Босненската пирамида на Слънцето - най-старата в света?

Археологът Семир Османагич: Тя е на 29 000 години
7 сеп 2013 22:32, Елка Василева
8
Босненската пирамида на Слънцето - най-старата в света?
Семир Османагич на мястото на разкопките. Снимка: архив, Reuters

Археологът Семир Османагич съобщи, че на базата на радиовъглероден анализ на проба, взета под "бетонните" блокове на Пирамидата на Слънцето край град Високо в Босна и Херцеговина, нейната възраст може да се определи на 29 хиляди години плюс-минус 400 години, което я прави доказано най-старата пирамида в света, предаде агенция Фена.

Това бе най-важната новина на откритата на 4 септември конференция "Скрита история", посветена на босненските пирамиди, събрала 23 експерти от 11 страни в света - археолози, физици, инженери, биолози от страни като Нова Зеландия, САЩ, Канада, Германия, Холандия, Хърватия, Сърбия, Словения и Босна и Херцеговина.

Османагич, който е основател на фондация "Археологически парк Босненска пирамида на Слънцето" и организатор на конференцията, каза за Фена, че специалистите са представили свои анализи, лабораторни изследвания и радиовъглеродни датировки и най-важната новина е била точното определяне на възрастта на пирамидата.

Археологът съобщи, че през този сезон в района на Високо е намерен и най-големият досега мегалит в подземен тунел, мегалит К-5, който има маса около 40 тона.

"Това означава, че това място си запазва статута на най-атрактивен археологически обект в света", посочи Османагич.

Съорганизатор на конференцията "Скрита история" е Американският университет в Босна и Херцеговина.

Твърденията на Османагич, че край Високо има комплекс от пирамиди, изградени от човешка ръка в дълбока древност, привличат в района огромен брой туристи. Редица учени обаче смятат, че в района на Високо няма пирамиди, а част от академичната общност в Босна и Херцеговина критикува властите, че подкрепят опроверганите твърдения за пирамидите.
 

(БТА)

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


8
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
7
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Жив и здрав някой ден ще я посетя :)
6
1
 
6
 
! Отговори
m преди 10 години
Браво на макетата,няма начин да не тяхна работа!Но само на 29000години? Това си е чиста обида.
5
0
 
34
 
! Отговори
WASILISQNISGERMANI преди 10 години
До НагоренПопокатепетълИМАМЕ НАЙ АТРАКТИВНИЯ ЦИРК ВЪВ ВСЕЛЕНАТА.... ,,ПАРЛАМЕНТА,, .....
4
7
 
35
 
! Отговори
НагоренПопокатепетъл преди 10 години
Шапка свалям на босненци. Една държава без никаква история, която се опитва с една обикновена пирамида, чийто човешки произход е доста спорен, да се превърне в топ туристическа дестинация в региона. Реклама си правят братята балканци и успяват. Ние тук в България имаме стотици туристически обекти от тракийско, римско, старобългарско, че дори и преди това време. Но НИКОЙ в Европа не знае за тези наши исторически богатства. Исторически туризъм нямаме, реклама нямаме, пътища за обектите нямаме.
3
6
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Принципно, защо не? Регионът е бил доста привлекателен за всякакви култури през вековете. От друга страна... Абе тези да не са прихванали нещо от макетата :D
2
6
 
36
 
! Отговори
Еремиев преди 10 години
Тази пирамида не може да е босненска. Тя твърдо е македонска.
1
14
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
тоя колега май е пил от чашата на Божидар Димитров та е привафанал от тия бръщолевици :) иначе в другия смисъл - страхотна реклама ;)

Спонсорирани публикации