Харибо спряха бонбони заради обвинения в расизъм

Били черни и напомняли колониалните времена
22 яну 2015 11:46,
58
Харибо спряха бонбони заради обвинения в расизъм
Снимка: Twitter

Световноизвестният производител на желирани бонбони Харибо беше принуден да спре продажбата на вид бонбони в Швеция и Дания, определени в социалните мрежи като расистки, пише британският Мирър.

Бонбоните са черни, имат лица и са направени от сладък корен. Според потребителите в социалните мрежи бонбоните напомнят на колониалните времена. „Мултикултурализъм, колониално наследство и търговия с роби? Харибо ме накараха да се замисля за датското ни наследство“, пише потребител в Туитър.

От компанията заявиха, че не са подозирали, че продуктът им ще предизвика негативни конотации и обещаха да продължат производството на бонбоните, но под различна форма.

Още в петък снимката на тези бонбони беше премахната от датския сайт на Харибо.

Това не е първият случай, в който компанията е критикувана заради расизъм. През 2013 г. в сезонните коледни бонбони имаше две черни фигурки на икономи. Тогава също продуктът беше изтеглен от пазара.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


58
Още по темата: расизъмбонбониХарибо
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
24
1
 
20
 
! Отговори
Индиец от Пакистан преди 9 години
Европа скоро няма да съществува.
23
0
 
36
 
! Отговори
Мим преди 9 години
Мултикултурализмът и фанатичната увереност в правотата му от изповядващите го *** ще затрият западната цивилизация по-бързо от което и да е друго бедствие или катаклизъм...
22
18
 
1
 
! Отговори
Петърчо преди 9 години
На друг да говорите че ако си смените местата нямаше това да Ви обижда. Въпрос е на това кои има храброст да си признае че някои неща се правят нарочно и нямат нищо общо с черни катафалки и влакове както се изрази един господин пред мен. Проблема е в това че продукта е пуснат в тази си форма за да си прави реклама и нищо повече. И ако някой се оплаче "О извинявайте , не знаехме че някой ще се обиди , ние с най-добри намерения..." Но жалко че точно омразата кара някои тук да се правят на ударени.
21
1
 
35
 
! Отговори
Burg преди 9 години
У нас пък от мнооого години има суха паста "Негърче". Помооощ, канибализъм и расизъм!Всъщност тези бонбони изобразяват традиционни маски използвани в религиозните обреди на различните племена и спирането им от производство е опит за инищожаване на културната им идентичност. К'во ша прайм сеа?В соц времената сме се нагледали на *** политкоректност и в този смисъл "европейците" са още в подготвителната група. Никога не съм преставал да се удивлявал на виталността на простотията.
20
1
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Дайте да забранят и черния шоколад че мамуните да не си хапят пръстите докато го консумират.... Не виждам нищо расистко в черни бонбони :(
19
1
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Aз викaм дa зaбрaним лaй.aтa щото и те сa кaфеви и е рaсистко хaхaхa
18
0
 
17
 
! Отговори
Бисмарк преди 9 години
Германия никога не е имала колонии - само за за кратко Югозападна Африка сега Намибия. Виж да бяха кашер мечетата - *** доди ама не са.
17
1
 
39
 
! Отговори
Доктор Менгеле преди 9 години
Сега ще спрат черните бонбони.После ония ще ревнат - Ама бонбоните са само бели?Защо няма черни?Нали искат да има емотикони във фейсбук, които да са ***, че им било тъпо сега, че нямало такива?(сериозно говоря не се майтапя, искат кафяви емотикони)
16
2
 
15
 
! Отговори
глей ся ти преди 9 години
а вие тука дето баннвате постове с расистки коментари, защо постнахте тая новина, а? ахахахах
15
1
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Нека забранят и обувките от свинска кожа, защото са гнусотия за Аллах!
14
1
 
41
 
! Отговори
Hiter преди 9 години
Това е един от проблемие на демокрацията. Свободата. Всеки се хваща за "гомняната клечка" и почва да се съди. катафалките трябва да са бели, чрният цвят напомня колите натоварени със загинали роби. Влаковете трябва да се спрат, защото напомнят за холокоста и возенето на вреите към холокоста.Ромтие не трябва да се наричат м... знаете как ,защото се чувстват обидени. Само българите могат да бъдат наричани рая и това не пречи на никого.
13
0
 
21
 
! Отговори
Не е лесно да си тъп преди 9 години
Би трябвало да се гордее.Ако не бяха те ония по африка щяха да са още по канутата и на папирусите.А те-самолети,джипове,атомни и космически технологии и какво ли още не...*** ***.Па и комплексиран на всичкото отгоре... Замислил се бил.Що не се замисли за канибализма дет го практикуваха като народен обичай а европейските "колонизатори,робовладелци" го изкорениха с меч и огън?
12
0
 
43
 
! Отговори
Сократис преди 9 години
Изкривеното подсъзнание на чиновниците чудейки се как да оправдаят заплатите си ги подтиква към подобни налудничави внушения...В Германия погалих по главата внучето на моя позната а то се дръпна ужасено и майка му любезно обясни,че това не е прието при тях и дори може да ме арестуват за педофилия...Сега бонбоните били расистки...тези сбъркани политици убиват всичко човешко у хората и всеки трябва да живее във страх да не го заподозрат в педофилия,расизъм,нетолерантност и всички земни грехове...
11
0
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Робство на "Политическата Коректност" !?
10
3
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
няма спасение от *** либерасти
9
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Ние комплекси си нямаме. Само от турски тоалетни чат-пат.
8
0
 
14
 
! Отговори
Чорбалан преди 9 години
Не свиквате ли вече с новите рекламни прийоми :) Скоро имаше "салфетки за 1700 лв", което се оказа реклама на заведение. Така ще е, казва се вирусен маркетинг - целта е ние четящите сами да разпространяваме новината/рекламата. Колкото по-сензационна, толкова по-успешно работи.
7
0
 
14
 
! Отговори
.... преди 9 години
офффф и тва вече ми дойде до гуша !!!!!!!!! вечните им страдания и комплекси за расизъм, едните за религии други разсизъм...........ами НИЕ КВО !?????? ОТ КВО ДА ПОСТРАДАМЕ МАЛКООО ОЩЕТЕНИ СМЕ, КАЖЕТЕ?
6
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Ха-ха тия колко са зле, говорят да нямало расизъм по света, а пък сами си го натрапват. Направо с му направили реклама в лучая. Нищо лошо няма в расизма и той не винаги значи омраза заради цвета на кожата, хората се раждат различни по природа и това е нещо естествено. По същата логика има коплексирани ниски хора, които мразят по високите и снажните или дебели хора които мразят слабите с добре сложени тела. Все едно дебелите жени да се обидят от куклата Барби. Черни бонбони, ха-ха!
5
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Измишльотина на болен и ограничен мозък.

Спонсорирани публикации