Нов Титаник е на хоризонта!

Ще пътува по същия маршрут, но с повече спасителни лодки
28 фев 2013 07:14,
35
Нов Титаник е на хоризонта!
Така ще изглежда Титаник II Снимка: Reuters

С име като Титаник II стартът на който и да е нов кораб няма да бъде лек.

100 години, след като като Титаник потъна, гръмна съобщението, че ще бъде построен нов Титаник, който ще бъде „най-безопасният круизен кораб в света“ с достатъчно спасителни лодки, пише „Дейли мейл“.

С високомерие близо до това от 1912 година инициаторът на строителството на новия кораб Клайв Палмър казва, че „от гледна точка на безопасността“ няма кораб на земята, който да се сравни с новия.

Той сподели още, че корабът ще има много повече спасителни лодки и че корпусът ще е много по-здрав от дървения оригинал, тъй като е направен от стомана. Въпреки увереността си обаче австралийският милиардер Клайв Палмър отказва да каже, че той е „непотопяем“.

„Мисля, че всичко ще потъне, ако има дупка. Мисля, че ще бъде много надменно, ако кажа, че той ще бъде непотопяем. Хората в миналото са казали това и са съжалили, уверявам ви“, казва милиардерът.

Планът за Титаник II беше представен в Ню Йорк за първи път заедно с компютърни изображения как ще изглежда вътре. Титаник II ще си прилича изумително много с оригинала. Централното стълбище към балната зала, известно и от филма на Джеймс Камерън, също ще бъде построено в новия кораб.

Първото плаване на Титаник II е предвидено за 2016 година, като то ще продължи 6 дни от Саутхемптън до Ню Йорк, какъвто беше и маршрутът на кораба от 1912 година.

Както преди 100 години тук също ще има три пътнически класи. Пасажерите няма да могат да се движат от една в друга класа. Въпреки че ще има климатик, телевизия и интернет не са предвидени, за да може пасажерите да усетят малко от романтиката на миналото.

„Титаник II ще носи надежди и мечти на хората навсякъде“, казва милиардерът Палмър.

Нов Титаник е на хоризонта!
Интериорът на лайнера Титаник II Снимка: Reuters
Корабът ще поеме 2435 пасажери и 900 души екипаж. Ще има и спасителни лодки, на които могат да се качат около 2700 души, а също и спасителни салове с капацитет от 800 души.

Оригиналният Титаник имал само 16 дървени лодки, в които са могли да се настанят 1178 души – тоест една трета от общия капацитет на кораба.

Около 1502 души загиват, когато Титаник потъва през април 1912 година. Това е една от най-големите трагедии в историята на света.

Титаник II ще бъде по-дълъг със 7 сантиметра и по-тежък с 2590 тона и ще развива максимална скорост от 24 възела, каквато е била скоростта и на първия Титаник.

Други оригинални неща, които ще се появят и във варианта на втория Титаник, са турски бани и парижко кафе.
Палмър отказа да оповести колко струва изграждането на Титаник II, но твърди, че вече е постигнат значителен интерес, включително и от знаменитости.

„40 хиляди души вече са се регистрирали за билети“, каза милиардерът и допълни, че на първото плаване на кораба той ще бъде в трета класа, както беше и актьорът Леонардо ди Каприо във филма.

Представянето на подобие на Титаник беше посрещнато със смесени чувства от роднините на оцелели при катастрофата от 1912 година. Правнучката на Моли Браун – американска наследница, която е била на борда на Титаник, казва, че новият Титаник я „развълнувал“. Но от друга страна семейството на капитана на Титаник казва, че дубликатът е „проява на лош вкус“.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


35
Още по темата: Титаниккорабплаване
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
28
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Dnes.bg изобщо някой чете ли ги тези неща преди да ги пускате? ---то и след като ги пуснат никой не ги чете, освен заглавието.
27
1
 
3
 
! Отговори
Полезен Съвет преди 11 години
Предприемача да помисли за айсберг защити! Иначе страхотна идея, браво!
26
2
 
4
 
! Отговори
SE преди 11 години
Същият кораб, същият маршрут, същият айсберг???
25
1
 
3
 
! Отговори
хаха преди 11 години
Много хубава новина,но писана от неграмотници.По добре да бяхте написали за Ким.Поне нямаше да сбъркате.
24
2
 
2
 
! Отговори
Alaris преди 11 години
Загиват около 1502 души = "Това е една от най-големите трагедии в историята на света". Мисля че ни стана ясно кой не си е учил историята. Dnes.bg изобщо някой чете ли ги тези неща преди да ги пускате?
23
0
 
5
 
! Отговори
Kratos преди 11 години
Титаник е бил с дървен корпус? А стюга бе! Всеки ден от днес.бг можем да научим нови(неверни) неща...А между другото на този Леонардо Ди Каприо ще се качи ли?Човека не спечели Оскар,поне да се повози :)
22
0
 
18
 
! Отговори
днес бг спите още преди 11 години
Той сподели още, че корабът ще има много повече спасителни лодки и че корпусът ще е много по-здрав от дървения оригинал, тъй като е направен от стомана. ми той и оригинала си е от стомана бре момци
21
2
 
4
 
! Отговори
Deathstalker преди 11 години
До 25: допълвам мисълта ти - и не особено кадърен екипаж, воглаве с капитана. Със самото си решение за избор на курса с цел да спечели "Синята лента" е подписал присъдата на поверения му плавателен съд. :-(
20
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Е сетиха се тея !Щом филма взе повече от цената на кораба ,то кораб менте колко ли ще изкара!Има хора де за тръпката биха пръснали огромна сума , така ,че икономически си е оправдано!Иначе си е грозна и гадна гавра със съдбата и паметта на хората от злополучния кораб ,но все пак морала е за бедните!
19
2
 
5
 
! Отговори
Deathstalker преди 11 години
Ноевия ковчег са го строили аматьори, а "Титаник" - професионалисти! Кой устоя и кой потъна?!
18
1
 
9
 
! Отговори
. преди 11 години
Лео стягай се брат, ще се давиме !
17
3
 
7
 
! Отговори
Темерут преди 11 години
Не се научиха, искат да създадат нова предпоставка за подобна трагедия... Непотопяем кораб няма, за съжаление... Щом може да плава, значи може и да потъва... Най-малкото би трябвало да избягват името Титаник, пък бил и Титаник II
16
3
 
4
 
! Отговори
Гошо Тъпото преди 11 години
Дайте събраните милиони за кораба,на детските домове в България,а колкото до Титаник и...преживяването;достатъчно е да...поживеят мераклиите една седмица в панелките на крайните квартали на Софето и да газят из гьоловете около тях.Който иска...повече,да отива в...провинцията.
15
1
 
2
 
! Отговори
Sando преди 11 години
До ;) И кафеви...:))
14
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
ако няма айсберг ще му вземем витлото на кораба.
13
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
....който не се учи от грешките си е осъден да ги повтори.... Що ви трябва да правите това? Че и същото величаене на кораба както преди 100г.! Природата е най-силна, да не я придизвикваме, няма непотопяеми кораби дори и сега!
12
3
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Айде отдели си ти от залъка и ги нахрани ти децата в Африка. До тогава ще те смятам за пишман-хуманист, понеже има много мрънкала като тебе
11
11
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Дай да хвърлим едни пари на вятъра и да издавим 2000 души, вместо да нахраним децата в Африка за една година...
10
9
 
12
 
! Отговори
муткуров преди 11 години
капитана дали е от бсп.... ще избяга с китайска джонка...БСП потъва и станишката бяга...
9
13
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
до 6: аз не знам дали ще има място за тези тримата в белене, но съм абсолютно сигурен че за боко тиквата ще има достатъчно място зад решетките на който и да е зандан.