Един мъж, няколко съпруги! Било изгодно... за дамите

В полигамното семейство имало повече храна и богатство
27 окт 2015 22:52,
45
Един мъж, няколко съпруги! Било изгодно... за дамите
Снимка: Reuters, архив

Въпреки многото изследвания, показващи, че полигамията е вредна за жените и децата (растат в бедност и по-често боледуват), американски и британски антрополози са открили, че полигамията на практика е изгодна за жените.

Резултатите от ново изследване, извършено в Танзания, са публикувани в сп. Proceedings of the National Academy of Sciences.

Полигамията (многоженството) се е срещала в 80 процента от древните общества, но сега се е запазила най-вече в африканските страни, разположени южно от Сахара. Учените са съгласни с твърдението, че многоженството е полезно за мъжете. Те имат по-голямо потомство, отколкото моногамните представители на силния пол.

За да отговорят на въпроса за ползата и вредата от полигамията за жените, американските и британски антрополози са сравнили социално-икономическото положение на семейства от двата типа (моногамни и полигамни) в 56 села в Северна Танзания.

Обобщавайки данните, учените първоначално са станали свидетели на предсказаната от други автори картина: многоженството е било свързано с ниска продоволствена сигурност (заплаха от глад) и с лошо здраве при децата. Тази закономерност обаче е можело да се обясни и с това, че полигамията се среща предимно в бедните (по други причини) села, разположени в екологически неблагоприятна местност.

Ако се сравнят моногамните и полигамни семейства в едни и същи селища обаче, се оказва, че във вторите храната е повече, а децата са по-здрави. Освен това полигамните семейства са по-богати на добитък и обработват повече земя.

Получените изводи се съгласуват с теоретичните модели, според които многоженството е от стратегически интерес за жените (в общества, където зависят материално от мъжете и не печелят самостоятелно).

Авторите на изследването отбелязват, че забраняването на полигамията може да навреди на жените на местата, където е високо равнището на имущественото неравенство сред мъжете. Тази забрана ще ограничи жените при избора на брачен партньор.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


45
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
15
0
 
46
 
! Отговори
защо преди 8 години
Даааа, виждаме го благоденствието!!! Един мъж с много жени /по 3/= на много деца /по 4/= 12. Половината са момчета = 6 момчета. След време 6 мъже по 3 жени по 4 деца =76 + старите = 81. Няма територия, която да изхрани 3-4 поколения. Резултата е на лице - милион мигранти. За сега. 75% са млади, здрави мъже. Спирам, че...
14
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До meМарк Твен, "Писма от зеемята"
13
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До АнонименИ при това си на 60 години.
12
4
 
38
 
! Отговори
me преди 8 години
Аз пък искам да съм многомъжка. Тъй де вика му се полиандрия и го практикуват в Непал. И ако може поне един от мъжете да носи някакви пари вкъщи, ще е супер. Много добре ще си изкарваме. Пък може като са повече и да вземат и някаква къщна работа да свършат, а не само да се скатават. Че нещо не си ги представям българските мъже да издържат 4 жени едновременно. Те и една рядко издържат.
11
0
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Мдам. Страхотен "лайф" е в Танзания.
10
1
 
56
 
! Отговори
Поп Грую преди 8 години
Знаете ли защо в мюслюмските страни е забранен алкохолът?Ами, представете си, че мъжът се прибира пийнал в 02:00 часа.А сега си представете 3-4 ханъми с точилки да го чакат...
9
2
 
64
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Тия па се побъркаха с тоя ислям.Колко било хубаво.Като е толкова хубаво що почти всички ислямски държави са една огромна мръзна мизерна дупка пълна с изтрещели брадати терористи и ***?
8
1
 
52
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Мда, тъкмо се чудех коя ислямска фондацийка е платила за това "изследване."
7
1
 
58
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Пропаганда в действие сега лекичко ще почват да ни обработват колко е "добър" исляма и неговите "ценности"!!!!
6
0
 
47
 
! Отговори
Убеждават ни относно преди 8 години
ползите от многоженството, да сме подготвени, ако тук се изсипят стотици хиляди пришълци с *** и с по 2-3 и повече жени.Но тогава *** сигурно ще се сети да пита: "Ами след като е толкова хубаво да имаш по няколко жени, защо тогава при бракоразводните дела жената винаги печели, ако успее да докаже, че мъжът й има паралелна връзка и по този начин ощетява и нея, и общото им дете?"Някъде полигамията може и да е добра, но ние сме я изоставили още при покръстването, преди близо 12 века.
5
1
 
30
 
! Отговори
:)) преди 8 години
Така е написано, че някой може да остане с впечатлението че благоденствието на подобни семейства произтича от полигамията. Това би могло да е така, само ако семейството се издържа чрез земеделски труд - тогава жените са и работна ръка, произвеждат храни, а каквото е в повече, може да се продаде и да донесе пари. Децата няма да растат в недоимък и, естествено, ще са здрави.В повечето случаи обаче става въпрос за по-богати мъже, които могат да си позволят да хранят по няколко жени и повече деца.
4
2
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Ми те и сега на разни богаташи им се редят на опашка купища хубави момичета само и само да забременяват и после да го съдят за издръжка.Проблемът е че такова поведение създава още по голямо неравенство щото бедните хубавки жени се тълпят около богатите мъже а за бедните мъже още повече няма жени щото мадамите знаят че винаги има някой скучаещ заможен който да им оправи животът и да запълни някой дупки.Изобщо смехотворно е да се твърди че едно неравенство решава друго неравенство.×=
3
2
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Нима не сме в 21 век, че трябва да разискваме такива тези? И мнението на жените по този въпрос има ли значение? От друга страна, по тази логика 2/3 или 3/4 от мъжкото население ще остане без жени. Да не говорим, че в Индия все още съществуват селища в които има мъжки хареми, което също е архаично. Но тъй като в Индия се предпочитат мъжките рожби, вече има неравновесие между половете и след 20-на години може и да се наложи да повторят модела или да тръгнат по света за жени. Има матер. в нета.
2
4
 
37
 
! Отговори
Румбо преди 8 години
За това изследване някой е взел пари!За да ни каже неща,които всеки знае!?Ами няма нужда да ходите в Африка или където и да е за да го разберете!Тука е пълно с такива примери.Щом има човек парички-ку.вите са негови,ще им направи дечица,ще им задели парички,апартаментче,колица и прочие екстри,както си му е редът!Всички са доволни!А на сиромаха и една жена му е много-само ще му ръмжи недоволно(ха-ха)
1
6
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Е аз затова си имам 5 една за сутрин. втората за обяд. третата за вечеря.четвъртата за делник. а петата за празник. Истината е че не се познават една друга. но по важното е че аз ги познавам.