Владеенето на два езика забавя появата на деменция

Това се случва дори и възрастните да са неграмотни
7 ное 2013 21:27, Елка Василева
1
Владеенето на два езика забавя появата на деменция
Снимка: архив, Reuters

Владеенето на два езика забавя появата на някои форми на деменция у възрастните хора, дори ако са неграмотни, сочат резултатите от широкомащабно изследване, цитирани от Франс прес.

То разкрива, че владеенето на два езика забавя с четири години и половина три форми на деменция в сравнение с хората, които говорят един-единствен език.

"Получените резултати за пръв път показват, че хора, които не могат да четат, извличат изгода от владеенето на два езика, а това навежда на мисълта, че образователният ценз не е достатъчен, за да обясни тази разлика, заяви ръководителката на изследването Суварна Алади от медицинския институт Низам в Хайдарабад, Индия. Владеенето на повече от един език изглежда е в основата на по-доброто развитие на зона в мозъка, свързана с разума и вниманието, които вероятно допринасят за осигуряване на "защита" от деменция."

Изследването е обхванало 648 индийци на средна възраст 66 години, диагностицирани с различни форми на деменция. 14 на сто от тях били неграмотни, а 391 от участниците владеели най-малко два езика.

240 участници били засегнати от болестта на Алхаймер, други 189 - от васкуларна деменция, а 116 - от фронтотемпорална деменция. Останалите били засегнати от други форми на деменция или деменция с телца на Леви.

Участниците, които владеят два езика, развили болестта на Алцхаймер, васкуларна деменция или фронтотемпорална деменция четири години и половина по-късно в сравнение с говорещите един-единствен език. Същата разлика е констатирана и при неграмотните, отбелязват авторите на изследването.

Благотворният ефект, свързан с по-късна поява на деменция, бе наблюдаван независимо от други фактори, като образователен ценз, пол, професия и дали участниците живеят в градска среда или земеделски район, поясни Алади. Резултатите от изследването са публикувани в Neurology.
 

(БТА)

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


1
Още по темата: езицидеменция
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
1
0
 
0
 
! Отговори
Бай Димо преди 10 години
Аз владея български и македонски ! Брои ли се ?