Учени изчислиха теглото на 426 вида динозаври

90 тона е бил шампионът при растителноядните според сметките
7 май 2014 20:08, Анисия Иванова
3
Учени изчислиха теглото на 426 вида динозаври
Снимка: Ройтерс

Учени коронясаха Аржентинозавър за шампиона в тежка категория, след като изчислиха теглото на 426 вида динозаври, предаде Ройтерс, позовавайки се на публикация в сп. PLOS Biology.

За да измерят теглото на различни видове динозаври, специалистите от Оксфордския университет са използвали формула, базирана върху плътността на костите на долните крайници на древните създания.

На базата на направените изчисления титлата шампион в тежка категория отива при растителноядния Аржентинозавър, който е "разтърсвал" Земята преди 90 милиона години с внушителното си тегло от 90 тона. Аржентинозавър е най-голямото сухоземно създание в историята на планетата.

"Той е нашият шампион. Аржентинозавър е бил колосален", казва ръководителят на изследователския екип Роджър Бенсън. В динозавърското "претегляне" учените са включили и птици, произлезли преди 150 милиона години от група пернати динозаври, известни като манираптори. Птица с размерите на врабче, известна като Qiliania и обитавала планетата преди 120 милиона години на територията на Китай, е заслужила правото да се нарича най-малкият динозавър с теглото си от 15 грама - с шест милиона пъти по-малко от това на Аржентинозавър.

Най-големият месояден динозавър е бил Тиранозавър рекс. С тегло от 7 тона представителите на вида са били най-едрите сухоземни хищници на всички времена. Друг суперхищник, Гигантозавър, обитавал древна Южна Америка заедно с Аржентинозавър, е негов подгласник с тегло от 6 тона.

Учените досега са идентифицирали на 1000 вида динозаври, но много от тях са известни само от частични вкаменелости. Авторите на настоящото проучване са изчислили теглото на всеки вид, чиито останки са достатъчно пълни и съдържат костите, необходими за използваната формула. (БТА)

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


3
Още по темата: теглоученидинозавър
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
2
0
 
6
 
! Отговори
koga? преди 9 години
A na Iskra Fidosova tegloto koga?!
1
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Сега ще спя спокойно.

Спонсорирани публикации