Градовете имитации в Китай

Париж, Ню Йорк, Венеция и Лондон
28 мар 2014 19:30,
21

Реплика на Париж. Снимка: Matthew Niederhauser

Китайците, освен с много други неща, са известни с репликите на маркови продукти, които доскоро наричахме с простичкото "ментета". Но освен китайците са стигнали много по-далеч в копирането на модерното и актуалното. В Китай има цели градове или квартали на градове, копиращи стила и архитектурата на Париж, Ню Йорк, Венеция, Флоренция и Лондон.

Интересен е случаят с град Тиендучън. Градът се намира на 8851 км. от столицата на Франция Париж и е нейно копие.

Строежът му започва през 2007 г. Градът е бил замислен да бъде луксозен комплекс от затворен тип, имитиращ Париж във всяко едно отношение. Тиендучън си има дори и Айфелова кула.

Единственото огромно несъответствие между Париж и неговата имитация е, че китайският еквивалент е призрачно пуст. Няма групи туристи, забързани бизнесмени. Тук властва тишината. Комплексът е предвиден за 100 хиляди души, но едва неговите жители са едва 2000. Тенденцията е дори населението да намалява.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


21
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
18
8
 
33
 
! Отговори
Реалноста преди 10 години
До мравкакога си била богата мишке? през комунизма като имаше една жигула и една панелка в покраинините. можем да опазим бг от такива като теб с токсични мисли и робска психика. ходи гледа 50 нюанса сиво щи хареса 100%
17
9
 
35
 
! Отговори
Коментатор преди 10 години
Чух че щели да градят Пеуник. Щяло да има и завод за Голф и много автосервизи за тунинговане.
16
8
 
41
 
! Отговори
мравка преди 10 години
Не се занимаваите с китаиците.Те са с години пред нас.Гледаите как сме ние,мислете защо сме наи-бедн,мислете как да се отървем от тези които за 24 г. ни съсипаха държавата и живота на хората.Мислете дали имаме някаква алтернатива на управление,да не бъдем робска и колониална страна.България е прекрасна стига да има достоини управляващи,а не марионетки на Е.С. и С.А.Щ. и Турция.Бог да пази България,ние не можем.
15
9
 
35
 
! Отговори
haha преди 10 години
До Анонименама когато объркат нещо при тях никога не работи ctrl+z
14
8
 
34
 
! Отговори
Кирчев преди 10 години
снимка 9 е в Макао, в хотел Венецианецът...
13
8
 
41
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
кои са любимите клавиши на китайците, ctrl+c, ctrl+v
12
8
 
40
 
! Отговори
До 10 преди 10 години
Прав си. Снимка 10 е върхът :) - Париж по китайски!
11
9
 
46
 
! Отговори
До 11 преди 10 години
Потрудих се да прочета какво си написал, съгласих се с теб и ти сложих един плюс. Ако пишеш на кирилица обаче, много повече хора ще прочетат коментара ти. А като е на латиница, и особено ако е по-дълъг текст, хората просто го подминават без да го четат.
10
8
 
42
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Ще определя тези "реплики" по-скоро като Дисниленд по китайски.
9
12
 
37
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
... Imeto na Nazzionalnia PREDATEL Zaimov na Ulizzi, Ploshtadi, Parkove... I na Drug rubladjia-KomInternovezz N. Vapzzarov SASTO-Iassen POKAZATEL che Promana NAMA... Ot NRB v RB... ... ot 1944 god. republicanzzite vkarvaha Nasila v pssihoklinikite i pssihozatvorite STOTIZZIHILADI BALGARI i Podludiha Nazziiata, ZZertvi ssa 500-600 HILADI Balgari i MILLIONI Ossakateni... Nai-Golamoto PRESSTUPLENIE na republicata Srestu BALGARSKIA NAROD...
8
8
 
39
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Снимка 10 ???????
7
12
 
57
 
! Отговори
Мордор преди 10 години
Реплика на Перник е планетата Марс. Същата атмосфера и прахоляк.
6
18
 
41
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
*** манипулация и промиване на мозъци - колко зле били китайците - демек БГ колко е добре> Тоз мой изобщо не е стъпвал в Китай. Що не каже к'ви са тия кранове отзад бе? Те китайците прости нали, че строят за нищо?
5
8
 
37
 
! Отговори
555 преди 10 години
До Анонименповече от 25 години :D
4
12
 
60
 
! Отговори
TS преди 10 години
Не са важни сградите, които са нацвъкали, а историята, стояща зад всяка от тях в оригиналите. Това им липсва, но дали го осъзнават въобще.
3
8
 
50
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Пак прилича на противна китайска анимация или магазините за играчки в моловете. Който е бил в която и да била от оригинала на "репликациите" може спокойно да потвърди.
2
14
 
63
 
! Отговори
до 1 преди 10 години
Ако прочетеш какво са измислили китайците през вековете,ще се сбъркаш!
1
22
 
86
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Какъв народ, каква култура, каква държава. Запазват всичко изградено от поколенията, вземат всичко ценно от света и го усъвършенстват. А ние българите 25 години само рушим и гоним интелекта си от страната.