Чаша вино на ден пази от инфаркт, категорични са учените

Дори въздържателите били по-застрашени от болестта
Обновена: 20 яну 2015 12:07 | 20 яну 2015 12:01,
8
Чаша вино на ден пази от инфаркт, категорични са учените
Снимка: Reuters, архив

Всекидневната консумация на малка чаша вино намалява риска от инфаркт и е по-добра, отколкото въздържанието, пише в. "Дейли експрес", позовавайки се на резултатите от американско изследване.

Авторите му от Харвардския медицински колеж в Бостън са анализирали данни за 14 600 души, наблюдавани в продължение на 24 години. Изследователите са установили, че най-благоприятен ефект оказва консумацията на седем малки чаши вино седмично. За мъжете той се изразява в понижение с 20 процента на риска от инфаркт, а за жените - с 16 процента.

Специалистите са установили още, че за хората, консумиращи по две или три чаши дневно рискът от сърдечен удар е същият, както и при въздържателите.

Проучването не установява причинно-следствена връзка, а само зависимост между консумацията на умерено количество алкохол и понижената опасност от инфаркт, отбелязват експертите. Те напомнят, че злоупотребата с алкохол си остава рисков фактор за сърцето.

(БТА)
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


8
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
6
0
 
1
 
! Отговори
Гошо...Тъпото преди 9 години
Във виното е...истината,е казал на времето един древен...пияч;само че и това не е истина,защото като го е...казвал,явно е бил пиян.
5
0
 
4
 
! Отговори
Биреният лорд преди 9 години
Бе кой пие по 1 чаша само?! Или са пълни въздържатели или смучат докато си достигнат норматива.
4
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Инфарктът болест ли е?
3
2
 
8
 
! Отговори
жаден преди 9 години
от една чаша да има такъв голям ефект ! значи ако пиеш по литър на ден ставаш безсмъртен
2
0
 
16
 
! Отговори
Бригадир с каскет преди 9 години
Ако е виното, дето дядо ми си го прави в избата всяка есен, да.Тия боядисани промишлени спиртове, дето ни ги продават за "вино" ще ви вкарат в гроба за няколко години, ако ги пиете редовно.
1
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Само че, не е пояснено, дали става въпрос за всякакъв вид вино.Нашият народ навремето е спазвал правило, според което, ако искаш да си здрав, не бива да ядеш тлъсто месо, нито да пиеш "дебело вино" и "дебело кафе". В случая "дебело" означава "гъсто".