Създадоха стая, невъзможна за подслушване

В помещението ще се водят преговори
10 мар 2014 11:20,
8
Създадоха стая, невъзможна за подслушване
Снимка: Reuters

Руски учени от иновационното предприятие към Томския държавен университет (ТГУ) "Радиозащита-Т" са разработили покритие от композитен материал за помещения, съобщава БТА.

Водените в стаи с такова покритие преговори не могат да бъдат подслушвани, съобщи за РИА "Новости" шефът на компанията Григорий Кулешов.

По думите му материалът се състои от микровълнови ферити и въглеродни наноструктури с различна концентрация. Покритието може да поглъща и да отразява лъчението. Това зависи от състава. Ако се вземат въглеродни наноструктури в малка концентрация и се смесят с ферити, поглъщането е почти пълно. Ако се добавят повече, материалът започва и да отразява.

"Първоначално това е смес от прахове, която се примесва с полимерно свързващо вещество. Ние изпробвахме десетки различни материали и се получава добре, смесвахме с бои, със синтетична гума, със силикон. С помощта на покритието могат да се правят стаи за преговори, разговорите в които не могат да бъдат подслушани", разказва Кулешов.

По думите му материалът има много сфери на използване. Боите за стени, към които е добавен въпросният материал, предпазват жилищата от лъчения. А това е особено важно, ако до тях има базови станции за мобилна връзка. На основата на материала могат да бъдат произвеждани екрани, които предпазват човека от вредното излъчване на мобилните телефони.

Материалът е полезен и за проверка на радиоапаратурата в безехови камери. Засега предприятието продава единични бройки от покритието. През 2015 г. "Радиозащита-Т" предвижда да започне серийно производство.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


8
Още по темата: ученистаяподслушване
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
7
0
 
1
 
! Отговори
подрис преди 10 години
До ПодрисовТе казанчето подслушаха, а ти сега за някаква си стая си се разтревожил.
6
18
 
7
 
! Отговори
ААА преди 10 години
Такива стаи амерканците имат от преди 30 години, но на руснаците им е трябвало доста време за да им откраднат документацията :)
5
0
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Невъзможни неща няма. Всичко е въпрос на време...
4
4
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
тази стая е наета от българия с цензура за офис на ***
3
3
 
20
 
! Отговори
Сноудън преди 10 години
Новината е стара, стаята е вече хакната!
2
2
 
15
 
! Отговори
Цецо преди 10 години
За мен невъзможни неща няма! Бързо ще й намеря цаката на тази стая!
1
2
 
40
 
! Отговори
Подрисов преди 10 години
Интересно Цветанов и Радко Отвертката какво мислят по този въпрос!