Неандерталците били по-развити, отколкото предполагаме

Учени откриха оръдия на труда, произведени преди близо 50 000 години
Обновена: 13 авг 2013 15:51 | 13 авг 2013 15:51, Красимир Ангелов
12
Неандерталците били по-развити, отколкото предполагаме
Снимка: Reuters

Учени откриха специализирани оръдия на труда от кости, изработени от неандерталци в Европа хиляди години преди времето, когато това са направили Хомо сапиенс, съобщава Асошиейтед прес.

Според експертите откритието показва, че далечните братовчеди на съвременния човек са били много по-развити, отколкото се смяташе досега.

Изводът е направен на базата на четири парчета от кост, намерени в Югозападна Франция. Според специалистите това са приспособления, с които праисторическите хора са изглаждали кожата, за да я направят по-здрава и водонепропусклива.

Най-старото от тях е на 51 000 години, а другите три са на 42 000 до 47 000 години. Подобни уреди още се използват от обработващите кожа, посочват учените.

Откритието показва, че неандерталците сами са развили умение да изработват оръдия на труда, или че съвременните хора са пристигнали в Европа много по-рано, каза Шанън Макфърън от института "Макс Планк" за еволюционна антропология.

(БТА)

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


12
Още по темата: неандерталци
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
10
2
 
3
 
! Отговори
дядо преди 10 години
Ехееййй откриха топлата вода,та ние имахме премиер неандерталец от Банкя,а министъра му на МВР беше обикновен ***!!!
9
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Пряко доказателство, че неадерталците са доста развити е факта, че доста от тях пишат коментари. Вярно на акъл не са много развити, ама могат да си служат с модерни орудиа на труда, като компютер примерно. За справка вижте 1, 3.... Доста глупав народ тъпче земята ей...
8
8
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
ето една хубава статия за гербаджиите , правели са оръдия на труда и бла бла , може при разкопките и дервна магистрала да открият и некоя банка и едни очила
7
5
 
6
 
! Отговори
Лили Иванова преди 10 години
Пак са скрили монетите с надпис "52 000 г.Пр.Хр."! А аз си ги спомням като да беше вчера...Това е работа на кръга "Плевнелиев", целяща да саботира удвояването на пенсиите всяко столетие от Гнойната коалиция!!
6
9
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Добре бе, конспиратори, какъв МОТИВ имат да ви лъжат за преди 5 милиона години какво е било, отклонявания на вниманията, космически раси, други измерения, юдеи, масони, ЦРУ-та и марсианци и т.н. дивотии. Боли го някой ... пръста... какво си мислите, че да си стъпва на врата да организира 1000 университета по света да лъжат. Като сте по-напред с материала от всички археолози по света накуп - джапанките, сака, Нобеловата награда, паричната премия към нея. *** не, той световния заговор....
5
1
 
20
 
! Отговори
Aslan преди 10 години
Много неандерталци по нашите улици се движат вече с автомобили. Как да се справим с тях?
4
4
 
13
 
! Отговори
Не е вярно преди 10 години
Правителството и депутатите от БСП определено са потомци на неандерталците. Те са живото доказателство, че неандерталците и техните наследници не са развити -- по човешките критерии те отговарят на квалификацията де*или.
3
14
 
7
 
! Отговори
t0read0r преди 10 години
това новина от пресцентъра на ГЕРБ ли е? ми няма да си променим мнението за шефа ви.
2
0
 
14
 
! Отговори
shokwave преди 10 години
откриха топлото...
1
7
 
24
 
! Отговори
БСП преди 10 години
След като прочетох Забранената Археология разбрах, че Дарвин и голяма част от днешната наука са партенки. Целта е да отклонят вниманието от истината. Има намерени обработвани предмети на милиони години. Наи-старият е сфера с три жлеба. Въглищният слои, в които е намерена е на 3,8 милиарда години. Какви Хомо Сапиенс какви 5 лева.