Нощна птица или ранобудник - кое е по-добре

Навиците ви, свързани със съня, могат да разкрият много за вашата личност
16 авг 2013 19:50,
4
Нощна птица или ранобудник - кое е по-добре
Снимка: sxc.hu

Най-общо казано има два типа хора – такива, които могат да се излежават до 12 часа на обяд и които винаги лягат след полунощ, и други, които обичат ранното ставане и лягането по „прилично“ време. Навиците, свързани със съня, влияят не само върху социалния живот на човек, но и върху неговото здравословно състояние. Предпочитанията за лягане и ставане са известни като „хронотип на съня“. Те се отразяват на талията, плодородието, нивата на болка и дори риска от рак.

Що се отнася до влиянието на хронотипа на съня върху личността, скорошно изследване показва, че нощните птици са по-склонни да демонстрират тъмни личностни черти, включително нарцисизъм и измамничество.

До това заключение достигнали изследователи от Сидни и Ливърпул, които интервюирали 200 души. Независимо дали имате сутрешен или вечерен хронотип на съня, той е продиктуван от вашия биологичен часовник. „Биологичният часовник от своя страна е силно повлиян от гените“, обяснява доктор Тим Куинел.

Ето какво разкриват най-новите изследвания, свързани с навиците за сън:


1. Ранобудниците се чувстват по-уморени. До голяма степен вашият хронотип на съня може да зависи от гена, наречен период-3. Учени открили, че има две версии на този ген – по-дълга версия притежават ранобудниците, а по-късата – нощните птици. Счита се, че период-3 влияе върху биологичния часовник и върху вътрешната система за сънливост през деня. Установено е, че именно заради този ген ранобудниците се уморяват по-бързо. Всеки човек носи по два варианта на период-3 – по един от двамата родители. Ако се окаже, че човек има две дълги или две кратки версии, той ще бъде абсолютен представител на ранобудниците или на нощните птици.

2. Нощните птици са по-гладни и по-дебели. Ранобудниците винаги закусват рано сутрин – това е много добър показател дали един човек е нощна птица или не. Биологичният часовник влияе върху метаболизма. Нощните птици от своя страна обичат да хапват по-късно, като особено много калории се консумират след 20 часа. С течение на времето това води до напълняване.

От друга страна, чувството за ситост се определя от хормона лептин. При нощните птици той има по-ниски нива заради по-малкото часове сън. Изследване показва, че ако човек не си доспива в продължение само на една седмица, той увеличава приема на въглехидрати с 30%-40%.

3. Нощните птици са по-склонни да хъркат. Късното хранене може да повлияе върху цялостното здраве на нощните птици. Изследване на Университета на Пенсилвания показва, че хората, които си лягат по-късно, имат по-ниски нива на добрия холестерол (другите видове холестерол не са наблюдавани). Също така нощните птици са по-склонни да страдат от хъркане и сънна апнея, както и имат по-високи нива на хормоните на стреса.

Останалото прочетете в Tialoto.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


4
Още по темата: здравесъннощна птица
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
3
2
 
5
 
! Отговори
:) преди 10 години
Всъщност доста от нещата са верни, подобна статия за гена период 3 бях чел преди доста години в National geographic :)
2
6
 
13
 
! Отговори
NoName359 преди 10 години
Няма толкова *** статия...такива *** съчинения нямат място тук!!!
1
8
 
12
 
! Отговори
Нощна птица преди 10 години
Много глупости сте изписали, едно вярно нещо няма в "разкритията".