Как виждат далтонистите?

Вижте 4 снимки, видени при 3 вида далтонизъм
Обновена: 22 авг 2014 17:15 | 22 авг 2014 15:54,
24

Нормално. Снимка: Reuters

Далтонизмът засяга 1 на всеки 12 мъже по света и по 1 жена на всеки 200. Във Великобритания пък 4,5%, или 2,7 млн. жители са далтонисти.

Има различни причини за далтонизма. В някои случаи е наследствено, в други пък е резултат от диабет, множествена склероза, стареене или стрес.

Повечето далтонисти виждат предметите ясно, но не могат напълно да видят червения, зеления или синия цвят.

Съществуват три вида далтонизъм - деутеранопия (най-чест), протанопия (по-рядък) и тританопия (най-рядък). В галерията ще видите 4 снимки, всяка от които е в 4 версии.

Първата е без обработка, а останалите три са подложени на обработка, така че да се пресъздаде максимално начинът, по който далтонистите виждат света.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


24
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
17
1
 
2
 
! Отговори
Деси Анкова преди 6 години
Мога да добавя само, че има контактни лещи за корекция на далтонизма. Казва се X Chorme (произвеждат ги в Англия) и вече се предлага и на българския пазар. Правят се тестове в София. Така че вече има решение за шофьори, пилоти, моряци и т.н.
16
2
 
7
 
! Отговори
художник преди 9 години
изкараха ме далтонист на предказармен преглед ,бях малко подтиснат . виждам всички цветове и нюанси ,мога да споря с всеки по въпроса за цветовете .нищо не ми пречи да съм художник .единствено ,като ми покажат таблиците за далтонизам не виждам ясно изписаните цифри . те са напръскани с малки точици от различни цветове . всяка една точка я различавам по цвят ,но общо погледнато на някои таблици не са ми контрастни цветовете . това да ми е косура ,авиатор ,ако ставаш имало значение .
15
5
 
6
 
! Отговори
мишо преди 9 години
а аз различавам само доларите и доктора ми написа диагноза доларатист
14
5
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Я се махайте с тези снимки десет пъти ги разгледах и накрая и аз ще стана далтонист заради вас днесовци гадни! (
13
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До БАЧКАТОРЩом свети най-долния от трите цвята, какъв може да бъде?
12
1
 
16
 
! Отговори
бъдещ далтонист преди 9 години
У нас на далтонисти не се дават книжки.Така ли е в Европа?В повечето водещи кономики за любител шофьор няма проблем да имат кетап.Даже на преглед за любител не се правят тестове с таблиците на Ишихара.Тук наследеното от комунизма да унижаваш човека води до това,че *** без образование и способност да четат карат коли а една остаряла законодателна изгъзица пречи на много хора да се наслаждават да бъдат автомобилисти.Крайно време е да се преразгледа наредбата защото е срамно ,а сме уж в ЕС.
11
1
 
21
 
! Отговори
dodger преди 9 години
няма никакъв начин някой да знае как вижда който и да е било друг!Моето "зелено" може да е вашето "червено", но от малък са ме научили че на този цвят му викат червен.
10
0
 
21
 
! Отговори
bh преди 9 години
поздрави братя далтонисти! Аз имам проблем с червено/зелено и единственото практическо затруднение което съм имал е когато сме били на лагери намирах по- малко от дивите ягоди по поляните от другите деца. Беше малко фрустриращо защото тогава не знаех за проблема а ако бях наясно с него верятно бих погледнал доста по- философски на нещтаа защото инак бягам по-бързо от почти всички и скачам по -далеч , така че ягодите да ми са кусура ... Инак разпознавам в чиния измити ягоди от сливи за десерт след вечеря ... ха-ха ! Ако човек трябва да си избира сам недъг да знаете това е най-добрия! ха-ха!
9
3
 
14
 
! Отговори
Блинк преди 9 години
Рзпознавам само цветовете на доларите и верото другото не го считам за цвят,доктора не беше съгласен докато не му ги показах , вече мислим еднакво.
8
6
 
20
 
! Отговори
до Николов преди 9 години
В България за всичко си недъгав. Ако не си голем, як, космат мъжкар, гледащ лошо, говорещ страшно и мачкащ другите, си за никъде...А каква е ефективността и успеваемостта на подобно общество ни го показват "лигавите сакати евро-гейове", дето не само са ни отвяли по ВСИЧКО, ами дори ни хранят в момента...!Тъжна история, мнооого тъжна...
7
3
 
5
 
! Отговори
Умчо преди 9 години
Апа я виждам някакви шарени тикви,чехли и компири между корите за яйца-това далтонист ли ме прави или планшетист!?
6
2
 
22
 
! Отговори
az преди 9 години
една лекарка ми каза, че виждам всичко черно-бяло ...бях малък и не знаех какво да отвърна. Чувствах се виновен :(
5
13
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Мен ме изкараха докторите преди казармата далтонист! Бъркал съм червено, зелено, кафяво и т.н. Изобщо не се напрягах при теста. Може и да не съм научил правилно цветовете?! Това, че съм далтонист не попречи да си изкарам службата, нито да шофирам 30 г. без сериозно нарушение по пътищата.Няма как да сбъркам зелено и червено?!!!Цялата работа с далтонизма е малко шменти-капели!За мен далтонизъм е крайната фаза - да виждаш в черно и бяло!
4
5
 
41
 
! Отговори
Николов преди 9 години
В България да си далтонист си е недъг.От личен опит ви казвам.Все едно си втора ръка човек.Не буташ ли пари на лекарите си за никъде.Скапана работа като всичко мило и родно.
3
3
 
21
 
! Отговори
100 % преди 9 години
Те, българските политици са далтонисти до един. Сега ми става ясно защо така бъркат цветовете.
2
4
 
47
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Значи аз като далтонист, мога да кажа, че това са пълни глупости. Видях снимките и си ги виждам в цветовете, които ги виждат и останалите край мен, след като го коментирах с колегите. Всички мои познати след стотици опити и проверки се чудят защо се водя далтонист, след като виждам и познавам цветовете. Еми така казват лекарите като ми срожат книжката където да познавам, цифри,квадратчета и окръжности.
1
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
значи виждат в зелено явно