСИЧКИ БЪЛГАРИ!ГОСПОД Е БЪЛГАРИН,А НИЕ ИМАМЕ ДА ПОЖИВЕЕМ!
51
1
 
17
 
! Отговори
Един Бастун преди 11 години
В дискотека се срещат готина мацка и един симпатяга. Той я пита:- Искаш ли да направим един фокус?- Искам, какъв е?- Взимаме такси, отиваме в нас, правим, каквото правим и после ти изчезваш
50
7
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
*** сега, че вярвай колко верика нация са Маите
49
5
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Не на джамиите.
48
8
 
4
 
! Отговори
petter.bojinov преди 11 години
NASA - you are bastards!You guys do not exists for more than a year, but already destroyed my impression of the new world!So, what? I am still in the old one!?
47
2
 
3
 
! Отговори
Isaac преди 11 години
Според последната теория НАСА е прогнозирала пълно "земно затъмнение"дали няма да стане,и как няма да се случи ... мале мале
46
2
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
:DDD хора, аз вече се понапих по случай, че не настъпи края на света, ама пък като се замисля, че то не е по-добро, данаците, заемите, сметките, ман*алите, оххххххх, защо не свърши тази мъка, хей, ама щом мисля така, май ми е малко пиенето, хора, хайде.....НАЗДРАВЕЕЕЕЕЕЕ..... :)
45
2
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Само погледнете снимката на нашата планета и кажете, възможно ли е Господ да унищожи такава красота? Според мен планетата няма да се затрие, а с това и част от тук пишещите екземпляри.