Музиката помага на бебетата да проговорят

Това показа изследване на американски учени
26 апр 2016 13:44, Красимир Ангелов
10
Музиката помага на бебетата да проговорят
Снимка: Reuters

Музиката и ритмите помагат на бебетата да се научат да говорят по-бързо от обикновено, предаде АФП, позовавайки се на проучване, публикувано в САЩ.

За целта учени са сравнили две групи от деца на 9-месечна възраст. Първите се опитвали да пресъздадат музикален ритъм, като бият малък барабан, а вторите си играели с колички и кубчета.

Резултатите сочат, че децата с музикални играчки показват по-голяма дейност в дяловете на мозъка, които отговарят за разграничаване на вокални и музикални функции, важни за научаването на езика, категорични са експертите.

"Това изследване е първото, проведено с толкова малки деца, и предполага, че бебетата, изложени на музикални ритми в по-ранна възраст, имат по-изявени способности за разпознаване на езика и музиката", обяснява Кристина Зао, изследовател от Института за образование и изучаване на мозъка (ILABS) във Вашингтонския университет. Тя е и ръководител на проекта.

"Това означава, че по-ранната музикална стимулация може да се отрази върху когнитивните способности на децата", категорична е тя.

Езикът, както и музиката, има много ясно изразени ритмични характеристики, подчертават учените. Ритъмът на сричките например помага да се разграничават звуците и да се разбере казаното от даден човек. Точно тази способност за идентифициране на различията в звуците помага на бебетата да се научат да говорят.

За да се изпробват ефектите от музикалното обучение, с 20-те бебета са проведени 12 сесии от по 15 минути в продължение на месец. Седмица след края на експеримента, всички деца са подложени на скенер, за да бъдат установени точните зони в мозъка им, които се активизират при слушането на серия от музикални звуци и думи.

Бебетата, които дотогава са били в музикалната група, са показали ясни мозъчни функции, свидетелстващи за по-добрата им способност да отчитат музикалните изменения, отчита БТА.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


10
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
8
0
 
2
 
! Отговори
Жена преди 8 години
6, е, явно ти разбираш от Сатаната. Благодаря, аз не бих искала изобщо да имам каквото и да е общо с него. Кланяй му се и дано да ти е леко...пърженето.
7
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Ей, много сте нелепи с тези боже нелепости, вярвайте в каквото си искате, но какво си ги натрапвате. Цитирайте някой учен, повече полза има.
6
0
 
2
 
! Отговори
redordead преди 8 години
По зямата кърв се лее, а Смъртта зловещо пее. Падат черепи и кости, мрът чалгари прости...идва Адът на земята и пристига Сатаната! Дяволът зловещо пее - метъл да живее!...на на 4-та - Жена - слушай си там чалгата и не се меси, където не разбираш!
5
0
 
2
 
! Отговори
Умрял метъл преди 8 години
Вече съм подготвил любимите ми хитове на Dying Fetus, Aborted и Infant Annihilator с които да възпитам малкото. Ще стане човек от него.
4
5
 
2
 
! Отговори
Жена преди 8 години
На бебетата от проучването са им пускали валс.На български бебета, понеже сме по-умни и по-благословени, ако се раждат на територията на България, трябва да им се пускат равноделни и най-вече неравноделни ритми. Иначе на братушките с умрелия метъл, това е буквален превод, може да сте сигурни, че още от сега, дечицата ви, облъчени от негативните ниски вибрации са готови за най-добри подвизи в името на ...злото. Само се оглеждайте кога ще се случи.
3
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Ще му пускам Азис и Фики, ок ли е?
2
0
 
7
 
! Отговори
Бай Иван преди 8 години
Като гледам чалга поколението, се съмнявам в достоверността на данните получени от изследването
1
9
 
3
 
! Отговори
Жена преди 8 години
Моля, не пускайте метъл музика или всякакви нисковибрационни произведения на бремените си жени или на децата си! Не знаете какво вършите!Може ли да слушаш нещо, което се вика death metal и да смяташ, че това носи нещо различно от значението си, а то е смърт! Убива ви клетките!