Прегръдката на две големи лъвски лапи

Мъж и спасеното от него лъвче живеят и дори ловуват заедно
19 мар 2015 19:58,
8

Снимка: Facebook/ Valentin Gruener

През 2012 г. Валентин Грюнер спасил малко лъвче и го отгледал в парк за диви животни в Ботсвана. Така започнало едно необикновено приятелство. Сега всеки път, когато се видят, се случва нещо невиждано - вече порасналата лъвица се мята на Грюнер и му дава чувствена прегръдка, пише Би Би Си.

"Откакто лъвчето е с мен, не съм напускал парка. Понякога се случва да отида до града, за да свърша някаква работа, но на следващия ден се връщам, за да съм с нея", разказва Грюнер.

Лъвчето е женско и се казва Сирга. Тя била затворена с други лъвове в клетка от фермер, на който му дошло до гуша да убива животните, защото нападат добитъка му.

Фермерът Уили де Грааф помолил Грюнер да се погрижи за нея и да я вземе в парк за диви животни, където да я хранят и да се грижат за нея. Тогава тя била на около 10 дни.Той предупредил Грюнер, че малкото сладко животно сега ще стане 10 пъти по-голямо и че ще трябва да го приеме.

Сирга в момента дори е по-голяма от това, но тя все още се мята на Грюнер и го обгръща с лапи около врата.

"Това се случва всеки път, когато отворя вратата. Това е учудващо нещо, тя просто скача и ми дава прегръдка. Предполагам, че това е така, защото като е останала толкова малка сама в клетката, аз съм бил единственият ѝ приятел и тя смята, че ние сме от един вид. Лъвовете са социални "котки" и тя винаги е щастлива да ме види", разказва Грюнер.

В парка в Ботсвана животните правят каквото им харесва - излежават се под дърветата, играят си и ловуват.

"Не мисля, че трябва да я учим да ловува. Животните си имат инстинкт, както и домашните котки и кучета. Всяка котка ще се опита да улови пиле или мишка. Лъвът ще се опита да хване антилопа", твърди той.

Грюнер разказва, че в момента той позволява на Сирга да ловува по три пъти в седмицата. Всяка "разходка" трае пет часа, понякога стига и до 9. По думите му те дори ловуват заедно и той ѝ помага.

След като Сирга за първи път убила животно, Грюнер не бил сигурен дали все още е безопасно да бъде в компанията ѝ. Но те сега дори са добър тандем. Той умъртвява животните, които лъвицата не е успяла да убие достатъчно бързо.

"Наистина е много жестоко, защото тя един ден ще хване антилопата и ще си играе с нея, докато не се умори, а после ще я убие. Точно както котката си играе с мишката, преди да я убие", казва мъжът.

Уили Де Грааф е предоставил на Грюнер 500 хектара, където Сирга да може да си живее свободно. Лъвицата обаче няма да бъде пусната на свобода, не защото няма да може да оцелее, а защото вече няма страх от хората. Тя е свикнала да влиза в контакт, но ако се случи някакъв инцидент и нападне някой, ще я застрелят.

"А това не беше целта да отглеждам лъв. В парка Сирга живее като в естествената си среда, а в същото време е на сигурно място. Това е планът ми за нейното бъдеще", казва Грюнер.

За своето собствено бъдеще, той казва че има нужда от повече време, в което да може да оставя лъвицата си сама. Според него, ако се намери мъжки лъв за нея, той ще има повече време за себе си и ще може да завърши образованието си.

"Ще бъда до нея, докато тя има нужда от мен. Съмнявам се нещо в нашите отношения да се промени", завършва младежът.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


8
Още по темата: парклъвБотсванаСирга
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
5
0
 
0
 
! Отговори
фермер преди 9 години
Тия хектарите за нищо си ги нямат.
4
1
 
10
 
! Отговори
:) преди 9 години
Красиво приятелство,лъвицата обаче има нужда освен от сигурност от естествената си среда на лъвове.Филмчето по ютюб"A lion called Christian" показва как през дивашките времена и във варварски условия позволяващи да се купуват и продават лъвове и подобни за развлечения на безсърдечни индивиди едно малко лъвче го купуват две добри души и когато израства с трудности но успех получават разрешение от правителството на Кения да го заведат в Африка,където успешно се завръща в естествената си среда.
3
6
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Глад и приятелство в едно при котките не важат!Ако не я хранят и го пуснат до нея ще го изяде Гаранция!
2
0
 
19
 
! Отговори
BRIGADA SECRETA преди 9 години
Това е, наистина голяма писана!
1
0
 
28
 
! Отговори
Гошо...Тъпото преди 9 години
И аз имам коте,ама това си е цял...лъв.Смел мъж.