Доматено хапче пази сърцето

Подобрявало функционирането на кръвоносните съдове
10 юни 2014 18:24,
5
Доматено хапче пази сърцето
Снимка: Reuters

Хапче с ликопен - естественият антиоксидант, който придава червения цвят на доматите, предпазва от сърдечносъдови заболявания, инсулти и инфаркти, съобщи БиБиСи.

Изпитания на хапчето със 72 доброволци, направени от екип на университета в Кембридж, показаха, че то подобрява функционирането на кръвоносните съдове и ги разширява с повече от 50 процента.

Специалистите знаят от известно време, че ликопенът предпазва от заболявания, включително и от някои видове рак и сърдечносъдови проблеми. Известно е също, че средиземноморската диета, в която доматите изобилстват, е полезна за здравето.

Здравословното хранене е най-добрият начин да се избягват болестите, но учените се опитват да направят хапчета с някои от най-полезните съставки, защото те лесно се пият. Хапчето с ликопен обаче няма ефект върху кръвното налягане и втвърдяването на артериите, нито върху количеството на мазнини в кръвта.

Освен доматите на ликопен са богати кайсиите, дините и розовият грейпфрут, чушките и морковите.

Ликопенът варира не само в различните сортове домати, но и в зависимост от това как са приготвени. Той се увеличава при топлинна обработка. Затова доматеното пюре и кетчупът са много богати на ликопен.

(БТА)

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


5
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
4
1
 
6
 
! Отговори
тони преди 9 години
това е така но се отнася до доматите от село екологично чисти без отрови и химични добавки.А да говориш за кетчупа като за здравословна храна си е направо цинизъм.Той бъка от химия и всякакви отрови за здравето пълен изкуствен ***!
3
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
А мастика или Джак Даниелс на хапче кога?
2
1
 
7
 
! Отговори
Александър преди 9 години
Последното изречение разби статията... Кетчупът...тоя скапан преработен ***, пълен със скапани Е-та и кой знае какви още мизерий...ще предпазва от сърдечни болести? Айде напишете името и на фирмата, та да си купуваме от техния кетчуп...сигурно има х2 повече от веществото от другите марки...
1
3
 
6
 
! Отговори
ФИНАНСОВ ПЪНКАР преди 9 години
АКО ЯДЕТЕ ДОМАТИ ОТ ОТ БЪЛГАРИЯ ПЪРВО ПРОЧЕТЕТЕ КАКВО Е ГЕН RINИ НИКОГА НЕ КУПУВАЙТЕ ЗА ДЕЦАТА СИ ДОМАТИ ОТ НЕМСКИ БАКАЛИИ ОСВЕН АКО НЕ СА РЕЗИСТЕНТНИ КЪМ РАКА В РАЗЛИЧНИТЕ МУ ФОРМИ !