Руски таксиджии си сменят имената със славянски

Клиентите давали ниски оценки на шофьори с азиатски имена
9 дек 2014 12:50,
51
Руски таксиджии си сменят имената със славянски
Снимка: Reuters, архив

Руска таксиметрова компания променя имената на своите шофьори, защото служителите с неславянски имена били дискриминирани, предава БиБиСи.

От компанията „Get Taxi” твърдят, че шофьорите им с азиатски или кавказки корени получават по-ниски оценки в специално приложение за мобилни телефони, където клиентите пишат отзиви за пътуването си.

Така се ражда идеята да се направи експеримент, като се „русифицират“ имената на шофьорите, за да се установи дали има разлика при един и същи водач, когато името му е славянско и когато си е неговото.

„Не искаме да получаваме ниски оценки само заради името на нашите шофьори“, твърди собственикът на „Get Taxi” Шахар Вайзер. По думите му всички шофьори имат еднакъв опит и квалификация. Целта на смяната на имената била „да се намали национализмът“ при ползването на такси, но Вайзер признава, че действията му могат да имат и негативен резултат.

Потребителите на социалните мрежи са силно впечатлени от идеята. „Точно това е случай, в който потребителят няма право“, твърди етнологът Дмитрий Опарин от Московския държавен университет. „Ако клиентът откаже шофьор с „екзотично“ име, той трябва да продължи пеш“, пише Опарин в профила си във Facebook.

Известният руски блогър Рустем Адагамов пише, че друго приложение за смартфони пък предлага да се повика такси със „славянски шофьор“.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


51
Още по темата: рускитакситаимена
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
25
1
 
4
 
! Отговори
талибан преди 9 години
ТОВА ОЗНАЧАВА , ЧЕ И В РУСИЯ Е ИМА ,,ВЪЗРОДИТЕЛЕН ПРОЦЕС " ПО БЪЛГАРСКИ .
24
0
 
5
 
! Отговори
Москва преди 9 години
До 25 Украйнците" хшикат" , беларусите също се познават ,че не са руснаци . Ти пак грешиш ,но си напререн като еребап петел .Мога да кажа ,че Москва е много по-хубав и по-добър град за живеене от София ,както и е много добре уреден с транспорт , инфраструктура,комуналните работници работят нон-стоп когато е паднал сняг .... дори има работи които са по евтини от България -електрониката например , но разбира се ,че нее по-спокоен от София . 14-15 милиона живеещи срещу 1.2=1.5 милиона в София.
23
1
 
1
 
! Отговори
Слав Иларионович преди 9 години
Товарищчи вий совсем охуели ... или изтрещели :)
22
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До тоя дето изброил от колко народности имало говорители по руските телевизии и как перфектно говорели руски, абе ти нормален ли си,щом са на тая длъжност те трябва да умеят да го говорят перфектно и РУСИЯ Е ФЕДЕРАЦИЯ не е унитарна държава но за разлика от руснаците в околните на Русия страни различните от руснаците в РУСКАТА ФЕДЕРАЦИЯ нямат право на отцепване,е това какво е ?не е ли двоен аршин?
21
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Името не управлява колата но има всякакви "чешити" и фили и фоби все "един дол дренки "!
20
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Значи ходя често в Русия и проблема наистина е много сериозен, страшна ксенофобия просто такоява нещо неможе да се види никъде в Европа и то ксенофобия към техните си граждани, ако не говорите перфектен руски, или го говорите с по-твърд акцент проблема Ви е в кърпа вързан, винаги предупреждавам колегите, които ходят там, че е по-здравословно да говорят на английски или някакъв друг език, отколкото руски с акцент, миналатта година един колега италиянец го бяха пребили в Москва и то пред милиция
19
0
 
3
 
! Отговори
ааааа преди 9 години
До До 13Ами това е може би най-интелигентния коментар от русофил, който съм чел--хубавите спомени са си хубави спомени. Явно не са всички русофили бесни атакисти с пяна около устата и желание да дойде червената армия да ги направи шеф на концлагер.
18
4
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Да си дойдем на думата къде са фашагите, а *** русофили обиждат на фашаги, като даже не се усещат че обиждат руснаците.
17
7
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Тази новина силно обърка русофилите и рубладжиите в България. Оказва се, че: Или национализма и фашизма в Русия е нещо нормално, въпреки, че го приписват на украинците; или в Москва не е толкова приятно за живеене, може да те пребият, ограбят и изнасилят, както е написано в едни пост по-долу, в опит да се оправдят братята руснаци.Таваришчи *** изберете коя истиня е по-истинска?А дали и двете не са еднакво срещани в Русия
16
1
 
3
 
! Отговори
А преди 9 години
До АнонименНЕ ЗНАМ КОЙ *** *** НАРОД СЛАБА И БЕДНА ДЪРЖАВА
15
6
 
2
 
! Отговори
А преди 9 години
ВАС КАКВО ЗАСЯГА
14
3
 
9
 
! Отговори
Москва преди 9 години
Както винаги коментарите са емоционални и повърхностни за Русия и Москва .
13
5
 
4
 
! Отговори
Ранобуден студент преди 9 години
Българските таксиджии са американци и са най- добрите в занаята.
12
8
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Ееех Расия, Расия. Втора като теб няма, слава Богу!
11
5
 
7
 
! Отговори
do 5 преди 9 години
т.е. Путин е пътник? А умалителното му *** е ... хайде да не казвам. :D
10
10
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Проблемът не е в имената, а в манталитета им. Руското си е руско: диво и просто! Сменете си шофьорите или ги принудете да бъдат отзивчиви, ако искате високи оценки.
9
7
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
кои са славянските имена според руснаците?ФЕОДОР,ИВАН,ПЬОТР,АЛЕКСЕЙ,ГЕОРГИЙ,ДМИТРИЙ,СТЕПАН,НИТО ЕДНО ОТ ТИЯ ИМЕНА НЕ Е СЛАВЯНСКО АМА НИТО ЕДНО ,всички руснаци трябва да се казват Владимир,Станислав,/Светослав което при тях почти липсва/ Станимир,Светомир,Красимир които са непознати в Русия и остават там разни Ростислав,Владислав,Доброслав,/Болеслав-чешко--словашко/Лепосав-сръбско-хъраватско/ та кои са точно руските славянски имена,съвсем се отнесоха и те
8
8
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Проста ***.
7
10
 
14
 
! Отговори
lol преди 9 години
Цял свят знае за националистическата вълна в Русия, ширещетата се хомофобия, ксенофобия и всякаква друга ненавист към човека, ама Путин и кликата около него (както и нашите видни ***) не се спряха да тръбят за фашизма в Украйна. Крадецът вика дръжте крадеца...
6
5
 
12
 
! Отговори
Джедай Мастър преди 9 години
И освен това всички да се казват Путин.