Най-малката държава в света продава от територията си

30 кв. сантиметра струват 32 долара
9 юни 2014 13:19,
13
Най-малката държава в света продава от територията си
Снимка: Reuters

Княжество Силенд в близост до брега на британската провинция Съфолк е най-малката държава в света, наброяваща едва 22 жители, но тя си има кралско семейство, своя валута и дори и футболен отбор, пише австралийският сайт Newscom.

Мини държавата е разположена навътре в морето на 10 километра от брега и на външен вид напомня нефтена платформа. Но всъщност това е изоставена крепост от Втората световна война и представлява две цилиндрични бетонни кули, съединени с желязна платформа. Сийленд обяви независимост от Великобритания през 1967 година.

Историята на държавицата започва тогава, когато британският майор Пади Рой Бейтс изгонва от платформата пиратска радиостанция с намерението да започне излъчване на легална медия - Радио Есекс. След окупацията военният започва да гради Силенд като национална държава. За целта Бейтс написва национална конституция и определя и други национални символи.

Въпреки че не е призната като държава, семейството на Бейтс започва да управлява платформата, като си дават и кралски звания - Принц Рой и принцеса Джоан /и двамата вече покойници/, определиха за наследник на престола сина си, Негово кралско височество принц Майкъл. Той е държавен глава на Силенд.

Туристите могат да спомогнат за растежа на местната икономика, като си закупят както сувенири от Силенд от онлайн магазин, така и кралски титли. За 360 долара може да станете граф или графиня на Сийленд - а лорд или лейди - за 52. Можете да си закупите и 30 квадратни сантиметра от форта само за 32 долара.

През октомври 2011 година Рой Бейтс се спомина на 92-годишна възраст и короната унаследи сина му, 63-годишният Майкъл. Той живее на Силенд със семейството си и приятели. Футболният отбор на платформата е носи гръмкото име "Силенд олстарс".

(БТА)

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


13
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
12
0
 
0
 
! Отговори
ШибиТиби преди 9 години
Аз ко бях на краля, веднага да съм обявил война на някоя велика сила да видим ко ши ми направят , най много да ми продупчат цистерната
11
0
 
2
 
! Отговори
невидим преди 9 години
Забравихте да споменете модната думичка "сепаратисти" .Или само руснаците могат да са такива?
10
1
 
4
 
! Отговори
Berlin преди 9 години
Това на снимката какво е?
9
1
 
0
 
! Отговори
хаха преди 9 години
en.wikipedia.org/wiki/Principality_of_Sealand#mediaviewer/File:Sealand-sky.jpgЕто го и кралството - райско място за почивка! :D
8
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Е нали Ватикана беше най-малката. Сега пък тая откъде се пръкна?
7
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Забравили са да споменат, че Сийленд са спечелили дело в международния съд срещу Великобритания, която е искала да анексира платформата, но тъй като това не остров, а постройка, са загубили делото.
6
0
 
2
 
! Отговори
Newcastle преди 9 години
Това че са 22 жители и половината са национали, значи ли че сексът на Сийленд е мираж, за повечето му жители, защото едва ли 60-70 годишните играят в национала, или пък кой знае?!? ;-))
5
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Симпатяги!
4
1
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Браво, това е доказателство, че няма малка държава когато има държавност!!!!!! При всички положения си имат флаг, герб и т.н. и тъй-като са кралство не им трябва парламент и безброй партии, които да ги лъжат и ограбват!!!!!!
3
1
 
13
 
! Отговори
ODESSA преди 9 години
От Българския фуДбалерски съюз какво още чакат? Да пращат там националния отбор. Тъкмо това диво племе ще се научи да играе кючек а на фолкдивите след това ще се вика графиньо.
2
0
 
42
 
! Отговори
ФИНАНСОВ ПЪНКАР преди 9 години
Тези са велика династия !
1
0
 
53
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Краля предполагам е капитан на отбора. :)