В САЩ борят поледиците със сок от цвекло и суроватка

Солта е ефективна при температура до минус 9 градуса
8 яну 2014 23:00,
4
В САЩ борят поледиците със сок от цвекло и суроватка
Снимка: БТА

По-голямата част от територията на САЩ през последните дни е скована от невиждани студове и местните власти се опитват да намерят ефективни начини за борба с поледиците по пътищата, предаде ИТАР-ТАСС, цитирана от БТА.

По данни на американски медии освен традиционните методи за посипване на пътищата със сол в много щати използват и други.

Според транспортните власти солта е ефективна при температура до минус 9 градуса. Ако обаче към нея бъдат добавени други компоненти, този показател може да се увеличи до минус 32 градуса.

В щата Уисконсин например поливат пътищата със суроватка, останала от производството на сирена. Тя помага да се задържи солта на пътя и да действа и при по-ниски температури.

"Разтворът има малък кашкавален мирис, но засега никой не се оплаква. Използването на тази суроватка е много икономично: заводите я предоставят безплатно, ние заплащаме само доставката", разказва представителят на транспортното управление на гр. Милуоки Джефри Тюс.

В щатите Ню Йорк и Пенсилвания за борба с поледиците към солта добавят сок от захарно цвекло, оставащ след производството на захарта.

В някои други щати добавят сок от картофи и други нетрадиционни продукти. Освен това експертите изучават възможността за използване на течностите от фракинга.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


4
Още по темата: студСАЩполедица
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
3
0
 
0
 
! Отговори
gtf преди 10 години
цвик, едно време давахме на прасенцата ..тез си поливат пътя ...
2
8
 
5
 
! Отговори
Българин преди 10 години
Луди за връзване! Ако вземат да пият течностите от фракинга още по-бързо ще си решат проблема - поледиците хич няма да им пречат (Няма човек - няма проблем ) !!!
1
2
 
19
 
! Отговори
Имам идея преди 10 години
Ако използват и уиски - ледът няма да има власт над горките американци...