Гените ли определят успеха в училище

Учени откриха 74 генни вариации, свързани с образователния ценз
12 май 2016 22:10, Анисия Иванова
9
Гените ли определят успеха в училище
Снимка: Reuters

Дали генетични фактори играят роля за успеха в училище? Ново широкомащабно международно изследване донесе частично отговор на този въпрос, след като бяха идентифицирани 74 генни вариации, свързани с нивото на образователния ценз, предаде Франс прес.

Предишно изследване, обхванало 100 000 души през 2013 г., позволи да се открият 3 генни вариации, свързани с броя на годините обучение.

Новото изследване е извършено от 253-ма учени и обхванало 300 000 души с европейски произход в 15 страни. То е сред най-широкомащабните генетични изследвания, извършени досега. 

"Този път успяхме да идентифицираме много повече свързани с образователния ценз генни вариации, защото изследването бе по-широкомащабно", заяви Даниъл Бенджамин от Южнокалифорнийския университет в Лос Анджелис.
Влиянието на 74-те генни вариации, взети заедно, включително на откритите по-рано от същите учени три генни вариации, е съвсем малко. То обяснява едва 0,43 на сто от разликите в образователния ценз сред индивидите, отбелязаха учените.

Предишни изследвания с близнаци показаха, че що се отнася до успеха в училище, най-малко 20 на сто от различията между индивидите се дължат на генетични фактори.

"Това означава, че вероятно има хиляди други генни вариации, които влияят върху нивото на образователния ценз, но повечето от тях все още не са открити", допълни Бенджамин.

Резултатите от изследването са публикувани в сп. "Нейчър". (БТА)
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


9
Още по темата: гениуспех в училище
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
6
0
 
0
 
! Отговори
gost преди 7 години
като оня де ходи за четри дена до германия кого ли лъже *** те там са така един през друг срам ги да кажат че са на село срамно няма и рев че закъсали с 1000 лева да им проблемите
5
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
При българските шведи липсват всички вариации на генома, определящ успеха в училище. Даже при тях има допълнителни вариации за ранно изключване оттам или въобще за неходене на училище.
4
0
 
1
 
! Отговори
SeoKungFu преди 7 години
БТА краднат съдържание като невиждали и после ви го продават, а ? Епа eбaси деда си у дома си !
3
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Тез пък учени изхарчили маса пари, за да открият за втори път велосипеда. Естествено, че е генетично, то това и баба го знае.
2
0
 
15
 
! Отговори
Митьо преди 7 години
...има хиляди други генни вариации, които влияят върху нивото на образователния ценз, но повечето от тях все още не са открити... Демек - "Незнам как е, ама не е така"
1
4
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Разбрахте ли нещо?

Спонсорирани публикации