Десетте най-застрашени от изчезване езици

В света днес се използват над 6900 езика
26 сеп 2014 18:51, Елка Василева
32
Десетте най-застрашени от изчезване езици
Снимка: архив, Reuters

Професорът по лингвистика Питър К. Остин има издадени 11 книги за езиците на малцинствата. В една от тях "1000 езика: световна история на живите и изгубените езици" той анализира състоянието на езиците по света и посочва 10-те най-застрашени от изчезване.

В днешно време в света се използват над 6900 езика, като някои от тях се говорят от стотици милиони хора, а други - само от един-двама души. Според езиковеди половината съществуващи езици са застрашени от изчезване и към 2050 г. това ще стане факт.

Основната причина за изчезването на езиците е в това, че общностите "превключват" на по-силни в политически и икономически аспект езици като английски, испански, хинди или суахили.

Всеки език изразява историята, културата, обществото и идентичността на хората, които го говорят и всеки предоставя уникален начин за говорене за света. Изчезването на един език е загуба и за общността, която го използва в ежедневието, и за човечеството като цяло.

Как да избера първите 10 от застрашените от изчезване над 3000 езика? Подборът ми е въпрос на личен избор, при който съм се съобразявал с четири фактора, пише проф. Остин: (1) географско разпределение - опитах се, ако е възможно, да посоча поне един език от всеки континент; (2) научен интерес - исках да включа езици, смятани от езиковедите за интересни и важни поради структурни или исторически причини; (3) културен интерес - стремях се, ако е възможно, да включа информация за интересни културни и политически аспекти на застрашените езици; и (4) социално значение - исках да включа поне една ситуация, която показва защо езиците са заплашени, както и да откроя начини, по които общностите реагират на заплахата срещу езика им.

1. Джеру
Джеру (или велик андамански) се говори от по-малко от 20 души на Андаманските острови в Индийския океан. Смята се, че андаманските езици може би са последните езици, чиято история датира от преди неолита в Югоизточна Азия и вероятно са свързани с езика на първите заселили се в района съвременни хора, пристигнали там от Африка. Няма данни, свидетелстващи, че езиците на Андаманските острови могат да бъдат свързани с който и да е друг език на земята.

2. Нтцу (N|u, наричан също кхомани)
Този койсански език се говори от по-малко от десетима стари хора, чиито традиционни земи се намират в района на Националния парк Гемсбок в Калахари, Южна Африка. Койсанските езици се отличават със своите цъкащи съгласни звуци - знакът | се произнася като междуметието тц, тц, с което изразяваме съжаление или възмущение. Най-близкият родственик на езика Нтцу е !Хоо (наричан също Та'а, който се говори от около 4000 души). Този език има най-много звуци от всички езици в света - 74 съгласни, 31 гласни и 4 тона (височина на гласа).

3. Айну
Езикът айну се говори от малък брой възрастни хора на остров Хокайдо в северната част на Япония. Те са коренните жители на Япония, но японското правителство ги призна за малцинствена група едва тази година. В този език има много сложни глаголи, които изразяват смисъла на цяло изречение и затова той е средство за разпространение на устно народно творчество от приказки и песни. Предприемат се мерки за възраждането на езика айну и на свързаната с него култура.

4. Тхао
Езерото Сън Мун в централен Тайван е родното място на езика тхао, който в момента се говори от неколцина старци; останалата част от местната общност говори тайвански китайски (минан). Тхао е австронезийски език, свързан е с езиците, които се говорят във Филипините, Индонезия и тихоокеанския регион и е характерен за коренното австронезийско население, преди тези хора да отплават на юг и на изток преди повече от 3000 години.

5. Ючи
Ючи се говори в Оклахома, САЩ, само от петима души на възраст над 75 години. Ючи е изолиран език, т.е. няма връзка с нито един друг език на земното кълбо. Хората, които говорят ючи, наричат себе си "цояха" или "деца на слънцето". Съществителните в ючи имат 10 рода, които се изразяват с окончания: шест рода обозначават хората ючи (в зависимост от роднинските връзки към говорещото лице), един е за хора, които не са от културата ючи и за животни, и три рода са за неодушевени предмети (хоризонтални, вертикални и кръгли). В момента се полагат усилия да се запише езикът на аудио и видео носители и той да се възроди, като бъде преподаван на деца.

6. Оро уин
Общността оро уин живее в западния бразилски щат Рондония. За първи път външни лица са установили контакт с тази група през 1963 г. в горното течение на река Пакаас Новос. Тази общност е била почти изличена от лицето на земята след две нападения на чужденци и днес наброява само 50 души, като само петима от тях продължават да говорят този език. Оро уин е един петте езика, в които се използва звук, наричан от езиковедите "беззвучен зъбен билабиално вибриращ африкат". На по-популярен език това означава звук, който се произнася като връхчето на езика се поставя между устните, а те вибрират - както при междуметието б-р-р-р, с което човек изразява, че му е студено.

7. Кусунда
Кусунда са бивши ловци-събирачи от Западен Непал, които се изпоженили със своите съседи заселници. До неотдавна се смяташе, че техният език вече е изчезнал, но през 2004 г. учени от университета Трибхуван в Катманду откриха осем души, които продължават да говорят този език. Кусунда също е език, който няма никакви родствени връзки с други съществуващи днес езици.

8. Тер сами
Това е най-източният от групата езици саами (преди се е наричал лапп, подигравателен термин) на Колския полуостров в Русия. На тер сами говорят само 10 старци от около 100 души от етноса тер сами, всички от които сега използват руски. Тер сами е от семейството на финския и други уралски езици, които се говорят в Русия и Сибир, и има далечна връзка с унгарския.

9. Гуугу йимидхирр
Гуугу йимидхирр е език на австралийските аборигени, който се говори в Хоупвейл, близо до Куктаун в северната част на щата Куинсланд, от около 200 души. През 1770 г. капитан Джеймс Кук прави списък от думи и така в английския (а и в другите езици на земята) се появява думата "кенгуру". Гуугу йимидхирр, както и някои други аборигенски езици, се отличава със специални обръщения към определени членове на семейството (като примерно свекър/тъст или зет/шурей), при които обичайните думи са заменени с напълно различни, специални думи. Например, вместо bama dhaday, което означава "човекът върви", трябва да кажете yambaal bali, когато говорите на тези роднини, за да изразите уважение и вежливост.

10. Кет
Кет е последният оцелял член на семейството езици, които се говорят по поречието на река Енисей в Източен Сибир. Днес около 600 души говорят кет, но децата не го изучават, тъй като родителите предпочитат да им говорят на руски. Кет е единственият сибирски език с тонова система, при която височината на гласа може да придаде различен смисъл на думи, звучащи еднакво ( в това отношение прилича на китайски и на езика йоруба). И за да е още по-труден за всеки чужденец, който би желал да го научи, този език има изключително сложно словообразуване и граматика.

(БТА)

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


32
Още по темата: езициПитър К Остин
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
14
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен 19 преди 9 години
Хм, изненадан съм да открия, че Уикито дава много говорящи на окситански. Нещо не ми се вярва. Наследници на окситанци - да, но да владеят езика?
13
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Редно е да се включи Европа. И да речем окситанския.
12
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
а македонскиот език се говори чак на луната
11
2
 
2
 
! Отговори
Сандо преди 9 години
Assembler, Fortran, Cobol, Prolog, Lispмного хора вече говорим Java, .Net
10
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Само на остров Нова Гвинея се говорят към 800-900 езика, повечето от които нямат много общо един с друг.
9
24
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
А да бе 6900 езика пък държавите са няма 250.Хайде вървете се самоекзекутирайте
8
4
 
4
 
! Отговори
Тихомир Томов преди 9 години
Затова ли изкараха на светло Синия език ???!
7
3
 
9
 
! Отговори
муспи преди 9 години
В същото време има племе което никога не е имало език - хазарите. Те говорят на старонемски със смесица на много думи дошли от различни места. В момента това племе владее парите, правителствата и армиите на света, и се гордее че е дало най много на този нещастен свят. То пощурява от радост че никой не ги избива, и от това си е наумило че е много хитро - в неговите представи умно.
6
16
 
14
 
! Отговори
Доктор Сър Пичук преди 9 години
Защо българският език не е в списъка??
5
4
 
23
 
! Отговори
6767 преди 9 години
с радост бих научил някой от тези езици стига да можех, защото след век, век и нещо и нашия ще е в подобни статии и ще е хубаво да има някой, който да иска да го знае
4
6
 
17
 
! Отговори
2013 преди 9 години
А Бейсик?
3
1
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Хубава статия. Колко неща си отиват - колелото на историята. Би било хубаво да не изчезват видове животни, растения, култури и езици...
2
2
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
На изчезване са , защото и хората които ги говорят , са на изчезване !20 човека да говорят един език , наистина е на изчезване .
1
2
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Интересно четиво.