Границата на личното пространство – от 20 см до 40 см

При навлизане в него хората се чувстват застрашени
28 авг 2013 17:53, Елка Василева
4
Границата на личното пространство – от 20 см до 40 см
Снимка: архив, Reuters

Учени определиха границата на личното пространство, която не трябва да се нарушава, като наблюдаваха кога хората започват да се чувстват застрашени, съобщи в. "Дейли телеграф".

Невидимата граница варира от 20 см до 40 см от лицето, като се увеличава, ако човекът е притеснен.

Това разстояние изглежда е защитен механизъм на мозъка, каза д-р Джан Доменико Янети от катедрата по невронаука към лондонския Юнивърсити колидж.

Резултатите ще помогнат за преценката на реакцията на полицаи и други хора в стресиращи ситуации, както и по-добре да бъде определено понятието за заплаха.

Границата е определена в спокойна лабораторна среда. В живота тя варира. Ако човек говори с някого в стаята, тя няма да е същата, както ако преминава през опасен квартал. На места като метрото нарушаването на границата не се смята за застрашаващо, макар и да е притеснително.

Ръководството по етикет "Дебрет" посочва, че двама души стоят прекалено близо, ако усещат дъха си. То дава и съвет, че в такъв случай, вместо да отстъпиш, е по-дискретно да се обърнеш настрани и да поздравиш някой, минаващ наблизо, или да извадиш нещо от чантата си, пише БТА.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


4
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
4
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Ето затова не обичам претъпканите превозни средства и метрото.
3
1
 
3
 
! Отговори
WASILISQNISGERMANI преди 10 години
ПРИЯТНО Е ДА ВЛИЗАШ И ИЗЛИЗАШ ВЪВ ,,ЛИЧНОТО ПРОСТРАНСТВО,, .....
2
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Размера на личното ти пространство говори че си стресиран, уплашен, притеснен, притиснат или нещо от сорта. А пък може и обиколката на кръста да ти е по - голема. Въпроса "kvo pravime?!?" говори, че се държиш като айфен на опашка за самсунг - опитваш се да изглеждаш интелигентен, но само се опитваш...
1
1
 
2
 
! Отговори
FF преди 10 години
moqta e 1 m,kvo pravime?!?