Живеенето до летище увеличава обиколката на талията

Причината - предизвиканият от шума стрес
2
Живеенето до летище увеличава обиколката на талията
Снимка: Reuters

Живеенето край летище увеличава обиколката на талията заради предизвикания от шума стрес, сочат резултати от шведско изследване, цитирани от Франс прес.

Проучването фокусира вниманието върху връзката между здравословното състояние на 5000 души в района на Стокхолм, което било проследено за 8-10-годишен период, и шума в домовете им.

Специалисти по молекулярна медицина и ендокринология от института Каролинска установили, че колкото по-често участниците са подложени на ефекта от ежедневния шум от самолети, толкова по-голям е рискът от надебеляване в коремната област.

"Става въпрос за нарастване на обиколката на талията с 1,5 сантиметра при всяко увеличаване на шума с 5 децибела", заяви координаторката на изследването Шарлота Ериксон от института. Това затлъстяване се дължи на хормони на стреса, най-вече на кортизол. Производството им е по-голямо, когато шумът наоколо е значителен.

"Затлъстяването в коремната област е рисков фактор както за сърдечносъдови болести, така и за диабет - отбеляза Ериксон. По думите му голяма част от населението ежедневно е изложена на ефекта от голям шум, свързан с транспорта.

Този шум може да има по-голямо влияние върху здравето, отколкото се смяташе досега, отчитат експертите.

(БТА)
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


2
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
1
0
 
1
 
! Отговори
глупости !!! преди 9 години
Значи ние от Подуене и Враждебна, както и *** махала около Източната тангента трябва вече да сме като бъчви в талиите, така ли излиза? :-)))За незапознатите ще спомена,че този район е около летище София и над този район редовно прелитат ниско самолети...