Великата синя дупка крие тайната за края на цивилизацията на маите

Проведоха изследване в прочутата подводна пещера в Белиз
2 яну 2015 14:29, Елка Василева
33
Великата синя дупка крие тайната за края на цивилизацията на маите
Снимка: архив, Reuters

Съществуват много предположения за причините, довели до гибелта на цивилизацията на маите. Едно от тях набира популярност през последните години - че причината е продължителна суша. В подкрепа на тази теория идват резултатите от американско изследване, според което обяснението се крие във Великата синя дупка - прочутата подводна пещера в Белиз, предаде ЮПИ.

От 300 до 700 г. от новата ера маите владеят полуостров Юкатан. След четири столетия на развитие и напредък в различни области мезоамериканската цивилизация запада и в крайна сметка изчезва.

Анализ на минерални проби от седименти в пещерата в Белиз, известна като Великата синя дупка, входът към която наподобява идеален син кръг, както и от съседни лагуни, показва, че полуостров Юкатан е бил засегнат от екстремна суша между 800 и 900 година от новата ера.

Климатичното бедствие слага началото на края на древната цивилизация. Маите се преместват на север, където обаче ги сполетява друга тежка суша и окончателно погубва това, което е останало от древната цивилизация.

Тежките суши неминуемо са съпътствани от глад и безредици, обясняват авторите на проучването от университета "Райс". Специалистите допускат, че древните засушавания са принудили маите да прочистват все повече площи за земеделие и дейността им е довела до сериозно обезлесяване. /БТА/
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


33
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
10
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Вярващи Йон, ти си една религиозна будала. Ако проучиш календарът им, ще разбереш, че те почитат Хунаб Ку (абсолюта, всичко) като главно божество и останалото като негово проявление. А гласът в главата ти не е нито демон, нито бог, ами алармата, която сигнализира да си пиеш халоперидола. Дерзай!
9
1
 
2
 
! Отговори
Йон преди 9 години
Самите южноамерикански пророчества свидетелстват за това. Има пророчество за идването на Кортез, има пророчество за това как Всевишният Бог започва война срещу тях и техните псевдо-божества - демони има и други пророчества. Как се изтребват цели империи с шепа хора? Имаме ли такъв пример от историята? имаме - когато Всевишния изтребва народите от ханаан чрез израилтяните. Той не ги изтребва поради праведността на израелтяните както сам Моисей казва а заради гнусотиите и езичеството на ханаанците
8
1
 
2
 
! Отговори
Йон преди 9 години
Истината за изчезването и измирането на южноамериканските индианци не е удобна за сатанинското сборище а тя е следната - те са изличени от лицето на земята защото са били гнусни езичници които са принасяли човешки жертвоприношения на демони, *** и храмовата проституция е била много разпространена, окулта също, идолопоклоничеството също. Когато мярата на нечестието им се изпълва, те биват изтребени. Кортез идва и завоюва цели империи с шепа хора. Как става това ако не по Божий Промисъл?
7
1
 
8
 
! Отговори
Много е вероятно преди 9 години
Случвало се е и у нас, но в учебниците ни по история трудно ще намериш нещо друго, освен стари клишета.По време на османското нашествие, източната половина на Северна България е сполетяна от продължителна суша - районът е добил облик на полупустинен. Това обяснява и факта, че в средната част на Западна България се намират толкова много руини от малки крепости и феодални замъци.Турците пък насила изселили в запустялата Сев.-изт.Бг хора от Близкия изток, които изповядвали друга форма на исляма.
6
2
 
5
 
! Отговори
Елка Василева преди 9 години
Я да си запиша тази статийка, че след 10 години ще трябва само да заменя "маите" с "българите" и пак ще ми свърши работа! Като ги гледам каква имитация на храна ядат, какъв въздух дишат, как се натискат да пушат, каква раждаемост имат и как се отнасят към вътрешният си уют дори може и 10 години да не минат...
5
2
 
16
 
! Отговори
до Сидни преди 9 години
Сидни печели Голямата Награда с най-якото доказателство, което съм чувал през живота си:"разбира се че има разум в космосадоказателство е факта че никой не иска да се свърже с нас"Блестяща Аналитична Мисъл!!
4
0
 
39
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Имали са като нашите управници, затова са изчезнали.
3
2
 
7
 
! Отговори
До №3 Василев преди 9 години
Василев, категорично не е вярно, това което пишеш. Ограмоти се. Като за начало, ти препоръчвам, предаването "Въпрос на гледна точка", а телевизията си я намери сам. Василев, би ли казал, под колко имена пишеш, ако искаш? Имаш ли преживяна "христова възраст"? Със сигурност честният отговор трябва да е, не.
2
12
 
35
 
! Отговори
от сидни ав$$тралия преди 9 години
разбира се че има разум в космосадоказателство е факта че никой не иска да се свърже с нас, някви диваци дето се избиват и си разрушават планетатаА някой ден студентите по антропология ще изучават изчезналия *** на Балканите - Имбециликус Булгарикус и годишната му миграция до Ла*номорието разгадавайки причината за това неестествено поведение в объркания му живот
1
19
 
24
 
! Отговори
До първият преди 9 години
Великата синя дупка е на мястото на твоят червен *** !