В Норвегия да си, затворник да си

Лукс за лишените от свобода. Но дали всичко това работи?
5 фев 2016 19:14,
54

 Снимка: izismile

В Норвегия са убедени, че престъпниците могат да бъдат поправени и това е отразено дори в затворите, в които те излежават присъдите си.

Затворът "Халден" е един от най-модерните затвори в света. Той е и луксозен. Така например за картини, графити и други форми на изкуството са дадени 1 млн. долара.

Всяка от клетките е оборудвана с телевизор с плосък екран, има и тоалетна, душ, хладилник. Прозорците нямат решетки. Всяка стая е 10 кв./м.

На всеки 10-12 затворнически клетки има по една кухня и трапезаря. Там затворниците сами приготвят храната си с продукти, които са си поръчали.

Всекидневието на затворниците е изпълнено с много и различни занимания. Те играят футбол, свирят на музикални инструменти, тренират във фитнес.

Половината от служителите на затвора са жени, но никой не носи оръжие, защото се смята, че те биха създали напрежение между служители и затворници.

При такива условия е ясно, че затворниците не се оплакват. Но дали всичко това работи? Статистиката показва, че едва 67 на всеки 100 000 души в Норвегия са затворници. За сравнение в САЩ секи 716 на 100 000 излежават присъди. Едва 20% от затворниците в Норвегия биха извършили ново престъпление. В САЩ този процент е 76,6.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


54
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
9
1
 
11
 
! Отговори
Д В Е П М преди 8 години
Както винаги всяк'ква гмеж си изцъква "мъдростите"... Поучете се от опита на чужди народи и вземете само полезното от тях, както те правят с нас. И ако нямате нещо полезно и умно за казване просто не пишете глупостите си тук...Освен това, който не е ходил в Норвегия, нека замълчи.Благодаря предварително
8
7
 
11
 
! Отговори
vlady преди 8 години
Баси пародията на затвор. Такъв затвор само стимулира престъпността всеки би искал да е вътре. Много далеч от качествените затвори като Khao Bin, Bang Kwang, Rayong, Kerobokan, Karangasem, Batu, Черния Делфин, Белия Лебед, Черния Орел, Полярната Сова, Владимирский Централ и т.н. където се постига реално превъзпитание на престъпниците освен най-неизправимите.
7
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
ако рецептата за поправянето с добро работи при разумните хора,то не съм сигурен,че ще има ефект при ***
6
0
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Крайно време е нашите пенсионери да се ориентират към норвежките затвори-това със сигурност ще им вдигне жизнения стандарт и ще освободи мутрите в БГ от отговорност!!
5
0
 
42
 
! Отговори
морков преди 8 години
Ми като гледам,то е по -добре да си затворник в Норвегия ,отколкото свободен в България!
4
1
 
16
 
! Отговори
Викинги преди 8 години
Викингите изобщо даже не са били мирни хора. Напротив!
3
7
 
4
 
! Отговори
До 14 преди 8 години
Не им връзвай кусур, те за прехрана го правят. Не се изкарват лесно тролски рубли
2
1
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Относно "стъкмистиката" накрая... Ако в Норвегия имаше толкова черни колкото и в САЩ, и там процентите щяха да са подобни независимо от грижите им за затворниците. Позаинтересувайте се колко от тези 716/100 000 са чернички.Та нека не сравняваме "apples to oranges".
1
4
 
40
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Да перефразираме малко Конфуций: "Ако с добро възнаграждаваш лошите, с какво ще възнаградиш добрите?"