Морските костенурки ползват "магнитен компас", за да открият родния бряг

Изследователи са тествали нов метод, за да проверят хипотезата за магнитната карта
21 яну 2015 12:10, Елка Василева
0
Морските костенурки ползват "магнитен компас", за да открият родния бряг
Снимка: архив, Reuters

Всяка година възрастни морски костенурки се завръщат на брега, където са се появили на бял свят, съобщи ЮПИ. Те го правят, за да снесат там яйцата си. 10 години по-късно, след като достигнат полова зрялост, малките им ще се върнат на родния бряг. Този цикъл се повтаря от едно поколение на друго.

Ново изследване показва, че веднага след появата си на бял свят морските костенурки "принтират" магнитна карта на мястото, където това е станало. "Те вероятно си казват: "Ако това ми е помогнало, ще помогне и на поколението ми" - заяви Джей Роджър Брадърс от университета на Северна Каролина в Чепъл хил. - За женските костенурки единственият начин да бъдат сигурни, че са свили гнезда на подходящо за снасянето на яйцата си място, е гнездата да са на родния им бряг."

Как обаче го откриват морските костенурки? Оказва се, че ползват земното магнитно поле, както това правят пеперудите.

Отдавна се подозира, че морските костенурки ползват земното магнитно поле, за да се ориентират в океана. Не бе ясно обаче как намират родния бряг, за да снесат там яйцата си.

Една от хипотезите е, че създават нещо като магнитна карта на мястото, където са се появили на бял свят, и ползват тази информация, за да се върнат там.

Изследователи сега тествали нов метод, за да проверят хипотезата за магнитната карта. "Дадохме си сметка, че ако костенурките ползват магнитното поле, за да се върнат на родните плажове, районите, където свиват гнездата си, ще са повлияни от естествените промени в земното магнитно поле", поясни Брадърс.

Изследователите анализирали база данни за местата по калифорнийското крайбрежие, където 19 години морски костенурки са свивали гнезда. Така била открита връзка между разпределението на пространството между гнездата на костенурките и малки промени в земното магнитно поле. В районите, където линиите на магнитното поле се доближавали, имало голяма концентрация на гнездата, а там, където линиите на магнитното поле се раздалечавали, гнездата били по-малко.

Резултатите от изследването са публикувани в Current Biology.
 

/БТА/
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


0
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари