Кой е истински българин?

Умеещите отиват там, където има чуващи
25 юни 2016 13:32, Екип на Dnes.bg
157
Кой е истински българин?
Христо Явашев. Снимка: Reuters

“Кое е това момче? Ицето ли? Аааа, аз го познавам още от дете, как… беряхме череши от двора на леля Мария. Добро момче, истински българин…” И така. Започват едни разкази и преразкази за големия на деня - Христо Явашев - Кристо.

Много ме ядоса фактът, че той стана “българин” след като всички световни медии го сложиха на първа страница. Преди това си беше низвергнат емигрант, от ония, които бягат от България за пари, пък ние си седим тук и мизерстваме, но достойно, защото сме патриоти. Но голям българин е той, нищо че в Уикипедия пише, че е американски скулптор и художник от български произход - пусто тези американци, първо Джон Атанасов ни взеха, сега и Христо.

Преди време за същия този Джон Атанасов, за когото се бием в гърдите как е създал първия компютър, слушах интервю с негова роднина. Как посетил с. Бояджик, Ямболско, с невероятна охота, как бил станал почетен гражданин на гр. Ямбол. Колко си обичал България! За него, апропо, Уикипедия също казва, че е американец. Успокояваме се като си казваме, че е с български корени, а тя кръвта вода не става. Нашенец си е момчето, така да знаете. Ако не беше създал първия компютър обаче, въобще нямаше да му се ровим в родословното дърво дали, аджеба, има нещо българско у него.

Добре де, ами Дилма Русев? Тази Уикипедия хич не ги разбира нещата - там пък пише, че Дилмето била бразилски икономист и политик? Аааа, да ги нямаме такива. Наше момиче си е, ей, те вярно, че в Габрово са шегобийци, но тая шега не ми харесва. Все пак е първата жена президент на Бразилия, няма как да е друга, освен българка!

И така мога да продължа да изреждам още куп имена като Силви Вартан, Филип Киркоров, Рита Уилсън, Нина Добрев и за мое учудване - сложили сме ръка и на турския певец Таркан. Нищо, че е роден в Германия, бил е потомък на наши мохамедани от Родопите, изселили се в Турция. Явно обаче историята си казва думата и някак си не се бием в гърдите така силно, че турски изпълнител е наш човек, предвид разни 5-вековни “присъствия”.

Смешни хора сме, ей! Прогонихме си талантите в чужбина, разбягаха се като клети странници по света, само защото вярват в това, което правят. А ние, ние в какво вярваме? Щеше ли Христо да е Кристо, ако след Художествената академия си беше останал тук? С парите за култура, отделени от министерството, сигурно най-голямото му постижение щеше да е понтон от боклуци на Перловската река. И щеше едва да крета с пенсия от 180 лв. Защото идеите му са прекалено смели. Прекалено дръзки. Повече от това, което който и да е било министър на културата би могъл да приеме.

Щеше ли Дилма Русев да бъде президент на Бразилия, ако баща й си беше останал в Габрово? Ами! Най-много заместник-кмет щеше да стане и най-голямото й постижение щеше да бъде одобрен проект по програмата за развитието на селските райони.

Джон Атанасов пък щеше да сглобява нелегално тамагочита на някоя мансарда, защото кога БКП ще ти даде такава свобода да твориш бъдещето на света с жички и ток.

И така… велики българи! Тъжното е, че са велики, но отдавна не са българи. Защото са строшили оковите на робството - национално и ментално. За тях няма държави - те са граждани на света. А ние все по-често ще се ровим в родословието на именити хора, постигащи успехи, с тайната надежда, че има нещо българско у тях. И ще свикнем. Защото умеещите отиват там, където има чуващи. А тук - глас в пустиня…

Ирина Белчева

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


157
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
24
4
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Това не е изкуство. Те и МакДоналсдс имат големи печалби и големи "ресторанти", но това не е храна.
23
6
 
6
 
! Отговори
XaXaXa преди 7 години
"Ако не беше създал първия компютър обаче, въобще нямаше да му се ровим в родословното дърво дали, аджеба, има нещо българско у него."Ами естествено, какво ме интересува дали има български корени някой, който до вчера не знаех, че съществува? Колко годишен е човека писал статията - 15? И какво, като избягате от България си мислете, че ще станете Джон Атанасов? Лъскайте си кенефите и си живейте в илюзиите, че някой ви уважава, било то ваши или чужди. Уважават се само СИЛНИТЕ - навсякъде.
22
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Тоя-НЕ !
21
5
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Кристо е гений, благодарете му и го признайте.Това е достоен българин. Който го плюе е члгаджийска ***.Той е по зле и от чалгаджиите - в тяхното "изкуство" стойностти са поне някакви примитивни емоции, докато неговата гениалност в "изкуството" му се измерва в метри и километри плат, брой бетонени блокчета и дървени скелета и количество материали.
20
3
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Когато попитали Хелмут Кол защо няма да отиде на откриването на пакетажа на Райхстага бившият германски канцлер отговорил - "защото не смятам, че това е изкуство".
19
5
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До валентина, това, че някой е останал, не означав, че задължително си клати краката и не се опитва и не прави нещо, за да се променят нещата, но заминавайки е почти сигурно, че не прави нищо за да се променят!
18
7
 
5
 
! Отговори
Колева преди 7 години
Хммм. страхотна статия и много вярна и реална за нас Българите това което сме сега това в което сме се превърнали.И така велики българи! Тъжното е, че са велики, но отдавна не са българи. Защото са строшили оковите на робството - национално и ментално. За тях няма държави - те са граждани на света. А ние все по-често ще се ровим в родословието на именити хора, постигащи успехи, с тайната надежда, че има нещо българско у тях. И ще свикнем. Защото умеещите отиват там, където има чуващи. А тук -
17
18
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Кристо е гений, благодарете му и го признайте.Това е достоен българин. Който го плюе е члгаджийска ***.
16
6
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
"За тях няма държави - те са граждани на света"След като си направих е аз една справка с ВЕЛИКАТА УИКИПЕДИЯ, мога да заявя, че никъде не издават документи с надпис "гражданин на света". Очевидно някой замъглен мозък се е упражнявал върху статията.
15
5
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
"Добре де, ами Дилма Русев? Тази Уикипедия хич не ги разбира нещата - там пък пише, че Дилмето била бразилски икономист и политик? Аааа, да ги нямаме такива. Наше момиче си е, ей,"Дилма Русев цитат: Аз съм половин българка. Изпълних мечтата на баща ми и се върнах в България. Иринче, коментар?
14
2
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До бг, 8, Алооооъ, неанонимтия небългарин, хайде да не обобщаваме.
13
2
 
15
 
! Отговори
Хачо преди 7 години
Кристо никога не се е чувствал българин. Той даже не говори български, срам го е от потеклото му. Българин мога да кажа , че е Борис Христов.Създал школа в Италия и помогнал на много бълг.студенти. Записите в Александър Невски. Велик човек. Криско какво направи за родината си? Не му се идва фда види и роднините си. Те са под нивото му.
12
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Кой е истински българин?Този дето се чувства истински българин и милее за държавата си и я уважава.
11
8
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Иринче, целта на "побългаряването" на хора с БЪЛГАРСКИ произход е да се покаже, че не сме нация от прости овчари и че можем да постигнем повече. Ти явно погрешно си разбрала посланието.
10
6
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
"За него, апропо, Уикипедия също казва, че е американец. Успокояваме се като си казваме, че е с български корени, а тя кръвта вода не става."Иринче, със същия успех можеш да напишеш статия какви комплексари били американците, защото твърдят, че Атанасов е американец.
9
3
 
4
 
! Отговори
бг преди 7 години
С чесане на езика държава не се оправя.
8
8
 
7
 
! Отговори
бг преди 7 години
Ало истинските българи не са анонимни!! Анонимните останаха само в България.Хората които държат на името си избягаха защото не са страхливци!
7
10
 
10
 
! Отговори
ГУРБЕТЧИЯ преди 7 години
Кой е истински българин?КОЙТО ОБИЧА ПОВЕЧЕ РУСНАЦИТЕ ОТКОЛКОТО БЪЛГАРИТЕ ! И СЪЩО ТАКА БИ ПРЕДАЛ БЪЛГАРСКИТЕ НАЦИОНАЛНИ ИНТЕРЕСИ ЗА СМЕТКА НА РУСКИТЕ ИНТЕРЕСИ !
6
8
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Иринче, моме младичко, когато се осланяш но Уикипедия, няма как да си сериозна!
5
6
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
"Защото са строшили оковите на робството - национално и ментално."Аха, ясно, поръчка от Брюксел заради brexit- да унищожим националното "робство" демек самосъзнание, да бъдем безлични граждани на Европа, да не се цепим от колектива, да не цепим колонията от империята. С жълтиците, дето ти платиха за тая статия да си купиш карамфили.