"Без будилник": Очарователната Братислава

Словашката столица крие по нещо за всекиго
Обновена: 10 дек 2015 15:16 | 10 дек 2015 15:00,
9

Снимка: Станимир Стефанов

Аристократични и кокетни улички, красиви сгради, пищни църкви, разходки по Дунава - всичко това може да ви предложи не само Виена, но и Братислава. Сгушена между границите на Австрия, Унгария и Словакия, вече 10 века този град омайва с неподозираните си тайни.

Днес в "Без будилник" ще ви заведем на една разходка из Братислава, нова, стара, аристократична и леко соц, но винаги вълшебна.

Говори се, че всеки, който дори веднъж посети Братислава, ще се влюби в нея, омагьосан от контрастите ѝ - сливането на изтока и запада, на старото и модерното, на топлината на обикновения словак и аристократизма на замъците. Окупация след окупация, oт Наполеон през австроунгарска, до нацистка и после съветска окупация по време на Пражката пролет.

Но Братислава си остава перла по поречието на Дунава. Макар че при пристигането ви може дори да се заблудите, че сте все още в България. Около вас ще има типични соц сгради, няколко стари автобуса и тук-таме изоставени постройки.

Колкото повече отивате към централната част, или Staré mesto, толкова повече ще забравяте това усещане. Там духът на Австро-Унгарската империя е ярък - с кокетни сгради, пищни украси. В Стария град може да се очаровате от малки улички, които крият какво ли не – от интересни малки магазинчета, до симпатични бирарии, които ще ви предложат пивка словашка бира.

И не се подлъгвайте – словашката бира е също толкова добра, колкото и тази на "голямата сестра" – Чехия. Ако пък не сте любители на пивото – не се тревожете, Словакия крие нещо и за вас. От различни словашки вина, до любимата боровичка – словашка ракия, правена от плодовете на хвойната.

Задължително е отбиването в любимия на туристите Slovak Pub. Бриндзовите халушки са емблематично ястие за словаците, но и гулашът им, взаимстван от съседна Унгария също не е за изпускане. Ако пък не ви се експериментира – киселото зеле е на почит и в Централна Европа. За десерт пък опитайте словашката юфка – резанце, обилно поляти с макови семена или захар. Можете да се насладите и на превъзходни кнедли, пълнени с ягоди, сливи или боровинки.

Още по-хубаво е да посетите Братислава преди Коледа, за да се насладите на Коледните пазари, или както се наричат - Vianočný bazár.  Направете го вечер, хапнете меденка, а когато наистина ви стане студено от хапещия студ, намерете най-близкото място, от което да си вземете чаша Varené víno. Това е греяно вино, но с плодове, канела и малко захар. Става ви топло и празнично.

Но не оставайте само с пийването и хапването. След като се насладите на вкусен обяд, се върнете в симпатичните улички в Стария град. И следвайте малките знаци с коронки, оставени по улиците. Така можете да проследите "Пътя на коронацията". Макар че Братислава не е била столица на Австро-Унгария, императорите са били короновани в днешната словашка столица. Тези малки коронки показват пътя, откъдето са минавали кралете.

Не се изненадвайте и от много статуи, които ще срещнете по улиците. Най-известната може би е Čumil, в превод - Наблюдателят, който се подава от една шахта. Над него има и пояснителен знак - "Човек на работа". Има няколко легенди какво точно изобразява той. Едната е, че това е типичен работник от социалистическата ера, на който не му пука кога ще си свърши работата. Другата е, че обича да наднича под полите на минувачките. На каквото и да решите да вярвате, не забравяйте да потъркате главата му. Според легендата това сбъдвало желания. Но пък не му пипайте носа, носело нещастие.

На централния площад можете да се снимате с наполеонов войник, който е на пост. Преди това ще се срещнете и с папарак, или с един учтив господин, размахал шапка за поздрав.

Докато сте в центъра, се отбийте пред филхармонията и Народния театър, после свийте във вътрешните улички и се насладете на красивата катедрала Света Елизабета. Още я наричат "Синята малка църква", и това е точно така – тя цялата е бебешко синя. Преди да излезете от стария град и да се отправите към перлата на Братислава – замъкът, спрете се в катедралата Свети Мартин, защото точно там са короновани императорите.

Оставете си и време да се изкачите до замъка. Пътят до там минава през симпатични стръмни улички, в които можете да се натъкнете на какви ли не съкровища. От антиквариати, до магазини за сувенири, тези улички предлагат какви ли не съкровища. А ако се спрете, можете да се насладите и на Братислава, разгърната пред вас сякаш на длан. 

А горе ви чака замъкът. Не се заблуждавайте от изчистения му стил, той също ще ви предложи много. Резиденция на Мария Терезия, той носи кралски дух. Всякакви галерии са на ваше разположение, там са изложени и някои от бижутата на императрицата.

И ако още не се сте уморили, можете да продължите разходката в Братислава. Защото тя винаги ще ви предложи нещо интересно.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


9
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
7
0
 
2
 
! Отговори
Az преди 8 години
Хубава е, но бледнее пред Любляна!
6
1
 
5
 
! Отговори
Пешо преди 8 години
До jhgjhgjЛятото бях в Беларус. Там също строят панелки, но качествено по нови стандарти, с големи паркинги и т.н. Улиците им не дупки, а кръпки даже нямат. Големи градинки между блоковете, детски площадки, хипермаркети. Строят и с итонг и бетон едни големи блокове по 20 етажа. Абе гледам и не вярвам.
5
5
 
2
 
! Отговори
jhgjhgj преди 8 години
"Пътят до там минава през симпатични стръмни улички, в които можете да се натъкнете на какви ли не съкровища. От антиквариати, до магазини за сувенири, тези улички предлагат какви ли не съкровища." - ЕДНА улица води там, на нея има ЕДИН антиквариат. Откъм центъра са стълби и сега пътят е затворен. :) За съкровищата - всеки сам да си прецени. Да не разочароваме хората.
4
6
 
4
 
! Отговори
jhgjhgj преди 8 години
Новото строителство представлява... панелни блокове. Без майтап! Повечето заведения приличат на заводска столова. Такива понятия като естетика, детайл - не са им познати. Елате да видите, не е далече :)
3
6
 
3
 
! Отговори
jhgjhgj преди 8 години
До ПешоПешо, пълно е със селяни тук. Хвърлят *** навсякъде. По укиците има дупки, а тротоарите са покрити с асфалт. Целият на бабунки. Познато, нали? Авторът на статията ни "разхожда" из туристическата част на центъра, затова изглежда толкова романтично. Колкото до липсата на джамии - така е, нямаме джамии, но араби си имаме. Идват от Виена. Далеч по-малко са, отколкото в България, де :) А въпросното varene vino не струва. Предупреждавам.
2
2
 
8
 
! Отговори
Пешо преди 8 години
Чистят си хората, поддържат си, строят красиво и ремонтират. За съжаление ние сме най-зле от всички.
1
1
 
15
 
! Отговори
Пешко преди 8 години
хубав град безспорно. пък и е на половин час от Виена