Странно ли е? Да си спасител на плувния басейн в Рио

Има и такива длъжности на Олимпийските игри
10 авг 2016 17:22, Елка Василева
7
Странно ли е? Да си спасител на плувния басейн в Рио
Снимка: Reuters

На провеждащите се в Рио де Жанейро Олимпийски игри има длъжности, чието съществуване любителите на състезанията трудно могат да разберат.

Руската служба на Би Би Си внимателно гледа състезанията и отдели няколко странни на пръв поглед длъжности.

Спасител на шампионите – на басейна

В понеделник на състезанията по плуване камерите уловиха скучаещото лице на спасителя на олимпийския басейн.

Лицето му стана много популярно в социалните мрежи, като хиляди хора си зададоха логичния въпрос: Защо е нужен спасител на басейн за състезания на олимпийци, като самите те плуват съвсем нелошо?

"Ако се чувствате безполезен, спомнете си, че някой работи като спасител на олимпийския плувен басейн", гласи един от многобройните коментари.

Оказва се обаче, че законите на щата Рио де Жанейро изрично изискват наличие на спасител във всеки басейн с размери над 6 на 6 метра, независимо дали става дума за тренировки, състезания или просто плуване в басейна.

Както казват самите спасители, взимайки предвид огромните натоварвания на олимпийците, съществува вероятност те да изгубят съзнание във водата поради натоварванията.

"Вероятността от подобно развитие на събитията е едно на един милион, но ние сме готови", каза пред "Ню Йорк таймс" 39-годишният спасител Андерсон Фертес.

Спортистът може да получи например инфаркт или сериозна травма на главата при удар в стената на басейна.

Затова в Рио са заети 75 спасители, които освен плувците следят и гребците и ватерполистите.

Тези хора работят на смени по осем часа през целия ден.

Но спасителите не са единствените невидими за широката публика труженици на Олимпийските игри.

Раздавач на презервативи

Друг любимец на социалните мрежи е млад мъж, чието задължение на Игрите е да раздава безплатни презервативи. Всичко се обръщат към него на малко име – Ерик.

Той се разхожда из олимпийското село и спортните помещения и раздава презервативи от голям сак.

Естествено, не по своя инициатива, а по решение на Международния олимпийски комитет. За тази цел МОК е закупил 450 000 презерватива – малко повече от Лондон 2012-а.

Някои вече изчислиха, че на всеки атлет, пристигнал в Рио, се падат по 42 презерватива или по три за всеки един ден.

Главен за топките

Във всеки вид спорт, който се играе с топка, има и екип ловци на топки.

Сред тях изпъква координаторът на ловците – човекът, който трябва оперативно да се свързва с колегите си, които стоят в ъглите на корта за тенис, и да им подсказва къде да хванат топката, ако тя излети извън полезрението им.

Освен това главният ловец следи преди всяка тренировка или състезание да има достатъчен брой топки. 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


7
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
6
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Въпроса е не защо има спасители а защо има ушанkи които се опитват да мислят.
5
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
От спасителя се очаква да го извади при злополука безопасно и навременно,а не да плува по бързо от тях.Така че е задължително спасител.А за останалите плувци в басейна ,които ако се случи злополука също може да реагират нищо не гарантира че са добри спасители това че са добри плувци не означава автоматично че са добри спасители.
4
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Преди малко баща ми, бивш плувец, прочитайки "новината" разказа, как преди години прочутата Деби Майер е била свестявана след воден удар по време на квалификации на бътерфлай на някакъв шампионат. Поглъща над литър вода, припада, и ако не е бил спасителят - удавянето е било въпрос единствено на време! Макар и рядко - такива неща се случват, така че спасителят на един състезателен басейн е нещо по подразбиране!
3
0
 
9
 
! Отговори
плувкиня преди 7 години
Може да е странно на тези, които никога не ходили да плуват в басейн. По цял свят, включително и в България е задължително да има спасители ! Включително на плажа ! Всичко се случва, да пази Бог ! Човек не знае от какво ще умре и какво ще му помогне. Дори олимпийски шампион по плуване може да умре във водата.
2
0
 
4
 
! Отговори
Курошио преди 7 години
В България има доста по безсмислени работи, но няма как много роднини, трябва всички да цокат. Няма нищо смешно в новината (силно казано новина).
1
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
А в Хюлет Пакард България пък има мениджъри на водопади. :)