На лагер в Артек - мечтата на всяко съветско дете

Разказът на момиче, лагерувало в култовия център
13 авг 2014 18:44,
65
На лагер в Артек - мечтата на всяко съветско дете
Снимка: Reuters

Мария Ким Еспеланд е професионален преводач на няколко езика – руски, български, норвежки, английски. Тя е едно от хилядите деца на Съветския съюз, имали честта да посетят международния детски лагер в Артек. Мария разказва за преживяното пред БиБиСи.

„Артек беше мечтата на всяко дете. Всички деца в СССР знаехме, че само най-добрите ще бъдат възнаградени с месец в него“, спомня си тя. Децата на комунистическия елит също са имали възможност да лагеруват в Артек и да се срещат с другите деца. „Вероятно нямахме много общо помежду си, но споделяхме опит“, разказва Мария.

За да отиде едно дете в Артек, е трябвало да има високи постижения в някоя област. Дните в лагера са били наситени със занимания, състезания и спорт. „Имаше колективна гордост, обичахме да пеем песните на Артек, които научавахме още първата седмица от престоя ни там. Слушахме ги и ги пеехме всеки ден“, разказва Мария.

Тя си спомня и за идеята за равенството. „Поне на думи цялото население на Съветския съюз беше равно. Ние трябваше да носим униформи в Артек, а децата от другите държави не трябваше. Те имаха свободата да избират. Това беше едно от нещата, което ме накара да се замисля“, спомня си тя.

Мария разказва, че всеки ден в лагера е имало задължителна политическа дискусия по определени теми. Тя разказва за комунистическите слогани, които е трябвало да повтарят. Мария твърди, че е била добро дете, тъй като е правила това, което възрастните са й казвали. „Сега, като се замисля как прекарвахме дните си там, когато мисля за политическите дискусии, аз разбирам, че това си беше промиване на мозъци“, допълва още тя.

Лагерът Артек се състои от 150 сгради с медицински центрове, училище, филмово студио, плувни басейни, стадион с капацитет от 7000 зрители. Заради топлия климат лагерът се използва целогодишно. 27 хил. деца са посещавали лагера годишно преди промените. В периода между 1925 г. и 1969 г. над 300 хил. деца са посетили Артек. Над 13 хил. са децата от държави извън СССР.

След 1991 г. престижът на лагера намалява, но все още си остава популярна лятна дестинация. Сред най-популярните личности, посетили лагера в Артек, са Леонид Брежнев, Фидел Кастро, Юрий Гагарин, Индира Ганди, Михаил Горбачов, Валентина Терешкова, Джани Родари и др.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


65
Още по темата: морелагеркримАртек
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
11
18
 
25
 
! Отговори
никой си преди 9 години
Поредното лигаво умиление по съветското минало. А че там промиваха мозъци на поразия, с предателската история на Павката Морозов, примерно, който предал родителите си заради партията? Айде стига, че ми се повръща...
10
6
 
21
 
! Отговори
jan преди 9 години
До Lidia MartinВ индиански резерват ходила ли си?
9
19
 
7
 
! Отговори
АТАКИСТ преди 9 години
САМО АТАКА И ВОЛЕН МОГАТ ДА ПОСТРОЯТ ТАКЪВ ДЕТСКИ ЛАГЕР В БЪЛГАРИЯ И ДА НЕ ДОПУСНАТ ВИРУСЪТ ЕБОЛА ДА УБИВА ХРИСТИЯНСКИ ДЕЦА!
8
33
 
17
 
! Отговори
Lidia Martin преди 9 години
Az ziveya vev USA ot 25 godini, tuk I za nai bednite detsa ima dnevni lageri milion Peti po dobri, I sa za vsiako dete! Nikoga niama da stignat Amerika, nito tova koeto tazi derzavata predlaga na vseki bez znachenie na tova ot kedee ili kakev e tsvetert na kizata mu! Tuk vseki ima vezmoznost da stane uspeshen! Zalko che Bulgariya nemoze da se oterve it Rusiya!!!!
7
11
 
31
 
! Отговори
браво преди 9 години
Русия обяви че ще възроди този уникален лагер край Крим РФ и там ще почиват деца от цял свят.
6
11
 
40
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
айде сега на бригади в САЩ заедно с ***
5
15
 
32
 
! Отговори
Шоп преди 9 години
Сега, като се замисля как прекарвахме дните си там, когато мисля за политическите дискусии, аз разбирам, че това си беше промиване на мозъци-------------------Какво повече да говорим - жената е умна и си е направила изводите. И аз като се замисля за манифестациите, военното обучение и комсомолските събрания, където единодушно гласувахме за идиотщини, се съгласявам с нея.
4
2
 
9
 
! Отговори
vesko02 преди 9 години
Крим
3
6
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Свобода, братство, равенство!
2
9
 
43
 
! Отговори
Некой си преди 9 години
Taka и не се каза какво по дяволите е "Артек" и къде се намира - т.е. в коя държава, град, регион и т.н. *** кандидат "журналистченца".
1
3
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Явно бялата златка не го е уважил и предпочита ривиерата.