Плахите надежди за възраждане на българската сцена

Българската музика през 2012 – да, имаше я!
31 дек 2012 10:30,
129
Плахите надежди за възраждане на българската сцена
Дивна. Снимка: Архив Булфото

2012 година се оказа изключително плодовита за българските музиканти, по-известните от които не само че вече не се броят на пръстите на едната ръка, но и успяха да създадат доста продукции, определяни като хитове.

Като изключим чалгата, то българската сцена беше в абсолютен крах през последните пет години. Без да възхваляваме прекалено родните музикални творения на годината, то няма как да не признаем, че 2012 г. беше най-силната от много време насам. Отчасти заради неговите водачи, отчасти заради факта, че тазгодишните продукции бяха насочени към това набързо да станат хитове и след цяло лято въртене поомръзнаха на хората, това развитие не получи сериозно признание. И въпреки че нито едно от изброените парчета няма дори да се доближи по качество до по-старите класики, то все пак е нужно да им отдадем заслуженото с надеждата, че надграждането ще продължи и на българската сцена ще настъпи някакъв по-продължителен творчески процес.

Криско изпъкна с няколко хита и се опита да прави в общи линии слушаеми парчета. Неговите „Почивни дни” останаха със средна популярност, но големият удар дойде с парчето „Кой ден станахме” с финалистите от X Factor Моисей и Ангел. Зареждащата смесица от рап, поп и фолклор беше изненадващо добра комбинация, а ударната рима „Сутрин лягане, вечер ставане” бързо стана култова. Това все пак обаче не можа да замаже очите на публиката за постоянните гафове и публични излагации на рапъра, най-дразнещата от които беше участието му в трудната за приемане кампания на bTV за борба с пиратството. В последните дни пък се завихри скандал, след като Криско отказа да пее на благотворителен концерт за болно момче. Със сигурност ако не спре в тези си прояви, той ще продължи да трупа колкото фенове, толкова и противници.



Като споменахме култови парчета, няма да изпуснем едно, което макар да не се приближава до споменатите по популярност, си остава едно от най-обичаните по Черноморието. „Обичам” на The Pomorians и без това се е превърнало в любимо парче за много български летовници, а с новата си версия „Обичам го” Янко Бръснаря с участието на Young BB Young съживи парчето и му даде допълнителен тласък с много рими и по-бърз ритъм. Друга морска песен, звучала от всяко капанче по морето, беше „Айде на морето” на Лео и Играта, която се знаеше наизуст, преди дори хората да разберат кои са нейните изпълнители, което често се среща при по-лесните за възприемане летни хитове.

Друг хит се появи още преди лятото – Миро продължи да съдейства на малката Дивна, която с участието на Криско, успя да грабне тийнейджърите с нелошото „И ти не можеш да ме спреш”. Ако тя продължи да се развива добре, можем да очакваме големи неща от нея в бъдеще, а не само леки поп парчета, след като е доказала отдавна прекрасните си гласови възможности.

Ъпсурт също издадоха нова песен в края на годината, която обаче се прие със смесени чувства. Клипът към „Бела жига” отново беше смахнат и бързо привлече феновете на може би най-култовите звезди в България на последните 10 години, но като цяло римите не бяха на обичайното високо ниво и не изстреляха толкова много култови фрази, както се случваше при предишните хитове на рапърите.

„Дим да ме няма” беше водачът на групата парчета с лесно запомнящ се текст и бърз ритъм и стана първата песен от доста години насам, позната на почти всички групи от населението – от най-малките до най-възрастните. С нея Графа успя да натрупа още един голям хит в дългата си кариера и може би единствената грешка беше, че към края на лятото с включването й в една от най-въртените реклами в ефира, „Дим да ме няма” започна да минава допустимата и търпима граница на брой излъчвания на ден в медиите. Като цяло обаче тя достигна доста колосални за българско парче в днешно време размери и дори само за това си заслужава признанието.

В голям любимец се превърна доста завладяващото „Цяла нощ” на 100 Кила, който без да изпъква с нещо особено, трябва да обявим за най-прогресиращия български изпълнител в последните две години, след като изведнъж успя да завоюва неимоверни фенски маси както сред почитателите на хип-хопа, така и сред всички други меломани с множеството си нови парчета. Припевът тук бе поверен на Лора Караджова, която се отличи и с малко по-слабото „Оставам тук” с Кристо. Килата обаче продължи да бъде активен и след като заби може би най-големия хит на годината, издаде още две парчета през есента – System и Aз съм 6, като и двете взривиха социалната мрежа в дните след излизането си, което само показва, че въпреки голямата доза хейт такива нови български продукции се приемат с радост от публиката.

Всички тези хитове не се отличават с някаква особено запомняща се класа. И все пак сцената ни беше толкова на дъното в последните години, че дори това леко раздвижване трябва да бъде подкрепено в очакване на бъдещо добро развитие. Новите имена се опитват да правят нещо, макар и в тази неблагоприятна за артистите среда. Повечето от тези хитове няма да оставят дълготрайна следа на сцената и може би след година ще бъдат забравени. Тяхната популярност обаче ще даде някакъв оптимизъм на още млади артисти да пробват да пробият. Собствениците на заведения в страната и особено по морето наскоро признаха, че най-пълните вечери през това лято са били тези, в които гости са били Графа, 100 Кила, Криско и други млади български рап и поп изпълнители.

През 2012 г. според тях тези два жанра са представлявали доста по-голям интерес за гостите, отколкото чалгата, и винаги са пълнили клубовете. Това е първата стъпка, която трябва да се надгради през следващата година.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


129
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
31
2
 
2
 
! Отговори
НАЦИОНАЛСОЦИАЛИСТ преди 11 години
ДА ТАКСИДЖИЯ СЪМ
30
0
 
1
 
! Отговори
edno momche преди 11 години
Vinagi sam se chudel na teia deto pluvat opredelen tip muzika, sto prosto ne ia ignorirat s neslushane, a se valnuvat . Ne xaresvam jaz , ne slusha ,no ne vijdam prichina da kritikuvam slushastite go.
29
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Оу, Божей ... кои са ти 4те езика, бе, ***? аз знам пет и кво - да не би да се хваля? хахах, хиляди приятели ... откъде от африка ли ? :Д
28
2
 
2
 
! Отговори
до НАЦИОНАЛСОЦИАЛИСТ преди 11 години
Е така е. Като не си дорасъл да гласуваш спамиш по форумите и се правиш на много разбиращ.
27
6
 
1
 
! Отговори
Сомалиеца преди 11 години
На Криско - почивните дни - най ми харесва за тази година, Криско направи пробив! Поздравления за успех!!!
26
1
 
1
 
! Отговори
до 50 преди 11 години
той фашизмът достатъчно го е наказал вече, не го ли виждаш на кво мяза ...
25
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
да, бе, социалисте, знаем, че имаш 4 милиона xD
24
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
хахахах, добре, хитлере :Д *** на три галактики!
23
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Не знаех, че има фашисти с музикално образование :Д Айди тихичко само.
22
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Националсоциалистче, изключи си caps locka, че дразниш. Ясно?!
21
1
 
3
 
! Отговори
ЧУДО преди 11 години
НОВИНАТА НА ГОДИНАТА- КИМ Е БРЕМЕННА!!!!!ЗАПОЧВАЙТЕ ГОЛЯМОТО МЕСТЕНЕ!!!
20
0
 
19
 
! Отговори
Пулсиращи ноти преди 11 години
Вижте .. Истинската българска музика (тук не включвам поп чалгата- това не е фолк) е била в неизвестните групи и сцената на клубовете,където виждаш истинското лице на чистата музика. Факта ,че в подобна класация има деца(Ампов,Караджова) на двама известни музиканти ,говори че в България царува шуро-бадженащината. Тъй че подобни класации са изсмукани от пръстите. Понеже пазара е малък ,шуро-бадженащината задушава неизвестните (без грам връзки) свестни изпълнители.
19
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Мими, не се напъвай....както виждаш, любимата ти чалга отстъпва доста бързо. В много градове вече не се провеждат "концертите" на Пайнер...днес на площадите няма да са красиви леки жени, а Йорданка Христоваи и много от нейните приятели. Вероятно си гледала годишния концерт на пайнерките....кажи ми защо така не пяха химна на компанията накрая...Добре, че една мажоретка ги отсрами. ХАХАХАХАХАХА
18
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Абе да ти кажа има, ама сиренето е с пари. Най-малкото има достатъчно румънски такива...ако нашите звезди не могат да платят на някой от тях, по-добре да не се появяват на сцена. Истината е, че за да не се охарчат сами си мислят и текст, и музика и резултатите са ясни. :D
17
3
 
4
 
! Отговори
ава преди 11 години
Каквото и да си говорим бг попа е доста по назад в сравнение с преди години. Какво стана с тея канали тип ММ? Едно време имаше толкова много добри бълг. музиканти-БТР, Тони, Лейди Би, Дони и Момчил, Стоян Михалев, Авеню, Каризма, Графа, Д2 и т.н.Сега като се замисля почти никой от тях не остана, а новите са далеч от тяхното ниво.А на една част от тях текстът им е пълен с всякакви простотии и цинизми.От време на време се среща някое добро парче, но по скоро като инцидент, отколкото като правило.
16
1
 
8
 
! Отговори
lol преди 11 години
дивна наистина е най-доброто попадение. Тези дни гледах негови песни от преди 3-4г. и е с уникален глас. Дано успее да пробие и на мевдународната сцена ----------------------дивна е момиче..........................................
15
2
 
15
 
! Отговори
Ъъъ, моля ? преди 11 години
За бога, стига глупости. Каква българска музика, какво възраждане, какви хитове ?! Ритми за инфантилни дечица и нищо повече.
14
5
 
6
 
! Отговори
Някой си от стадото преди 11 години
Ще ме извинявате, ама говорите и не мислите.Какво ви са виновни певците, че нямаме кадърни автори на текстове, кадърни хора да измислят музиката към даден текст ? Разберете без хора, които да правят фундаментите на една песен сме за никъде.Ако ще ноу-хау и от Марс да вземем.Колко добри композитори и творци на песни може да ми посочите, а ?
13
7
 
1
 
! Отговори
11 преди 11 години
Трябва да уточня, че коментарите ми са за БГ поп изпълнителите. В рапа от няколко години се забелязва ренесанс и се появиха страхотни изпълнители - Били, Ф.О, Явката ДЛГ както винаги. И когато чуеш тяхна песен и някоя от новите на Шамара и разбираш, че Мишо винаги си е бил посредствен музикант...просто тогава имаше толкова рапъри колкото сега поп изпълнители. :D
12
11
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Евала на пичовете от Ъпсурт - рядко вадят нови песни, но винаги качествени, с много силни социални текстове! Килата няма да го коментирам, римите са му бедни, но става. Борбата срещу тумора "чалга" продължава и през 2013.