Болен съм от мързел. Ще ида на лекар!

Най-засегнати са младите, всичко им се поднася наготово
26 яну 2013 09:34,
183
Болен съм от мързел. Ще ида на лекар!
Снимка: архив, Getty Images/Guliver Photos

„Мързелът не мори, а мъчи“, гласи стара българска поговорка.

Мързелът е липса на стимул, на воля и желание. Мързелът е демотивация и леност. Мързеливият човек рядко се захваща с дадена дейност, просто защото не вижда смисъл да прави каквото и да било. Резултат от физическа или психическа преумора.

"Той трябва да се лекува така, както всяко друго заболяване. Ако не се вземат мерки навреме, мързелът може да се превърне в хронично състояние, което да доведе до редица вреди в живота на едно човешко същество", убедена е д-р Ценка Местанска.

Тя е открила нов метод за лекуване на ленивото състояние с така наречената и сравнително нова за България Техника за емоционалната свобода.

Болен съм от мързел. Ще ида на лекар.

Д-р Ценка Местанка е дипломиран психолог. Завършила е поредица от обучения във Великобритания и САЩ в областта на Техниката за емоционална свобода.

Тя е единственият специалист в България, който е усвоил най-новия метод от психо-енергийната медицина, наречен Biofeedback. Той се прилага срещу редица фобии, депресивни състояния, неврози, любовни мъки и дори в полза на отслабването.

Работила е в Германия и Лондон, а от 4 години провежда семинари и уъркошопове в България.

Известни личности като Цветелина Бориславова, Мария Сапунджиева, Марта Вачкова, Катето Евро и фолкпевицата Малина ползват услугите й.

От известно време насам д-р Местанска се занимава и с лечение на мързела, прилагайки метода ТЕС.

Какво е ТЕС и как лекува мързела?

Техниката за емоционална свобода е създадена от американския инженер Гари Крей през 90-те години. Тя е вид алтернативна медицина, основана на консултативна намеса, акупунктура и терапия на енергийните и мисловни полета.

На Запад хиляди хора, които са в състояния на тревога, стрес, физическа болка, фобия, безсъница, зависимости и натрапчиви мисли, посещават терапевт по ТЕС.

По време на една терапевтична процедура пациентът се фокусира върху проблема си, докато се почукват леко неговите така наречени „крайни точки на енергийни меридиани на тялото“.

Или както д-р Местанска го нарича: „Това е емоционална акупунктура“, тъй като не се ползват игли, а само пръсти.
Според многобройни книги по темата ТЕС води до бързи положителни резултати.

И въпреки че техниката е малко позната в България, в последните няколко години се забелязва по-интензивна посещаемост на семинари, които предлагат лечение с алтернативната техника. 

„Идват хора на по 50-60 години, които десетилетия наред са били в тежка емоционална дупка. Идват вече в тежко положение, просто защото българинът все още не е свикнал, че тези прости неща и техники всъщност помагат много. Впечатленията ми са, че през последните няколко години хората се интересуват от този начин на терапия. Идват и хора, които са здрави физически, но искат в бъдеще да бъдат по-мотивирани, да имат по-добри взаимоотношения с останалите“, казва д-р Местанска.

По нейни наблюдения около 90 процента от пациентите й са жени и 10 процента – мъже. Няма възрастова граница – посещават я както 20-годишни, така и 60-годишни.

Кой страда от мързел?

„Седемдесет процента от пациентите ми, които идват с оплаквания от мързел, са момичета и 30 процента са момчета. Момичета и момчета, не говоря за възрастни хора. Тъжно е, но предимно младите хора страдат от това“ - такива са наблюденията на психолога.

Болен съм от мързел. Ще ида на лекар!
Д-р Местанска по време на уъркшоп Снимка: личен архив
Според нея мързелът е състояние на мисълта и не трябва да се бърка с депресия. Мързелът е прекомерно спане, нежелание за срещи с приятели, липса на стимул за планиране на следващия ден. Мързелът е състояние на пълна апатия.

Най-страшното е, че много от хората „се награждават с мързел“.

„Работили са през седмицата и дори да не се чувстват много изморени, те си подаряват мързел, в неделя например. Казват си: днес цял ден ще си подпирам дивана и ще лежа по пижама. А ТЕС те учи да оползотвориш всяка секунда“, казва д-р Местанска и допълва, че продължителното състояние на мързел води до редица заболявания на тънкото черво, до запек, колити, ентероколити.

По думите й тийнейджърите в България масово са мързеливи.

„Проблемът се корени в това, че младите хора са в тежка ситуация с България – те са неразбрани, потиснати. Попадат в порочен кръг, в който не могат да открият баланса си. И изведнъж започват да търсят най-лесния начин. Демотивация, липса на дисциплина – и мързелът е съвсем нормалното следствие“, убедена е д-р Местанска.

Друга причина за появата на мързел при младите е, че техните родители са им осигурили всичко. Тогава идва въпросът: „А защо трябва да се трудя?“.

Мисълта, че някой друг се грижи за теб материално, успокоява организма и мисловната дейност и така се стига до пълна демотивация.

„Българите сме мързелива нация. Децата ни от малки се учат на вредни навици – те нямат отговорност към нищо, научени, че всичко им е наготово. Дори багажа не са научени да си носят сами, не си мият чиниите. А трябва да се научат на взаимност – родители и деца. Но тук вина във имат и родителите“, категорична е тя.

Няма хапче, което да ви помогне от утре да работите повече.

Първо, страдащият от мързел трябва да каже пред себе си, че е мързелив. Срамуват се да си го признаят.

„Веднъж признаят ли си, лечението става по-лесно. След това трябва да се открие откъде идва мързелът. Често потиснатият гняв е първопричината, но разбира се, при всеки е индивидуално“, казва д-р Местанска.

При нея мързелът се лекува с мотивация. 

„Използването на акупунктурни точки в метода заедно с енергията на словото води до конфронтиране на лявото и дясното полукълбо и се действа директно на подсъзнателно ниво – много е близко до транса, до хипнозата. Резултатът е повишаване на енергийните вибрации, а оттам и поява на мотивация“, обяснява метода д-р Местанска.

Сред нейните пациенти с оплаквания от мързел са били не само тийнейджъри, а и 10-12 годишни деца.

Оказва се, че всичко се корени в народопсихологията на българина. Неслучайно има стотици поговорки на тема "мързел" и още толкова шопски вицове за мързеливеца.

Познат ни е изразът „Безделието е майка на всички злини” и често се смеем на известния минидиалог между двама шопи: „Вуте, оти копаш седнал? - Оти опитах легнал, ама не мое.”

През изминалата година неколкократно чухме и коментара „Няма криза – има мързел“.

Но сякаш най-тъжна е констатацията на д-р Местанска - най-мързеливи са тези, които сега трябва да кипят от енергия и идеи, а след години да градят държавата ни.

Да му мисли България.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


183
Още по темата: мързелтерапия
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
73
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Психоложке как да съм мотивиран каква воля и желание да имам да работя и как да не съм ленив като ми дават 300 лева заплата и ходя недохранен?
72
2
 
4
 
! Отговори
до 106 преди 11 години
Бе не те знам колко си гурбетчия, но мога да ти кажа от личен опит, че преди да ги удари елините кризата, взимах в Атина 1200 евро заплата - на строеж , квартирата ми за двустаен апартамент близо до площад Омония-това е почти на центъра струваше 300 евро двама бяхме и ни се падаше за вода ток и квартира 200 евро. С останалите 1000 евро ми бяха много за месец- пращах в сметка в България по 300 на месец. На коя длъжност мога да спестя 600 лева тук в България? За една мизерна Гърция говоря преди
71
2
 
9
 
! Отговори
Гаргамел преди 11 години
Тая статия е пълен мишмаш. На народа му е дадено правото да работи, размножава, консумира, мрънка и мързелува, но му е отнето правото да живее. Народа е превърнат в биороботи, всички искат да им се даде необходимата стока срещу пари. Всички сте избрали доброволно да робувате на матрицата, а сега сте недоволни. Народа е здраво зомбиран. Тръгнали да градът бъдеще пък не си змаят миналото...
70
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Скъсвам си *** в работата която ми носи мангизи, но прибера ли се у нас ставам пълна мързелива ***. Нищо не ми се захваща да правя, освен да си купя ракия и салата и вино с мезе през почивните дни. Нека психоложката да дойде и да ми обясни какъв съм аджеба всъщност.
69
2
 
6
 
! Отговори
аксиома преди 11 години
колкото е по мързелив човек толкова по се величае свършената от него работа
68
0
 
18
 
! Отговори
до 100 преди 11 години
Кажи какъв съм аз! Бачкам 22 дни в месеца товаро разтоварна дейност по десетина часа на ден. Взимам прилична заплата...тоест не се лишавам от пиячка и храна. Имам си собствено жилище, нямам жена в момента, защото последната ми избяга при един баровец. Сега съм си вкъщи...но не ми се занимава с чистене...освен да измия чиниите и да пусна прахосмукачка на месеца 2 пъти." Що не си готвиш, ще ти излиза по-евтино"- ме питат познати. За кого да готвя? За мене си само? Или за кого да чистя? За мене си?
67
0
 
2
 
! Отговори
Paraskevov преди 11 години
eh, utre po edna skrita live webcamera za vsyaka izborna komisia / vatre ili otvan i s telefonite sasto stavat hubavi snimki i video!/ i da pokazva na sveta kolko sa rabotlivi balgarite i balgarkite... i kolko mnogo gi ohranyavat kato se pomradvat da razkarat barzo - barzo krizata!
66
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Има професии при които стартовата заплата не никак демотивираща. И не са за връзкари. Това че за някои са недостъпни вече си е от чист мързел.
65
1
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Проблема при мързела на младите се корени във възпитанието им-по традиция в България децата се хрантутят до късно от родителите като "мамини синчета" и "принцески",не се учат на никаква самостоятелност,не си готвят,не си мият чиниите,не вдигат масата,не си перат дрехите,не си оправят леглото до по над 30 години.Дори да си намерят престижна работа,вкъщи си остават инвалиди,дори да имат сериозна връзка предпочитат да живеят близо до полата на мама.За това осакатяване на младите са виновни родители
64
4
 
6
 
! Отговори
до 95 преди 11 години
Аз какво досега ти обяснявах бе, ПАПАГАЛ? За едни и Същи положени усилия тук взимаш 3 пъти по-малко отколкото в Европа. Да си направил нещо повече като отидеш в Европа? Да си станал по-умен или по- кадърен и трудолюбив? Не! Хората за една и съща дейност и положени усилия на запад плашат 3-4 пъти повече. Това искам да ти набия в кухата чутура, ама няма как да го схванеш. Още повече че не си излизал сигурно от мизерната си панелна дупка , та камо ли да ходиш по чужбина да си опитваш късмета.
63
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Ех тия психолози, вече и мързела лекуват, утре ще кажат, че и простотията лекуват.Най-добрата терапия на мързела на младите е хубавия бой.Но вече сме европейци,човешки права и прочие...има и друг вариант-без положени усилия няма джобни,няма храна,няма нови дрешки и нещата си идват на място.
62
3
 
7
 
! Отговори
3goro преди 11 години
Аз не виждам нищи лошо в това младите да заминават за чужбина така ще се научат на много неща.Да миеш чинии в Германия не е срамно за разлика от България.Всеки трябва да се отдели от родителите си на 20-25 години. Другото е пародия на живот (Да живееш на 45 години с майка си и баща си )Лесния живот подхранва мързела,така е от векове насам !
61
1
 
4
 
! Отговори
до 92 преди 11 години
Ти нормален ли си? Защо да организирам стачки, като има терминал 2????????Ако ми се работи, хващам самолета и това е.
60
0
 
2
 
! Отговори
3 преди 11 години
И това сие също като ония за слабото уриниране въртят сучат и накрая трябва да отидеш на лекар дати вземе паричките,един мой ком6ия отиде два пъти го оперираха,първият pit му вземаха 300 лева а вторият път 500 лв и след 3 месеца почина,та и тия товати онувати и накрая *** на лекар при еди коиси дати вземе парите ми мамави мръс.а ми като искате да помогнете на хоръта напиши как се лекува,българска зган.Само Бойко.
59
2
 
9
 
! Отговори
до 92 преди 11 години
А ти какво направи, смешен за да получаваш повече от мизерните си 600-800 лева( ако изобщо ги получаваш)? Какво направи за да искаш заплата 2000 лева? Седиш си на мизерния *** цяла събота и пишеш коментари с включен капс. Хората които изкарват 2 бона на месец в България не си губят времето в събота да пишат в някакъв си сайт с часове. Ясен ли съм, "играч"?
58
2
 
7
 
! Отговори
Мързеланко преди 11 години
До всички мързеливи братя в БГ., кажете си,че сме стиганли вече дъното и оттук можем само да вървим нагоре!!
57
1
 
5
 
! Отговори
до 81 преди 11 години
***, ако не си работодател за да ги мъдриш тези тъпотии, значи си отявлен ***.За една и съща работа за ЕДНИ и СЪЩИ положени усилия в една Гърция например(защото и там си опитах късмета) взимах тройно повече отколкото тук в България. И спри с това"момиче', че си смешен. Дадох ти пример за секретарка, не защото съм момиче и секретарка, папагал.
56
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Аз съм от младите, не знам дали аз съм мързелив или просто ме отчайва финансовото положение на страната. Така че, ако ще се боря за идеята да живея с 300лв. на месец (голям стимул) - не, благодаря. Наричат това мързел. Ето затова тези с идеите напускат страната, туко-виж наистина припечелили нещо.
55
0
 
1
 
! Отговори
marin do 86 преди 11 години
Прав си тука в бг те ограбват 1500 - 300 = бонус за собственика.
54
2
 
7
 
! Отговори
до 81 преди 11 години
Абе ***, аз съм бачкал в Германия за 15 дни на бензиностанция съм взимал 1500 евро на смени. Тук за същото работно време на ОMV бензиностанция , с много повече трафик на коли на ден отколкото в Германия взимах 600 лева. Нещо да ми кажеш по въпроса, ***?????