Звездният ни рожденик: Александра Жекова на 28

Любопитни факти за българската сноубордистка
5 окт 2015 07:10,
3

Снимка: Булфото

На днешния 5 октомври своя рожден ден празнува българската сноубордистка Александра Жекова. Тя е родена през 1987 г. в София.

Тя е златен медалист от Зимната Универсиада през февруари 2015 в Сиера Невада (Испания). Жекова е на първо място в общото класиране на Европейската купа през 2006.

През 2010 г. носи знамето на България на откриването на Олимпийските игри във Ванкувър. Жекова е сочена като най-голямата надежда на България за медал от Игрите във Ванкувър. По време на квалификацията обаче тя пада и разтяга мускул, с което приключва участието си на Олимпиадата.

На Олимпийските игри в Сочи 2014 достига успешно до финалите на бордъркрос, където успява да задържи третата позиция. Италианката Микела Мойоли ѝ препречва пътя на метри от финалната права и в крайна сметка Жекова завършва състезанието пета.

Любопитни факти за Александра Жекова

Завършила е Френската гимназия в София, а после специализира в Националната Спортна Академия.

Страстта към сноуборда разпалва баща ѝ Виктор Жеков, който е и неин треньор. Александра Жекова влиза в спорта през 1999 г.

През свободното си време се занимава и с други спортове - уиндсърф, мотокрос, уейкборд, сърф, планинско колоездене, скейтборд, бадминтон, скуош, голф, езда, дайвинг.

На 11 декември 2015 Александра Жекова ще вземе участие на Световната купа в Montafon, Австрия.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


3
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
3
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Каквато държавата - такива и коментиращите....
2
4
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
И какво й е звездното на тая пръдла? Че стана пета на зимна Олимпиада в спорт, в който конкуренцията още не е особено голяма? Затова пък спорт, който е запазен за богаташки дъщерички? Или че получи за това си пето място от богатата ни държава феноменална парична награда, в пъти по-голяма от тази, която наистина богати държави дават на златните си медалисти?Каквато държавата, такива и "звездите" й...
1
8
 
4
 
! Отговори
без майтап преди 8 години
На тази все някакви италианки и пречат.