Робот може да се поти, друг има дъх

Така по-лесно се възприемали от хората
22 май 2014 12:10,
5
Робот може да се поти, друг има дъх
Снимка: Reuters

Специалисти от университета "Кансай" в Осака създадоха три робота с физиологични реакции, за да са по-предвидими намеренията им за хората, съобщи в. "Дейли мейл".

Челото на единия от роботите се изпотява, когато е "притеснен". Кожата на втория настръхва от студ или от страх. Третият има дъх, който се засилва в зависимост от това колко високо говори. Дъхът на робота - плюшено мече се прави с вентилатор. Как постигат потенето и настръхването обаче японските учени не разкриват.

Учените мислят, че ако външният вид на робота може да издава притеснение или напрежение, хората по-лесно ще го приемат. Според швейцарския специалист по роботика Марко Темпест хората се изнервят от невъзможността да разберат намеренията на роботите.

"Когато някой Ви дава предмет, намеренията се четат в очите, по лицето, по езика на тялото. Това не важи за роботите", обясни той.

Макар и да се разработват роботи, които да показват реакции, математикът Фил Магуайър от ирландския Национален университет е убеден, че машините никога няма да имат истински чувства, нито да бъдат съзнателни. Това показва модел на човешкия мозък. Фил Магуайър доказа, че компютрите никога няма да се справят със сложните процеси, необходими за гладко свързване на части от информация.

"Това не означава, че в мозъка има нещо вълшебно, в което участват необясними сили. Той е толкова сложен, че не е по-възможностите ни да обърнем процеса и да го разградим."

(БТА)
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


5
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
5
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Целта на японската роботика е да си направят по достоверен робот, който могат да е*ат.
4
1
 
2
 
! Отговори
Потребител преди 9 години
И за компютрите са давани мнения, че няма да се използват масово.
3
0
 
5
 
! Отговори
А.Азимов преди 9 години
Ако го научите да пърди и да се уригва - цена няма да имате!
2
1
 
2
 
! Отговори
Български човек преди 9 години
Робота никога няма да настигне човека. Колкото и да им се иска на японските джуджета и работохолици. И животните се потят и настръхват. Да се сравнява човек с животно или робот не е хубаво.
1
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Един дисплей на челото дето пише в кво настроение е робота и тва е.Възприемал се по-лесно като смърдял или лъщи от пот.. Тия японци.*** ботовете.