Париж с кампания срещу катинарите по мостовете

Модерната практика застрашава наследство на ЮНЕСКО
13 авг 2014 22:00,
16
Париж с кампания срещу катинарите по мостовете
Снимка: Reuters

Париж се опитва да убеди своите туристи да не слагат катинари по историческите мостове в града, пише сайтът Машабъл. Вместо това ги съветва да използват...хаштагове.

Докато властите във френската столица все още не са въвели категорична забрана за слагането им по мостовете над Сена, хилядите катинари застрашават сериозно цялостта на съоръжанията. Кампанията #LoveWithoutLocks е насочена към почитателите на социалните мрежи и най-вече на феномена, носещ името селфи. Специален сайт пък ще събира снимките с този хаштаг и ще ги публикува.

Мотото на кампанията е „Освободете любовта, спасете мостовете ни“.

Разбира се, основната критика по темата е, че хаштагът не замества катинарите и няма по никакъв начин да се справи с проблема. Въпреки това надеждата на организаторите на кампанията е, че кметът на Париж ще вземе по-пряка позиция спрямо защитените от ЮНЕСКО обекти във френската столица.

Всъщност традицията за поставяне на катинари добива широка популярност едва в последните няколко година. Наричат ги „любовни катинари“, тъй като закачането им е практика предимно на влюбени двойки. Символизира свързването завинаги. На самите катинари често се изписват имената или инициалите на влюбените. След като се сложи катинарът на моста, ключът се хвърля в реката, за да не може никой да ги раздели.

Съвсем наскоро част от перилата на мост в Париж падна под тежестта на катинарите и това постави на дневен ред проблема. Той обаче съвсем не е нов. В Рим Понте Милвио също беше препълнен от катинари и общината в града се наложи да ги маха един по един.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


16
Още по темата: Парижмостовекатинари
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
11
1
 
1
 
! Отговори
10, 11 преди 9 години
благодаря за разяснението. Дали това не е причина за агресия срещу прилагащите заключване? Много хора са пазачи и работят с катинари и ключалки. И кучета имат, със зъби. Може би всички те са в играта от едната страна - активната? И се държат като общност. Явно е, че ще заключат възможността за действието препикаване на 9 катинара. Да не искаш да те издебнат и хванат?! Опасно е и неразумно. Просто остава само вечната причина за агресия срещу тези хора. ***, бих казал.
10
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Какво е хаштаг?В българския такава дума няма.
9
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Лесно се махат, изнасяме 2 вагона "събратя" и те ще ги омахат барабар с моста в рамките на 24 часа.
8
0
 
7
 
! Отговори
Продълж./за магиите/ преди 9 години
В старо време, българите вярвали, че ако един мъж се окаже импотентен, значи някой по магически начин е "заключил" половата му мощ. Препоръчвало се мъжът сам да извърши магическо действие, за да се "отключи". Той трябвало нощем да обиколи девет врати, заключени с катинар и да се изпикае върху тези девет катинара. Вярвало се, че щом на сутринта катинарите бъдат отключени, ще се "отключи" и неговата мъжка сила. Затова избирали врати на дюкяни, за да е сигурно, че ще бъдат "отворени" на сутринта.
7
0
 
5
 
! Отговори
Относно катинарите преди 9 години
В старо време у нас също били правени магии с помощта на катинар, само че този тип магия е била зловредна. Чрез нея "заключвали" късмета на някого и хвърляли катинара в пусто място или в изоставен кладенец, та никой да не го намери и да не "отключи" късмета на омагьосания ***.По същия начин, пренебрегнати моми "заключвали" потентността на онзи, който ги е изоставил, в навечерието на сватбата му. Така се тълкували причините за мъжката полова немощ. /Продължение/
6
0
 
6
 
! Отговори
До 5 преди 9 години
Добре си го написал,но трябваше да уточниш - в какъв смисъл България,преди 09.09.1944 е била на четвърто място в Европа и на осмо място в света.Това,което аз прочетох преди време, бяха статистически данни от края на 30-те год. на 20-и век. Тогава, по стабилност, нашата валута се нарежда веднага след английската и германската, заплатите на работниците ни са били на второ място в Европа, а по отношение на цените сме били на последно място сред европейските държави - тоест, у нас е било най-евтино
5
2
 
1
 
! Отговори
свинско християнство преди 9 години
Аре беее! Кой ще се осмели да каже механизмите на тез актьори? Предайте проституциата най после! Те не са владетели на живота! Кучеа с ключеа!
4
2
 
14
 
! Отговори
ФИНАНСОВ ПЪНКАР преди 9 години
Да бе , а Мосю Бриколаже на кой ще продава китайски катанци?
3
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Ми те са колкото кучета умни, понякога и по някоя по-интелигентна ***, а на брега - смълчано гробище.
2
8
 
33
 
! Отговори
хихо кокомеро преди 9 години
Те мюсулманите им се развъдили като листни въшки в държавата, а те седнали *** му с *** катинарчета по мостовете да си закопчават. ***, обречени скоро да се молят в джамии. Ако не те - то техните деца!
1
11
 
3
 
! Отговори
освободете любовта преди 9 години
Пожелавам ви, ако сте някой заключен *** с хваната по този начин сила за нечия младежка връзка, да ги нарежат като в Рим! Много точно мото, как се не усещат тез егоистични животни, как?!